Su Çiçeği Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Su çiçeği, zoster virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Küçük, sıvı dolu kabarcıklarla kaşıntılı kızarıklığa neden olur. Su çiçeği hastalığı olan veya ona karşı aşılanan kişiler için son derece bulaşıcıdır. Bugün çocukları su çiçeği ile koruyan bir aşı mevcuttur. Su çiçeği aşısı, suçiçeği ve olası komplikasyonlarını önlemenin güvenli ve etkili bir yoludur.
Su Çiçeği Belirtileri
Suçiçeği enfeksiyonunun neden olduğu kaşıntılı kabarcık döküntüleri, virüse maruz kaldıktan 10 ila 21 gün sonra ortaya çıkar ve genellikle yaklaşık 5 ila 10 gün sürer. Döküntüden bir ila iki gün önce ortaya çıkabilecek diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:
- Ateş
- İştah kaybı
- Baş ağrısı
- Yorgunluk ve genel olarak hasta olma hissi (kırgınlık)
Suçiçeği döküntüsü göründüğünde, üç aşamadan geçer:
- Birkaç gün içinde patlak veren pembe veya kırmızı yumrular
- Yaklaşık bir günde oluşan ve daha sonra kırılan ve sızan küçük sıvı dolu kabarcıklar
- Kırılmış kabarcıkları örten ve iyileşmesi birkaç gün daha süren kabuklar
Yeni döküntüler birkaç gün boyunca ortaya çıkmaya devam eder. Bu nedenle döküntü, kabarma ve kabarık lezyonların üç aşamasının hepsine aynı anda sahip olabilirsiniz. Virüsü, kızarıklığın ortaya çıkmasından 48 saat öncesine kadar diğer insanlara bulaştırabilirsiniz ve virüs, tüm kabarcıklar kabarıncaya kadar bulaşıcı kalır.
Hastalık genellikle sağlıklı çocuklarda hafiftir. Ciddi durumlarda, döküntü tüm vücudu kaplayabilir ve lezyonlar üretra, anüs ve vajinanın boğazında, gözlerinde ve mukozalarında oluşabilir.
Kimler Risk Altındadır?
Bu hastalığın komplikasyonları riski daha yüksek olan kişiler şunlardır:
- Anneleri hiç su çiçeği veya aşısı olmayan yeni doğan bebekler
- Ergenler ve yetişkinler
- Suçiçeği olmayan hamile kadınlar
- Sigara içen insanlar
- Bağışıklık sistemleri kemoterapi gibi ilaçlar veya kanser veya HIV gibi bir hastalık ile zayıflamış kişiler
- Astım gibi başka bir hastalık veya rahatsızlık için steroid ilaç kullananlar
Ne Zaman Doktora Görünmeliyim?
Siz veya çocuğunuzun suçiçeği olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuza başvurun. Genellikle döküntüyü inceleyerek ve diğer semptomları göz önüne alarak su çiçeğini teşhis edebilir. Doktorunuz ayrıca, su çiçeği şiddetini azaltmak ve gerekirse komplikasyonları tedavi etmek için ilaçlar yazabilir.
Bekleme odasında başkalarına bulaşmamak için bir randevu alın ve kendinizin veya çocuğunuzun suçiçeği olabileceğini düşündüğünüzü belirtin.
Ayrıca doktorunuza aşağıdaki durumları da bildiriniz;
- Döküntü bir veya iki göze yayılırsa,
- Kızarıklıklar çok kırmızı, sıcak veya hassas olur. Bu sekonder bir bakteriyel cilt enfeksiyonunu gözlemlenirse,.
- Döküntü, baş dönmesi, oryantasyon bozukluğu, hızlı kalp atışı, nefes darlığı, titreme, kas koordinasyonu kaybı, kötüleşen öksürük, kusma, sert boyun veya 38.9 C‘den daha yüksek ateş eşlik ederse derhal bir doktora görünmelisiniz.