DepremMental Sağlık

Üstlenilmiş Travma Nedir? Nasıl Başa Çıkılır?

instagram takipçi hilesi

Üstlenilmiş Travma Nedir? Nasıl Başa Çıkılır? Özellikle sosyal medyanın hayatımıza entegre olmasıyla birlikte dünyada olup biten tüm olaylardan haberdar olmamız kaçınılmaz olmuştur. Her gün biz farkında olmasak da bizi fiziksel, duygusal ve psikolojik olarak etkileyen binlerce görüntü gözümüzün önünden geçiyor. Yaşanan durumun yarattığı “üstlenilmiş travma”, bireyin tüm davranışlarının seyrini de değiştirir. Öyleyse üstlenilmiş travma nedir? Üstlenilmiş travma ile nasıl başa çıkılır?

Üstlenilmiş Travma

Üstlenilmiş Travma Nedir?

Yaşanabilecek vahşetlere tanık olmasanız bile, görüntülerine maruz kalırsanız, ruhunuzun etkilenmesi kaçınılmazdır. Rahatsız edici görüntüleri ve travmatik içeriği izlemek insanları duygusal, psikolojik ve fiziksel olarak etkiler. Bu durumda, yüksek bir “travma” olasılığı vardır. Her iki durumda da, travma zamanla gelişebilir.

Üstlenilmiş travma yaşayan kişiler sanki izlediği bir olayı bizzat şahit olmuş ve yaşamış gibi travma yaşayabilir. Son günlerde haberlerde maalesef ki deprem haberleri izliyoruz. Bu haberleri sürekli olarak izleyen bir kişi üstlenilmiş travma yaşayarak sanki depremi kendisi yaşamış ve enkaz altında kalmış gibi travma yaşayabilir.

Üstlenilmiş Travma Belirtileri Nelerdir?

ustlenilmis travma nedir 4

Üstlenilmiş travmanın belirtileri genel itibari ile şu şekildedir;

  • Korku
  • Öfke
  • Kaygı
  • Suçluluk
  • Kopukluk
  • Baş Ağrısı
  • Kayıtsızlık
  • İğrenme
  • Umutsuzluk
  • İştahsızlık

Üstlenilmiş Travma İle Nasıl Başa Çıkılır?

ustlenilmis travma nedir 3

Travma olduğu varsayılan bir durumda, kişi öncelikle yaşadıklarıyla yüzleşmelidir. Travmayı kabullenmek problem çözmenin ilk adımıdır. Bir sonraki adım, güvendiğiniz birine durumu anlatmaktır. Durumu güvendiğiniz birine açıklamak, stresi paylaşmanıza ve yönetmenize yardımcı olabilir.

Uyku, insan vücudunu en çok etkileyen faktörlerden biridir. Uyku eksikliği sinir sistemini ve hormonları etkiler. Bu durum stres ve kaygıyı tetikleyebilir. Sınırlarınızı çizmeye çalışın ve sizi tetikleyeceğini düşündüğünüz olaylardan uzak durun. Günlük yaşamınızda kendinize molalar yaratın.

ustlenilmis travma nedir 2

Stres ve kaygıyı azaltmak için topraklama egzersizlerini kullanabilirsiniz. Bir elektrik akımını değiştirdiğinizi düşünür gibi stresinizi değiştirebilirsiniz. Bunun için;

  • Görüş alanınızdaki bir nesneye beş saniye odaklanabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz zemine odaklanabilir ve dokunabilirsiniz.
  • Sizi rahatlatan şeylerin kokusunu içinize çekebilirsiniz. (çiçekler, yiyecekler, parfümler)

Sosyal medyada paylaşım yaparken olumsuz içerikleri için uyarılar yapmayı unutmayın. Zira sizin etkileşim almak için paylaştığınız bir içerik başkasının travma yaşamasına sebep olabilir. Bu yüzden bu tarz olumsuz içerikleri paylaşırken “hassas içerik” uyarısı yapmayı ihmal etmeyin.

Uzmanlar tarafından önerilen en önemli tekniklerden bir tanesi de nefes egzersizi yapmaktır. 7’ye kadar sayarak nefes alın. 11’e kadar ise nefesinizi yavaş yavaş bırakın. Kendinizi sakin hissedene kadar bunu tekrarlayın.

Unutmayın! Bu durumu yaşayan tek kişi siz değilsiniz. Bu yüzden yalnız olduğunuzu düşünerek kendinizi daha da fazla stres altına sokmayın. Çevremizden farkına varmıyoruz ama pek çok kişi bu durumda muzdarip. Bu yüzden üstlenilmiş travmanız varsa bunu çevreniz ile paylaşmaktan ve yardım istemekten çekinmeyin.

Üstlenilmiş Travma İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu