Unutmanın Nedenleri Nedir?
Unutmanın Nedenleri Nedir? Unutmak, her insanın zaman zaman yaşayacağı bir durumdur. Ancak fazla tekrarladığı zaman bir problemin habercisi olabilir. 1 dakika önce aklınızda olan bir şeyi aniden kaybolduğunu hissedebilirsiniz.
Unutmak, doğal bir durumdur. Ancak çok sık tekrarladığı zaman yaşamı kötü etkileyebilir. Bu yüzden ilk olarak unutkanlığa nelerin sebep olduğunu bilmeniz ve bunlara karşı önlem almanız gerekmektedir. İşte unutmanın nedenleri..!
Unutmanın Nedenleri Nedir?
1) İlaçlar
Bazı ilaçların unutkanlığa neden olabileceği biliniyor. Özellikle unutkanlık, bazı anti-anksiyete ilaçlarının ve uyku haplarının bir yan etkisi olabilir. İlaçlardan kaynaklanan unutkanlığın genellikle geçici olduğunu söyleniyor. İlacınızın unutkanlığı tetiklediğini fark ederseniz doktorunuzla görüşün. Yan etkilere karşı alternatifler seçenekler mevcuttur.
2) Depresyon
Depresyon, demansa benzer belirtiler ile “psödodemans” adı verilen bir tür hafıza kaybına neden olabilir. Temel farkın hastaların unutkanlıklarının daha fazla farkında olmaları olduğunu biliniyor. Unutkanlığınız depresyonla ilgiliyse, aşağıdakiler gibi başka belirtileriniz olabilir;
- Uyku zorluğu
- Olaylara karşı ilgi eksikliği
- İştah kaybı
3) Uykusuzluk
Uykunun beyninizin yeni bilgileri öğrenmesine ve işlemesine yardımcı olduğunu bilinene bir gerçektir. Ertelerken, gün içinde öğrendiklerinizi uzun süreli anılarda pekiştirirsiniz. Çok az uyku, konsantre olmayı ve bir şeyleri hatırlamayı zorlaştırabilir. Uyumakta zorluk çekiyorsanız, daha iyi bir uyku için yardım alabilirsiniz
4) Yaşlılık
Normal unutkanlık, yeni komşunuzun adını unutmayı ya da yeni bir bilgisayar yazılımı öğrenmenin daha uzun sürmesini içerebilir. Ezberlemek zorlaşıyor ve araba anahtarlarınızı nereye koyduğunuz gibi küçük şeyleri unutmanız sık görülen bir durumdur. Uzmanlar, bazı yaşlı insanların hafif bilişsel bozukluk olarak bilinen daha kötü hafıza kaybına sahip olduğunu söylüyor. Son konuşmaları hatırlamakta zorluk çekebilir veya randevuları unutabilirler.
Yaşlandıkça unutkanlığı önlemeye yardımcı olacak yollar vardır. Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırma, özellikle yüksek yoğunlukta yapılan egzersizin yaşlı yetişkinlerde hafızayı güçlendirebileceğini göstermiştir. Beyninizi keskin tutmak için rutininizi de değiştirebilirsiniz. Beyninizi harekete geçirmek için kitap okuyun, yazın ya da yeni şeyler öğrenin.
5) Stres
Uzmanlar, stresin bir dereceye kadar hafızanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. Geçici olan hafif ya da orta düzeyde stres, motivasyon ve odaklanma için yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar, optimal beyin fonksiyonu için stres hormonlarına ihtiyacımız olduğunu göstermiştir. Ancak sürekliliğin her iki ucu da çok az stres veya çok fazla stres hafızanıza zarar verebilir.
Kortizol ve adrenalin gibi stres hormonlarının dengesi bozulduğunda unutkan olabiliriz. Uzmanlar stresin konsantrasyonunuzu ve hafızanızı nasıl etkilediğini sınırlamak için, gününüze dikkat uygulamaları oluşturmanızı önerir. Örneğin, her gün birkaç dakika meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
6) Demans ya da Alzheimer hastalığı
Unutmanın nedenleri arasında en çok görülenlerden bir tanesi olan Alzheimer hastalığı, demansın en yaygın nedenidir. Ancak başka türleri de vardır. Alzheimer hastalığında hafıza, günlük işler zorlaşana kadar zamanla kötüleşir. Kişi, alıştığı şeyleri nasıl yapacağını, bazı olayları unutabilir.
Bunama hastalarının genellikle hafıza kaybının farkında olmadığı yapılan araştırmalarda görülmüştür. Unutkanlık ve bunama arasındaki fark, belirtilerinizin ne kadar ciddi olduğudur. Örneğin, bazen söylemeye çalıştığınız kelimeyi unutabilirsiniz. Ancak bunaması olan biri konuşmak için mücadele edebilir.
7) Diyet
Vitamin ve besin açısından zengin sağlıklı yiyecekler yemenin hafızanızın keskin kalmasına yardımcı olabileceğini bilinmektedir. B1 (tiamin) ve B12 gibi bazı vitaminlerin çok azı hafıza kaybına neden olabilir. Uzmanlar, beyninizin en iyi durumda olması için mümkün olan en iyi besinlere ihtiyacınızın olduğunu söylüyor.
8) Madde kullanımı
Uzmanlar, çok fazla miktarda alkol ya da uyuşturucunun kısa ve uzun süreli hafızanıza zarar verebileceğini söylüyor. Çok fazla içmek, nerede olduğunuzu veya ne yaptığınızı hatırlamadığınız bayılmalara neden olabilir. Uyuşturucu ve alkolün de hafızanız üzerinde kalıcı etkileri olabilir.
Alkol vücudunuzun yeterince tiamin emmesini önleyebilir. Kronik bir tiamin eksikliği beyin hasarına yol açabilir. En kötü durumda, Wernicke-Korsakoff sendromu adı verilen bir duruma neden olabilir. Bu sendrom kısa süreli hafıza kaybına ve diğer sorunlara yol açar.