SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
SWOT Analizi Nedir? Yalnızca şirketler değil; son zamanlarda bireyler için de önemli hale gelen SWOT Analizi, Strengths (Güçlü Yönler), Weaknesses (Zayıf Yönler), Opportunities (Fırsatlar), Threats (Tehditler) anlamına geliyor. Analiz güçlü ve zayıf yönleri keşfetmek, fırsatların farkına varmak ve değerlendirmek, tehditleri incelemek ve olası risklere karşı önlem almak için uygulanıyor. Etkili bir SWOT Analizi projelerinizde zaman tasarrufu sağlarken, ekonomik bir avantaj da yaratıyor.
Gelin tüm detaylara birlikte göz atalım.
SWOT Analizi Nedir? SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
1. SWOT Analizi nasıl yapılır?
Analiz için öncelikle 4 sütunlu bir tablo oluşturuluyor ve sırasıyla aksiyon almak istediğiniz konuya dair; güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler maddeler halinde sıralanıyor. Bu analizde önemli olan doğru soruyu sorabilmek. Bu yazımızda tüm işletmelerin kullanabileceği her durum ve her bağlamda geçerli olacak genel sorular üzerinden inceleme yapacağız. Elbette ki bir işletme, departman, İK Uzmanı yahut birey, kendi SWOT Analizini yaparken soruları kişiselleştirmeli.
Güçlü Yönler
İşletmeler ve bireyler için güçlü yönlerinizi fark etmek, diğer sütunlar arasında durumunu incelemek alacağınız diğer sürdürülebilirlik planları için önemli.
İpucu 1: Bu analizde 1. Ve 3. Sütunun da etkileşimde olduğunu göreceğiz. Güçlü yönler bize hangi fırsatları sağlıyor, sağlayabilir?
- Rakiplerime göre hangi avantajlara sahibim?
- Şirketimdeki personel kadrosu hedeflerine ulaşıyor mu?
- Ürün ya da hizmetlerde yeterince dijitalleşebiliyor muyuz?
- Hizmet ettiğimiz sektördeki iş ortağımız/müşterimize karşı memnuniyet sağlıyor muyuz?
- Maliyetleri geçen yıllara oranla düşürdük mü?
Zayıf Yönler
Bu sütun eksik olduğumuz yerleri ortaya çıkarıyor.
İpucu 2: Bu analizde 2. Sütundaki eksikliklerin 4. Sütundaki tehditleri nasıl arttırdığını ya da tetiklediğini göreceğiz.
- Başarısız olduğum yerler/noktalar neler?
- Hangi görevler/projeler başarısız sonuçlandı?
- Rakiplerimize göre eksik kaldığımız konular nelerdir?
- Personelin bilgi ve becerileri yaratmak istediğim fark için yeterli düzeyde miydi?
Fırsatlar
Fırsatları ortaya çıkarmak ve uygun plan oluşturmak başarınızı artırabilir.
- Rakiplerin eksikliklerine karşı nasıl bir eylem planı oluştururuz?
- Başarılı olduğumuz 1. sütunun x maddesinden daha fazla fayda sağlamak için nasıl bir strateji planı oluşturmalıyız?
- Başarılı olduğumuz 1. Sütunun y maddesinden nasıl bir büyüme planı oluşturabiliriz?
Tehditler
Bu kısım karşı karşıya kaldığımız yahut kalacağımız riskleri ortaya çıkaracağından dolayı analizi oldukça önemli.
- Pazarda karşılaştığım engeller neler?
- Rakiplerin yaşadığı engeller neler? (Bu bir süre sonra benim için de tehdit oluşturacaktır)
- Dijitalleşmeye ayak uyduruyor muyum?
- Personelim olası problem/tehditler için yetkin kişilerden mi oluşuyor?
- Sürdürülebilirlik tehdidi yaşıyor muyum?
