Tehlikeli bitki türleri birçok kişi tarafından bilinmeyen bitki türleridir. Çevremizde birçok bitki çeşitleri bulunmakta, bunların çoğunun yararlı olanlarının dışında oldukça zararlı olanları ve ölümcül sonuçlara yol açan bitkilerde bulunmaktadır. Şifalı olarak düşündüğünüz ve çevrenizde birçok faydasından yararlandığınız bitkiler dışında tehlikeli olan bazı bitki çeşitleri ise şunlardır.
1-Su Baldıranı
Su Baldıranı olarak bilinen bitki Kuzey yarım kürede ılık yerlerde yetişen ve son derece tehlikeli olan bitki çiçekleri yeşil küçük bir şemsiyeyi andıran bitki türüdür.Kuzey yarım kürede oldukça zehirli bir bitki olarak bilinmektedir. Zehirli toksinlere yol açtığı için nöbetlere yol açan sikutoksin toksini oldukça ölümcül sonuçlara neden olmaktadır. Bitki zehirlenmesinin belirtileri arasında karın ağrısı, bulantı titremede olmaktadır. Solunum durması ile gerçekleşen ölüm saatler içerisinde olabilir.
2- Katil Gözlü Bitki
Katil gözlü bitki zehirli olan meyve kısmı toksinlerin yoğun olduğu kısımdır. Tatlı olmasından dolayı genelde çocukların yediği bitki nedeni ile birçok çocuk hayatını kaybetmiştir. Meyvede siyah göze benzeyen kısım olduğundan bu adı almıştır. Kalp kaslarına yatıştırıcı etkisi olan karsinojenik toksin nedeni ile meyvenin ani ölümlere yol açtığı görülmüştür.
3- Melek Boruları
Brugmansia türü olan melek boruları Güney Amerika da tropikal bölgelerde yetişir. Trompet şekline benzer üzerinde tüyler olan sarkık bir bitki türüdür. Farklı renkleri bulunan bitki pembe, beyaz ve sarı ve turuncu renklerde olmaktadır. Çiçeğine göre zehir içeriği de farklı olabilir.
4- Beyaz Yılan Kökü
Kuzey Amerika da yetişen bitki oldukça zehirli bir bitkidir. Küçük tohumları beyaz olan çiçeklerin açılması ile etrafa yayılarak dışarıda çeşitli otları yiyen hayvanların süt ve etine geçerek insanları zehirlemektedir. Genelda insanlarda bağırsaklarda ağrıya neden olan ve zehirleme ile sonuçlanan durumlardan ölümcül etki yaratmaktadır.
5- Porsuk
Porsuk denilen bitki kırmızı ve tohumları yumuşak üzüme benzeyen kabukla kaplı bir bitkidir. Kabuklu olan kısmında zehir olmamasından dolayı kuşların yemesi ile başka bölgelere taşıyarak tohumları bırakmaları ile bitki bölgelerde yetişmektedir. Genel olarak Anavatanı kuzey Afrika Avrupa ve Güneybatı Asya olan bitkinin 50 g dozu bile öldürücü etkidedir. Belirtiler arasında kasılma, titreme, nefes darlığı ve kişinin kalp krizi sonucunda hayatını kaybetmesi bitkinin öldürücü semptomları arasında görülür.
6- Kurtboğan
Miğfer otu, boğan otu ve kaplanboğan olarak ta adı anılan bitki Kuzey yarım kürede dağlık bölgelerde bulunmaktadır. Alkaloid içeriğine sahip bitkinin yenilmesi ile karında ve mide de yanma ortaya çıkar. Bu madde genelde avlanan Ainu halkının oklarının ucuna sürdükleri zehir olarak kullandıkları maddedir. 20 ml miktarı bir insanın ölmesine neden olabilir.
7- Hintyağı Bitkisi
Doğu Afrika da ve Akdeniz havzasında dekoratif amaçlı kullanılan bir bitkidir. İçeriğinde riksin toksini bulunur. Bu toksin hintyağı üretimi için kullanılmaktadır. Tohumu öldürücü olan Hintyağı etkisini karın ağrısı, boğazda ve ağızda yanma, kusma, kanlı ishal ishal gibi belirtilerle gösterir. Bitki son olarak dehizyona yol açarak kişinin ölmesine yol açmaktadır.
8- Abrus
Anavatanı Endonezya olan abrus bitkisi bir sarmaşık türüdür. Risin zehrinin benzeri olan ve etkisi 75 kat güçlü olan bu bitkinin 3 mikrogramı yetişkin birini öldürecek güçtedir. Genelde tohumlarından boncuk yapılan siyah ya da kırmızı parlak tohumları olan bitki yapımı için kullanılan matkap bile dokunmak sureti ile tehlikeli olabilir. İsmi Latince kökenden gelmektedir.
9- Güzel Avrat Otu
Anavatanı Kuzey Afrika Avrupa ve Batı Asya olan bitki avratotu diğer adı itotu ilede bilinir. Meyveleri tatlıdır ve daha fazla çocuklar için bu bitki cazip gelmektedir. Bitkinin kullanılması sonucunda baş ağrısı, nefes darlığı, ses kısıklığı titreme baş gösterebilir 10 ya da 20 adeti bir insanı öldürmeye yeter.
10- Kargabüken
Güneydoğu Asya ve Hindistan Anavatanı olan bitki yeşil bir portakal görünümündedir. Meyvelerinde bulunan tohumlar oldukça tehlikelidir. Zararlı toksinler nedeni ile kasılmalara sebep olan bitki kusma cevizi, kargagözü ve baykuş gözü olarak ta bilinmektedir.