Bilim ve TeknolojiYaşam

Türbülans Nedir? Türbülans Nasıl Oluşur, Tehlikeli Mi?

Türbülans nedir? Türbülans nasıl olur, nasıl oluşur? Uçak yolculuklarında zaman zaman karşılaşılan “türbülans” ile ilgili merak edilenleri yazımızda bulabilirsiniz. Türbülans tehlikeli midir? Türbülansa girmek nedir, ne demek? Uçak yolculukların ‘korkulu rüyası’ olarak da adlandırılabilecek olan türbülans nedir? Türbülans nasıl oluşur, neden olur? Türbülans tehlikeli midir?

ucak 3

Türbülansın Nedenleri

Türbülans, uçak yolculuklarında karşılaşılan ve ne zaman oluşacağı tahmin edilemeyen, düzensiz hava hareketi olarak tanımlanan bir doğa olayıdır. Suyun içinde oluşabilen girdaplara benzeyen türbülans, güneşten yansıyan enerjinin değişkenlik göstermesi sonucunda atmosfer basıncında meydana gelen farklılıklar, havanın dağ kütlesi etrafındaki hareketi, farklı hızlarda hareket etmekte olan hava kütleleri ve fırtınalar gibi doğan durumlardan dolayı meydana gelebilmektedir. Özellikle de mevsim geçişlerinin yaşandığı dönemler içinde türbülans hareketlerinde artış gözlenmektedir.

ucak 8

Türbülans Normal Bir Doğa Olayı

Olası bir doğa olayı olması ve çokça görülmesine karşın türbülans, kimi durumlarda tehlikeli olabilmekte çünkü türbülans bulutsuz ve açık havalarda da meydana gelebiliyor. Genel itibari ile uçak radarları tarafından tespit ve tahmin edilmesi oldukça güç olan türbülans, genel olarak yüksek irtifalarda meydana gelmektedir.

ucak 1

Uçakların seyir halinde olduğu yükseklikte yaşanan ani sıcaklık değişkenlikleri, dünyayı etkisi altına alan rüzgar hareketleri, soğuk ve sıcak hava kütlelerinin ani yer değiştirmeleri beklenmeyen ve hızlı rüzgar kaymalarına neden olmaktadır. Bu söz konusu beklenmedik rüzgarlar, modern teknolojilerle donatılmış olan uçaklar, türbülansın girmiş olduğu yoğunluğa, uçağın kütlesine ve irtifasına göre birçok farklı şiddette sarsıntılara neden olabilmektedir.

ucak 10

Havadaki Ani Değişiklikler Öngörülemeyen Türbülans Riski Taşıyor

Gökyüzünde meydan gelen bütün hava hareketleri uçuşun öncesinde ve uçuş sırasında uçuş kontrolörleri ile pilotlar tarafından yakından takip edilmektedir. Gerçekleşecek olan seyahatin olması gerekenden daha konforlu geçmesi için hava durumlarına göre uçakların rotasında değişiklikler yapılabilmekte fakat ani değişimlerde her şey daha da zorlaşıyor. Öngörülemeyen türbülanslar pilotlara yeni rota belirleyebilmek için zaman bırakmayabiliyor ve bu durum da yolcular adına olumsuz bir seyahati deneyimine neden olabiliyor.

ucak 6

Pilotların Deneyimi, Uçak Teknolojisi Bu Duruma Hazır

Dünya genelinde pilotlar gökyüzünde oluşabilecek tüm kötü senaryolar için oldukça sıkı bir eğitimden geçmektedirler. Dünyanın en iyi uçuş eğitim merkezine ev sahipliği yapmakta olan THY bünyesinde hem kendi pilotlarını hem de farklı hav yolu şirketlerinin pilotlarını eğitiyorlar.

ucak 9

Türbülans, uçak üreticilerinin de göz önünde bulundurduğu bir durum. Bu nedenle de üretim sırasında çok ciddi testlerden geçmekte. Uçak üretim teknolojileri türbülansı endişe verici bir durumdan çıkararak daha hafif bir şekilde geçiş yaşanmasını sağlıyor.

Türbülans Sırasında Hayat Kurtaran Kural Emniyet Kemerinin Bağlı Olması

Günümüz dünyasında kullanılan modern uçakların türbülans durumundan ötürü düşme ihtimalinin oldukça düşük olduğu belirtilmekte. İstatistikler ve araştırmalar, hava yolunun hala en güvenli seyahat tercihi olduğunu göstermekte. Öngörülemeyen rüzgarlarda bile kabin ekibinin uçuş emniyeti ile ilgili yönlendirmelerine kulak asarak seyahati güven içinde tamamlamak mümkün.

ucak 7

Türbülans sırasında en öncelikli kural ise yolcuların koltuklarında emniyet kemerlerinin bağlı bağlanmış bir şekilde oturuyor olması gerekmektedir. Bebekler ya da küçük çocuklar da kabin ekibinin sağlamış olduğu özel koltuklarında güvenli bir şekilde seyahatlerini sürdürmelidirler.

Kaynak
ulusal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu