Tekstilde Baskı Çeşitleri Nelerdir?
Tekstilde baskı çeşitleri neler? Tekstil sektörü geçmişte, günümüzde veya gelecekte asla bitmesi mümkün olmayan sektörler arasındadır. Özelikle giyim olarak düşünüldüğünde sektörün devamlılığı vardır. Türkiye’de büyük olarak nitelendirilebilecek yaklaşık 46 tekstil firması, orta düzey olarak nitelendirilebilecek olan 500 tekstil firması vardır. Bunun dışında küçük çaplı tekstil firmaları ve maalesef ki merdiven altı dediğimiz tekstil firmaları da vardır.
İstanbul ilinde Merter-Güngören-Zeytinburnu gibi yerlerde kumaşçı, tekstil firmaları v.b. alanlar oldukça gelişmiştir. İstanbul, tekstil sektörü bakımından Türkiye’de ilk sırada yer almaktadır. Tekstil alanı bakımından oldukça geniştir. Biz bu yazımızda giyim sektöründe kullanılması mümkün olan baskı çeşitlerini aktardık.
Tekstilde Baskı Çeşitleri
Tekstilde baskı kumaşlar, renkler ve desenlere göre değişiklik göstermektedir. Bazı desenlerin renklerinden kaynaklı, baskı tipi uymuyorken bazılarına kumaştan dolayı uymama durumu yaşanabilmektedir. Tişört üzerine baskı yapabileceğini yöntemlerden en iyi 3 tanesini sizlere aşağıda listeledik.
Emprime Baskı
Emprime baskı, su bazlı bir baskı türüdür. Geçerliliği en yüksek olan baskı çeşididir diyebiliriz. Su bazlı ekolojik boyaların, kumaş yüzeyine ragle yardımıyla direkt olarak işlenmesiyle yapılır. Kalıcılığı ve dayanıklılığı açısından dünyadaki en geçerli tekstil baskı yöntemi olarak kabul edilir. Baskıyı yapabilmek için, basılacak desen önce ipek kalıplara çekilir. Daha sonrasında bu kalıpların üzerine boyalar koyularak baskı işlemi gerçekleştirilir. Emprime baskı ile basılmış bir desen veya ürünün yaklaşık olarak 10 senelik ömrü vardır.
Dijital Baskı
Dijital baskıda, çok renkli desenleri basmak daha doğru olabilir. Bilgisayarda kullanılan grafik programları aracılığıyla desenler oluşturulur. Bu desenler, belirli yazıcılar aracılığıyla Plotter gibi, transfer kâğıtlarına basılır. Daha sonrasında kağıda çıkarılan desenler, ısı transfer pres aracılığıyla, kumaşların üzerine yapıştırılır. Kalıcılığı ortalama 2-3 sene olarak bilinmektedir.
Flok Baskı
Flok baskı, belirli uzunlukta kesilmiş olan doğal lifler, flok tozları ile yapılmaktadır. Tutkal kaplı olan kumaş yüzeyine uygulanan flok baskıda, yapılan desen kadifemsi ve tüylü olarak çıkar. Desen yapıştırılmış gibi değil katmanlı olarak gözükmektedir.
3 renkten fazla olmayan desenler için emprime baskı tekniği her zaman daha fazla kullanılabilir sayılmaktadır. Uzun süreli kalıcılığı ve baskının vücuda zarar vermemesi ile birlikte desenin daha kaliteli çıkabilmesi adına emprime baskı daha sağlıklıdır. Renk sayısı 3’den fazla olan baskı çeşitleri için dijital baskı tekniği, desenin daha net çıkabilmesini ve renklerin daha belirgin olmasını sağlamaktadır. Flok baskıda, küçük ve tek renk desenler daha güzel dururken, baskı kalitesi daha fazladır.