Ultras Kültürü Nedir?
Ultras Kültürü Nedir?
Aslında çoğumuzun aşina olduğu kültürler arasında yer alıyor. Ultras Kültürü Nedir? Son zamanlarda da adını sıklıkla duyduğumuz, tribünlerle bütünleşmiş bir kavram diyebiliriz. Bir futbol takımına gönlünü kaptırmış olan, stadyumlarda holiganlık gösterileri düzenleyen ve düzenli şekilde desteğini sürdüren kişilerin barındırdığı kültür de denilebilir.
Futbol ile içli dışlı olmak başkadır, holigan olmak başkadır derler ya, bu da o hesap. Sürekli olarak kendi takımı ve renkleri uğruna koreografiler düzenleyen, meşaleler yakan, pankartlar yapan taraftar grupları vardır. ‘’Ultras’’ denildiğinde ne kadar akla ‘’Ultraslan’’ gelse de aslında hiç alakası yok. Ultras tarihi 1950’li yıllara dayanan, ilk izlenimleri İtalya’da ortaya çıkmıştır. Türkiye’de bu durum çok da eskiye dayanmamakla birlikte Bursaspor’un, Teksas grubu tarafından oluşturulmuş diyebiliriz.
Ultras, holiganlık sayılabilir ama holiganizm olarak geçmemektedir. Holiganizmde daha çok çevreye zarar vermek, dövmek veya öldürmek gibi kötü örnek oluşturabilecek davranışlar bulunduğu gibi ultras kültüründe hedef nokta sadece takım ve destektir.
Ultras kültürüne sahip kişiler genelde kendi şehirlerinin takımlarını tutup, tek destek verdikleri takımda onlar olur. Tabii ki bu bir genelleme olup, istisnai durumlarda vardır. Türkiye’de en büyük tribün gruplarından öncülüğü yapan, Bursaspor Teksas Grubu iken ikincilik Adana Demirspor’un Mavi Şimşekler grubu diyebiliriz.
Ultrasın tanımını daha net yapmamız gerekirse; futbola karşı taraftarların oluşturduğu gruplardır. Günümüzde ultras kültürü tam anlamıyla yaşatılmamaktadır. Maçta yaşanılan heyecan duygusuna baktığımızda Z kuşağı dediğimiz yeni kuşak, gençler bunu bir gösterişten ibaret de sanabiliyor bazen. Bu heyecan duygusunu doruktan yaşayan ve takımının renkleri uğruna gözyaşları dökenler ile kıyaslanmaları mümkün değil.
Ultras kültürünün yaşatılması için ve tribün modasını hayata yansıtmak için belirli tişörtler, hoodiler veya sweatshirtler de satılıyor. Bunlara baktığımızda ilk sırada Arafta Casual firması yer alırken ikinci sırada Ultras Mask firması var diyebiliriz. Tribün ve ultras kültürünü, holiganlığı benimsemeleri adına çeşitli ürünler üreterek, bunu bir moda haline getirmeyi hedeflemişler aslında.
‘’Liberta Per Gli Ultras’’ sloganıyla yola çıkan ultras kültür sahipleri aslında tribünde, taraftar olarak özgür olmayı dilemişler ve istemişlerdir. Sadece stadyumda, maçta veya tribünde geçerli olmayıp bunu yaşam felsefesi haline getirilmesi gerektiğini de savunanlar var tabii ki.
Yurt dışında ultras kültürü daha farklı benimsenmiş olsa da Türkiye’ye bu anlayışı getirenler daha masumane taşımışlardır. Tribünde tek renk olmayı hedefleyip, tezahürat yaparak takımlarının yanında olduklarını hissetmelerini istemişlerdir.
Videolar
https://www.youtube.com/watch?v=ziWsapmIOiU
https://www.youtube.com/watch?v=U-v0EjtYHtY