Ülkelerin Okuryazarlık Oranı! Okuryazarlık, bir dilde literatürü okuma, okunan öğeleri algılama ve anlama yeteneğidir. Okuryazarlık UNESCO tarafından da tanımlanmıştır. UNESCO’ya göre, farklı türdeki yazılı materyalleri ve kayıtları kullanarak tanımlama, anlama, yorumlama, birleştirme, iletişim kurma ve hesaplama yeteneğidir.
Bireylerin bilgi ve yeteneklerini geliştirerek toplumun büyük bir bölümünü kendine çekmesini ve amaçlarına ulaşmasını sağlayan bir olgudur. Günümüzde her yıl 8 Eylül günü Dünya Okuryazarlık Günü olarak belirlenmiştir.
Birçok araştırmacı okuryazarlığın insanlar için doğrudan kritik olduğuna inanıyor. Bu iddiayı savunanlara göre, 1960 eğitim reformundan sonra Hindistan’da anne ve bebek ölümlerindeki hızlı düşüşün kanıtladığı gibi, okuryazar insanlar köle pazarında daha yüksek bir fiyata artık satılamamaya başlandı.
Dünyada okuryazarlık oranının en düşük olduğu bölgeler Güney Asya, Arap ülkeleri ve denize kıyısı olmayan Afrika ülkeleridir. Bu bölgelerde okuma yazma bilmeyen nüfus %40-50 kadar yüksektir. Çin ve Vietnam gibi ülkelerde okuma yazma oranları düşük kalırken, yakın zamana kadar Brezilya ve Endonezya gibi gelişmekte olan ülkelerde okuryazarlık oranları hızla artıyor.
Okuryazarlık oranının en yüksek olduğu ülkeler ise Avrupa ülkeleri ile Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ortaya çıkan Gürcistan, Ermenistan, Azerbaycan ve Beyaz Rusya gibi ülkelerdir.
Türkiye’de Okuryazarlık
1 Kasım 1928’de Harf Devrimi’nin gerçekleşmesiyle birlikte, Türkiye’de okuma yazma için Latince’den türetilen yeni bir Türk alfabesi kabul edildi. 2021 yılı itibariyle Türkiye’nin okuma yazma oranı %97,40’tır. Ülke genelinde düzenlenen birçok kampanya, belediye kurslarının açılması ve kırsal kesimdeki kız çocuklarının okula gitme çabaları sayesinde bu oran her yıl artmaktadır.
Peki dünyada okuryazarlık oranı yüzde kaç hiç merak ettiniz mi? Biz merak ettik ve ortaya bu okuduğunuz yazı çıktı. İşte ülkelerin okuryazarlık oranı.