Sağlıklı Yaşam

Diş Tartarı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş tartarı yüzlerce kişinin baş edemediği bir diş sorunu haline gelmiştir. Diş tartarı nedir ve nasıl tedavi edilir?

instagram takipçi hilesi

Binlerce kişi diş taşı da denilen diş tartarı sorunu ile uğraşmaktadır. Günümüzde diş taşı, geçen senelere göre daha yaygın olarak yaşanan bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Her 4 kişiden 2si diş taşı problemini yaşamaktadır. Diş tartarı nedir ve neden oluşur sorularından kısaca bahsedelim;

Diş Tartarı Nedir? 

Düzenli olarak doktor muayenesine gidilemese bile günlük rutin diş temizliği çok önemlidir. Günde 2 kez dişlerin yumuşak bir fırçayla iyice temizlenmesi gerekir. Eğer temizlenmezse diş üzerinde kalan bakteri ve mikroplar çoğalacak, diş minesine zarar verecektir. Bunun sonucunda diş taşı oluşumu kaçınılmaz olur.

distasinedir

Diş Tartarı Nasıl Oluşur? 

Gün içinde yenilen yağlı ve sağlıksız besinler, asitli içecekler diş üzerine kalıntı bırakır. Özellikle çok şekerli besinler tüketmek diş taşına zemin hazırlamaktadır. Bu kalıntılar diş üzerinde durdukça bakteriye dönüşürler. Temizlenmemesi halinde ise diş kitlesine dönüşürler. Kalıntılar yaklaşık 15 gün sonra diş taşı oluşturur. Kişiden kişiye oluşum süreci farklılığı gösterebilmektedir. 

tartarnasilolusur

Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenebilir?

Düzenli Diş Fırçalayın!

Gün içinde tükettiğimiz besinlerin artıklarını diş minesinden temizleyecek kadar diş fırçalamak bile yeterli olacaktır. Çok sert olmayan bir fırça ile, günde iki kez, yaklaşık 2 dakika boyunca diş fırçalamak önerilir. Bu işlem yuvarlak hareketlerle ve nazikçe yapılmalı aksi halde diş minesi aşınabilir. 

Diş İpi Kullanın!

Diş temizliğinde fırçanın yetişemediği yerler için diş ipi kullanabilirsiniz. Sıkışık olan dişlerde bile oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Diş ipini her gün bir kez kullanabilirsiniz. İpi gerdirerek diş üzerinde gezdirin. Bakteri temizliği açısından oldukça önem taşıyan bir eylemdir.

disipi

Lif ve Kalsiyum İçerikli Besinler Yiyin!

Diş gelişiminde ve sağlığında önemli olan unsurlardan biri de beslenmedir. İçinde lif olan besinler yenmelidir. Taze meyve sebzeden yana olun. Bakliyat tüketin. Asitli içeceklerden uzak durun. Fakat diş taşının olmazsa olmaz önleme yolu, fırça ve diş ipinden geçer. Bunu unutmayın. 

dissagligi

Tartarı Olan Kişiler İçin Doğal Çözümler

Diş taşı oluştuktan sonra, tedavi amacıyla yapılan işlemler vardır. Çoğu kişi diş hekiminde soluğu alır. Yapılan küçük operasyonlar ile diş taşları törpülenmektedir. Çoğu hasta, bu işlemi ağrılı bulduğunu söylemektedir. Diş hekimine gitmek istemeyenler için evdeki malzemelerle doğal diş tartarı tedavileri vardır. 

Portakal Kabuğu

Portakal kabuğunu alın ve macun kıvamına getirip dişlerinize sürün. 2 dakika beklettikten sonra yıkayın. Bu işlem dişlerinizi temizlemenizde yardımcı olacaktır. Bazı kişiler portakal kabuğunu dişlerine sürerek de sonuç almışlardır. 

portakalkabugu

Susam

Susam dişler için doğal peeling görevi görmektedir. Yapılması gereken tek şey susamı çiğnemektir. 2 dakika boyunca susamı çiğneyin fakat yutmayın. 2 dakika sonunda dişlerinizi fırçalayın. Fırça kuru olsun, macuna gerek yok. Pürüzsüzlük hissini hemen hissedeceksiniz. 

susam

Hindistan Cevizi

Hindistan cevizi yağı ile gargara yapmak diş taşı tedavisinde seçilen doğal yollardan biridir. Düzenli yapılan gargaralardan sonra tartarın azaldığını göreceksiniz. 

hindistan cevizi yagi yenir mi 13285570 5659 amp

Muz Kabuğu

Muz kabuğunun iç kısmı ile dişlere yapılan 2 dakika masaj, tartar tedavisinde önemlidir. Kabuğun iç kısmındaki yumuşak tabaka doğal bir temizleme aracıdır.

muzkabugu

Domates Püresi

Püre haline getirilmiş bir adet domatesi dişlerinizin üstüne yerleştirin ve 2 dakika beklettikten sonra yıkayın. Bu uygulama bakterileri öldürür ve dişlerin beyazlamasında yardımcı olur. 

domatespuresi

Karbonat ve Gliserin

  • Diş fırçanızın üzerine bir çay kaşığı karbonat koyun ve içine bir çay kaşığı kadar gliserin ekleyin. Dişlerinizi 2 dakika boyunca fırçalayın ve yıkayın. Karbonat, diş temizliği konusunda oldukça önemli rol alır. 
  • Diş temizliği denince akla gelen limon, içindeki asit nedeniyle diş aşınmasına yol açacağı için önerilmemektedir. Limonun dişlere iyi geleceği yanlış bilinen bir gerçektir. 
  • İmkan varsa normal diş fırçaları yerine şarjlı otomatik fırçalar kullanmanızda fayda var. Çünkü otomatik fırçalar normal fırçalara göre daha detaylı bir temizlik sağlar. 

İlgili Videolar

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu