Terenin Otunun Faydaları Nelerdir?
Terenin Otunun Faydaları Nelerdir? Tere otu, besin değerleri olarak oldukça zengin olan fakat pek çok insan tarafından bilinmeyen çok faydalı bir sebzedir. Tere yemeniz günlük vitamin ihtiyacınızın bir kısmını tek başına karşılamaktadır.
Pek çok insan bu faydalardan haberdar olmadığı için manavdan ya da pazardan tere almadan döner. Hatta altını çizelim çoğumuzun alışveriş listesinde bile yer almaz. Fakat kararınızın yazımızı okuduktan sonra değişeceğinden şüphemiz yok. İşte okuduğunuzda şaşırabileceğiniz, “ya bu tere bu kadar faydalı mıymış” diyebileceğiniz terenin otunun faydaları…!
Terenin Otunun Faydaları Nelerdir?
1- Göz Sağlığınız İçin İyidir
Tere otunun besin değerinden hala etkilenmediyseniz, yaklaşık 30 gr. kadar tere yiyin. Yediğiniz bu tere, vücudunuza günlük A vitamini değerinin yaklaşık olarak %40’ını sağlayacaktır. Bildiğiniz gibi, A vitamini ve karotenoidler, gece görüş bozukluğu, katarakt, retinitis pigmentosa ve hatta yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi hastalıkların riskini azaltma özelliklerinden dolayı gözler için en iyi besinlerden biri olarak bilinir.
2- Potansiyel Anti-Kanser Etkileri Sağlar
Uzmanlar tarafından yapılan bir çalışma, tere de dahil olmak üzere bir dizi Brassica sebzesinin anti-kanser potansiyelini değerlendirdi. Test edilen her sebze için, sebzenin glukozinolat içeriğine dayalı olarak bir anti-kanser skoru hesaplandı.
Glukozinolatların kendileri sınırlı biyolojik aktiviteye sahipken, metabolitleri, özellikle izotiyosiyanatlar, potansiyel kanserojenlerin vücuttan atılmasını teşvik etme yeteneklerinden dolayı önemli kanserle mücadele potansiyeline sahip gibi görünmektedir. Bununla birlikte, tere de dahil olmak üzere birçok Brassica türü, glukozinolatların izotiyosiyanatlardan ziyade nitrillere dönüşümünü destekleyen bir bileşik olan epitiyospesifikatör proteini (ESP) barındırıyor.
Epitiyospesifikatör proteini içermesine rağmen tere, test edilen diğer birçok sebzeye göre hala önemli anti-kanser potansiyeline sahiptir. Epitiyospesifikatör proteininin potansiyel etkileri hesaba katıldığında bile tere, turp, pancar, lahana ve alabaş daha fazla anti-kanser potansiyeline sahip görünmektedir.
3- Portakallardan Daha Fazla C Vitamini İçerir
Portakalların en fazla C vitamini içeren yiyecek olduğunu düşünüyordunuz. Ta ki yazımızı okuyana kadar. Tere otu, portakallardan çok daha yüksek miktarda C vitamini barındırır. Sadece bir miktar tere otu, eşit miktarda taze portakaldan elde edeceğinizden %7 oranında daha fazla olan C vitamininin günlük ihtiyacınızın %32’sini sağlar.
C vitamini cildinizi, kemiklerinizi ve diş etlerinizi güçlü ve sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Aynı zamanda vücudunuzun gıdalardaki demiri emme kapasitesini artırarak demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur.
4- Dişler İçin Faydalıdır
Terede bulunan ana glukozinolatlardan biri olan glukotropaeolin, diş çürükleriyle savaşmaya yardımcı olabilecek bir bileşik olan benzil izotiyosiyanatın ön sağlayıcısıdır. 1988 yılında yayınlanan bir araştırma raporunda, benzil izotiyosiyanatın diş çürüklerinin gelişimiyle bağlantılı bir bakteri olan Streptococcus mutans’ın büyümesini ve asit üretimini engellediğini göstermiştir.
5- Kardiyovasküler Yönden Faydalar Sağlayabilir
Uzmanlar tarafından yapılan bilimsel araştırmalar, C vitamininin kardiyovasküler sisteminizin sağlıklı kalmasına da yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bu nedenle, kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmeye çalışıyorsanız, diyetinize tere otu eklemek iyi bir seçenektir.
2004 yılının Nisan ayında yapılan bir araştırmaya göre, 500 miligram C vitamini içeren günlük bir takviye alan çalışma katılımcılarının, sadece iki ay sonra plazma CRP seviyelerinde %24’lük bir düşüş yaşadıklarını görülmüştür. Son kanıtlar, CRP yani C-reaktif protein seviyeleri, bir kişinin kalp hastalığı riskinin iyi bir ölçüsü olduğunu, hatta potansiyel olarak kolesterol seviyelerinden daha iyi olduğunu göstermektedir.
Ek olarak tere otu, kardiyovasküler sağlığın korunmasında önemli bir rol oynadığı düşünülen başka bir besin olan K vitamini ile güçlendirilir. Salatanıza sadece 25-30 gram tere ekleyerek günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.