MaksatModa

Teyel Almak Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Teyel Dikişi Nedir?

Her ne kadar yeni dikiş yöntemleri ve makineleri el dikişi ihtiyacını ortadan kaldırmış olsa da, daha kaliteli bir görünüm için hala teyel dikişi kullanılmaktadır. Kumaşa geçici olarak uygulanan ve giysi bitmeden çıkarılan nadir dikişlere teyel denir.

Bazı dikiş projelerinizde, kumaşın önünü işaretlemek için sabun veya terzi çarkı kullanmak istemeyebilirsiniz. Değerli veya hassas kumaşlar, yoğun payetli işlemeler veya boncuklu kumaşlar, sadece boyanmamış kumaşların üzerinden sabunu veya uçan kalemi temizlemek oldukça güç olduğu için teyel dikişi kullanılmalıdır.

Her farklı teyel dikişinin ayrı bir işlevi vardır. Teyel dikişi ayrıca kalıcı dikişten önce parçaları bir arada tutmak, makinedeki ana dikişin daha düzgün olmasına yardımcı olmak veya kabartmalardan kumaşa işaretleri aktarmak için kullanılır. Teyel dikişlerinin kolayca çıkarılması için kumaş rengiyle kontrast oluşturan iplikler kullanmanızı öneririz.

Teyel Dikişi Çeşitleri Nelerdir?

Teyel dikişinde 8 çeşit bulunmaktadır. Çeşitlerinin fazla olmasının sebebi kumaşa veya dikilecek alana göre değişiklik gösterdiği içindir.

Bol Teyel

teyel almak nedir cesitleri nelerdir1

Boşluklardaki işaretleri kumaşa aktarmak için kullanılır. Çift iplikten yapılmış olup, tek veya çift taraflı kumaşlarda daireler, noktalar, ilikler, pileler ve daha fazlasını gösterebilir.

Düz Teyel

teyel almak nedir cesitleri nelerdir3

Düz kapitone, iki veya daha fazla kumaş katmanını bir arada tutmak için kullanılır. Kumaşın her iki tarafına yaklaşık bir santimetre uzunluğunda büyük dikişler dikin. Ancak kumaş çok kaygan ise daha küçük aralıklarla uygulama yapabilirsiniz.

Verev Teyel

teyel almak nedir cesitleri nelerdir2

Geniş kumaş yüzeylerinde, düz kumaşlarda ve düz kaplamanın iyi sonuç vermeyeceği yerlerde kullanılır. Bu, farklı aralıklar verilerek yapılabilir. Uzun ofset mandallar yaklaşık iki buçuk santimetrelik halkalar şeklindeyken kısa ofset mandallar birbirine daha yakın olan daha kısa ilmeklerden oluşmaktadır.

Ara Teyel

teyel almak nedir cesitleri nelerdir9

İki kumaş arasında yapılan düz bir yorgandır. Kumaş üzerindeki desenleri, çizgileri ve desenleri eşleştirmek için yapışması zor parçaları ters tarafa yapıştırmak için. Bir ilmek kumaş katmanından, diğer ilmek ise alttaki kumaştan yapılır.

İşaret Teyeli

teyel almak nedir cesitleri nelerdir4

Ön orta ve arka orta gibi veya ütü hattı gibi alanların işaretlenmesi için kullanılır. Dikiş hatlarının belirlenmesinde ve prova alabilmek için rehber olarak kullanılır.

Çapraz Teyel

teyel almak nedir cesitleri nelerdir5

Pile gibi uygulamaların sabitlenmesi için kullanılır. Astarların sabitlenmesi ve bozulmadan dikilebilmesi için de kullanılır. Eşit aralık veya uzunlukta verev dikişlerle ilerlenir. Aynı aralık ve uzunlukta bu dikişlerin üstünden çapraz olarak ilerlenir.

Hristo Teyel

teyel almak nedir cesitleri nelerdir6

Süsleme yapmak için veya katlanmış kumaşların kenarlarını tutturmak için kullanılır.

Z Teyeli

teyel almak nedir cesitleri nelerdir7

Kaygan kumaşlarda veya giysilerin fazla işlem gerektiği durumlarda telalama, cep kenarları, etek paça uçları, süsleme, pervaz kenarları gibi bölümler için alınır. Z teyel dikişinin tamamlandıktan sonra ters yönden aynı şekilde geçilmesi gerekmektedir.

Teyel Dikişi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu