Stres Nedir? Stresin Kaynağı Nedir?
Stres Nedir?
Davranışlarınızı değiştirmenizi veya uyum sağlamanızı gerektirmekte olan gerginlik yaratıcı veya tehdit edici bir durumla karşı karşıya kaldığınız zaman stres yaşarız. Doğal afet ya da savaş gibi ölümlü olaylarda stres yaşamak olasıdır. Terfi etme ve düğün gibi mutlu olunabilecek durumlarda dahi stres yaşanabilmektedir. Sizler için stresin ne olduğunu, stresin kaynaklarını ve stresin nedenlerini derledik…
Stresin Kaynakları
Stres bir değişime veya uyum gerektiren herhangi bir çevresel beklentiyi ifade etmektedir. Fakat stres ne ölüm ne yaşam ne de olumlu olmayan gerginlik ortaya koyan durumlar ile sınırlıdır. İşte stresin kaynakları;
1) Değişim
Pek çok insan yaşamını belirli bir düzende sürdürmeyi hedefler, bu hedefler doğrultusunda değişikliğe neden olan herhangi bir durum ise strese davetiye çıkarır.
2) Gündelik Sıkıntılar
Stresin büyük bir bölümü, engellenmeler, sinirlenmeler ve önemsiz can sıkıntıları olarak addedilebilecek küçük gündelik sorunlardan meydana gelmektedir. Önemli olayların stres oluşturucu etkisi yadsınamaz, bu gibi büyük olayları, stresin kaynağında yatan gündelik ufak çaplı sıkıntıların tetiklediği görülebilmektedir.
3) Engelleme
Engelleme de strese hizmet eder. Bir şeyler ya da birileri aracılığı ile amacımızdan uzaklaştıkça engellenmiş hissederiz. Engellemenin beş önemli kaynağı, ayrımcılık, başarısızlık, kayıp, kaynakların eksikliğidir.
4) Çatışma
Yaşamda bütün dertlerin içinde en yaygın olanı hiç kuşku yok ki çatışmadır. Birbiri ile örtüşmeyen iki veya daha fazla istek, amaç ya da gereksinim ile karşılaşıldığı zaman meydana gelmektedir.
5) Kişinin Kendi Kendine Yarattığı Stres
Kimi insanları yaşamın standart stresi üzerine gereksiz bir halde eklenmekte olan, yenilgiye uğratıcı ve akıl dışı inançları içselleştirerek kendilerini çok daha fazla stres içine sokarlar.
6) Stres ve Bireysel Ayrılıklar
Belirli bir durumu, neden kimi insanlar stres yaratıcı olarak düşünürken diğer insanları aynı durumları hiç telaşa kapılmadan soğukkanlılıkla karşılayabilmektedir. Bu durum da kendilerini güçsüz hissedenlere kıyas ile strese karşı çok daha az biçimde duyarlı oldukları ortaya konulmuştur.
7) Eşinin veya Bir Yakının Ölümü
Sevdiğiniz bir kişini kaybı büyük ölçüde stres kaynağıdır. Bu oran, kişinin ölen insanı ne derece sevdiğine, duygularının ona karşı ne kadar derin olduğuna göre değişkenlik göstermektedir.
8) Boşanmak
Boşanma dönemi, çiftlerin arasında en çok stres yaşadıkları dönemlerin başında gelmektedir. Eğer ki çiftin çocukları var ise bu stresin oranı çok daha artabilir.
9) Emeklilik
Yaşlılar emekli olduklarında genel olarak emeklilik sendromu yaşayabilmektedir. Günlük olarak yapmış oldukları işlerden çok farklı bir yaşama geçiş yapınca zorlanır ve farkında olmadan stres yaşarlar.
10) Aileye Yeni Birinin Katılması
Eğer ki bir aileye yetişkin birisi dahil olmuş ise aile üyeleri bu kişiyi ne kadar sevse de mutlak suretle biraz stres yaşanacaktır.