2. SWOT Analizi Nedir? Coca Cola SWOT Analizi
“Güçlü Yönler
- Ürün çeşitliliği – Coca Cola’nın sahip olduğu en güçlü yönlerden biri, farklı kategorilerdeki inanılmaz ürün çeşitliliğidir. Aslında, Coca Cola’nın sahip olduğu 200 şirkette 500’den fazla marka var. Bu onlara yalnızca pazarda daha yüksek bir kontrol sağlamakla kalmaz, aynı zamanda daha çeşitli uzmanlık ve daha az genel rekabet sağlar.
- Pazar payı – Meşrubat sektöründe %43’lük pazar payıyla, diğer birçok rakibe kıyasla çok sağlam bir konuma sahipler. Bu aynı zamanda Coca Cola ve onun neredeyse sınırsız kaynaklarıyla rekabet etmenin son derece zor olacağı anlamına gelir.
- Marka tanınırlığı – Coca Cola, rakiplerinin önünde onlara büyük bir avantaj sağlayan dünyanın en tanınmış markalarından biridir. Ayrıca, yatırım yaptıkları herhangi bir yeni ürün veya markanın neredeyse anında görünürlük kazanacağı anlamına gelir.
- Gizli tarifler – Ve son olarak şirket, amiral gemisi ürünü Coca Cola için gizli bir tarife sahip. Bu, bu ürünün rakipler tarafından aynı kalite ile çoğaltılmasının zor olacağı anlamına gelir.
Zayıf yönler
- Sağlık trendleri – Şirketin sahip olduğu en büyük zayıflıklardan biri, mevcut sağlık trendlerine uyum sağlayamamasıdır. İnsanlar sağlıksız yiyecekler ve tükettikleri şeker miktarı konusunda giderek daha fazla bilinçlendikçe, alkolsüz ve şekerli içeceklerin yerini yavaş yavaş daha sağlıklı seçenekler alıyor.
- Şeker ikamesi – Şirket için sağlıkla ilgili bir başka zayıflık, ünlü tadını etkilemeden ürünlerinin kalitesini iyileştirmenin zorluğudur. Coca Cola, yıllardır aktif olarak sağlıklı şeker ikameleri arıyor ve başarılı olamıyor.
- Mevcut konum – Coca Cola ve meşrubatlarının mevcut konumu hem bir lütuf hem de bir lanettir. Bir lütuf, çünkü markayı ve sunduğu ürünü herkes biliyor. Bu tür bir marka bilinirliği, her şirketin hayalini kurduğu bir şeydir. Bununla birlikte, bir zayıflık, gizemli ve gizli içerikli şekerli içecekleri düşünüldüğünde, kesinlikle sağlıklı beslenme farkındalığı artmış yeni dünya insanı için sürdürülebilir değil.
Fırsatlar
- Sağlık trendleri – Coca Cola Company, mevcut sağlık trendlerini yakından izler ve bunlara yeterince yanıt verirse, pazar paylarını artırmak için büyük bir fırsata sahip olabilir ve meşrubat endüstrisinden daha da büyük bir pay alır. Özellikle de şeker yerine sağlıklı bir alternatif bulmayı başarırlarsa.
- Birkaç büyük rakip – Markanın hakimiyeti ve bu belirli ürün türleri için yalnızca birkaç büyük rakip göz önüne alındığında, Coca Cola doğru Pazarlama stratejisiyle yeni ürünleri hızla pazara sunabilir.
Tehditler
- Daha sağlıklı alternatifler – Her ne kadar şirket alkolsüz içecekler konusunda oldukça baskın olsa da piyasada pek çok başka sağlıklı alternatif ortaya çıkıyor. Aromalı sular, smoothie’ler, organik içecekler, yeşil meyve suları vb. insanların sağlıkları konusunda bilinçlendikçe tercih etmeye başladıkları alternatiflerden sadece birkaçı.
- Olumsuz haberler – Coca Cola, parlak pazarlama stratejileri ve inanılmaz marka bilinirliği ile bilinmesine rağmen, aynı zamanda sağlıksız olduğu için çok fazla olumsuz haber alıyor. Derinlemesine araştırma, Youtube videoları buna örnek verilebilir.”