Startup Oluşturma Rehberi 2022
Startup, dünyada yer alan bir soruna çözüm amacıyla oluşmuş, sıfırdan gelişen şirketlere verilen isimdir. Startup sayısı günümüzde hızla artmaktadır. Ülkemizde ve dünyada sektörüne yön veren birçok Startup oluşturulmuştur. Birçok kişinin hayali olan Startup oluşturma, teknolojinin gelişmesiyle daha da yaygınlaşmıştır
Startup Oluştururken İlk Adım
Startup oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı adımlar vardır. Birçok kişi bu önemli adımlara gereken zamanı ayırmayıp hemen sonuca ulaşmak ister. Bu adımları eksiksiz ve başarıyla geçmek iyi bir Startup için oldukça önemlidir. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:
1. Dünyadaki Bir Sorunu Hedef Alın
Birçok başarılı Startup o dönemin getirdiği sorunlarla başa çıkabilmek için kurulmuştur. Girişimciler bu sorunları çözecek fikirler bularak dünyaya katkı sağlamak isterler. Örneğin SpaceX Nasa’nın Mars’a gitme gibi bir planı olmadığı için kurulmuştur. Dünyanın kaynaklarının sınırlı olduğunu bilen Elon Musk dünyaya en benzer gezegen olan Mars’ın kaynaklarını kullanmak için SpaceX kurmuştur. Aynı şekilde Uber’de taksi sorunun çözülmesi için kurulmuş ve ABD’nin en büyük şirketi haline gelmiştir.
2. İş Modeli Oluşturun
İş modeli oluşturmak girişiminizin geleceği için oldukça önemlidir. Bu iş modeliniz doğrultusunda avantaj ve dezavantajları belirleyerek adımlarınızı daha güvenilir atabilirsiniz. Kaynaklarınızı etkili ve verimli kullanmak açısından da iyi bir iş modeli oldukça önemlidir.
3. İyi Bir Ekip Oluşturun
İyi bir ekip oluşturmak bir girişim için en önemli adımdır. Startup oluşturma bir ekip işidir. Birlikte uyum içinde çalışan ekipler, daha yaratıcı fikirler üretebilmektedir. Bu da girişiminizin başarısı için oldukça önemlidir.
4. Finansman Bulun
Startuplar için finansman kaynağı, yatırım almaktır. Yatırım sürecini kolaylaştıran birçok girişim destekleme platformu vardır. Yatırımcıyı çekebilmek için iş modelini iyi oluşturmalı ve iyi bir ekibe sahip olmalısınız. Bunun yanında yatırımcınızı doğru seçmekte oldukça önemlidir. Burada alacağınız yatırım ile ürün ve hizmetlerinizi geliştirerek dünyaca ünlü bir girişim olabilirsiniz. Yatırım için birçok kitle fonlaması platformu da bulunmaktadır. Bu platformları kullanarak yatırım alabilir, işinizi büyütebilirsiniz.
5. Büyüyün Ve Gelişin
Bu süreçte aldığınız yatırımlarla ürününüzü geliştirmeli, işinizi büyütmelisiniz. Ürününüzün pazarlama stratejilerine önem vermeli, veriye dayalı kararlar vermelisiniz. Burada hedef kitlenizi doğru belirleyip stratejilerinizi hedef kitlenizin personasına göre belirlemek oldukça önemlidir. Burada uyguladığınız stratejilerinizi sıklıkla analiz etmeli, bu analizlerden aldığınız veriye göre stratejinizi optimize etmelisiniz.
Bu maddelerin yanında işiniz için tutkulu olmak, girişiminize verdiğiniz isim, girişiminizi yakınlarınızla paylaşmanız ve bir mentöre sahip olmanız da oldukça önemlidir.
6. Startuplar Destek Programları
Ülkemizde geliştirdiği fikrini işe döken birçok girişimciye uygun olan girişim destek programları bulunmaktadır. Bunlardan biri Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’dir. BTM, girişimcilere sağladığı eğitim, seminer, mentör desteği, ofis desteği ve en önemlisi yatırımcı desteği ile yeni nesil bir Starup merkezidir. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi(BTM)’nin sunduğu kuluçka programlarında yatırım alarak işinizi geliştirebilirsiniz. Bunun yanında, İTÜ Çekirdek, Kworks, T3 Girişim Merkezi, Yıldız Kuluçka Merkezi ve Sucool gibi Startup destek programları bulunmaktadır.
Bu Startup destek programlarının sitelerini inceleyerek, sağladığı destekler ile işinizi geliştirebilirsiniz.
Startuplar Nasıl Yatırım Alır
Startuplar halka arz olarak veya yatırım alarak büyürler. Her girişim, işini büyütmek için finansmana ihtiyaç duymaktadır. Startuplar bu finansman ihtiyacını yatırım alarak çözerler. Yatırım almak için öncelikle işinizi sağlam temellere oturtmalısınız. Yatırımcıya sunabileceğiniz bir iş modeli ve çözüm olmalıdır. Bununda yanında iyi bir ekibe sahip olmakta yatırım almak için oldukça önemlidir.
Ülkemizdeki Startup destekleme programlarından yararlanabilirsiniz. Bu programların sunduğu fırsatları değerlendirerek, yatırımcı eşleştirmeleriyle girişiminize yatırım alabilirsiniz. Bunların yanında kitlesel fonlama platformlarını kullanarak yatırım turuna çıkabilirsiniz. Girişiminiz son aşamasına kadar birçok kez yatırım alabilir. Bu yatırımlar, tohum öncesi yatırım, tohum yatırımı, A,B ve C serisi yatırım olarak ayrılmaktadır.
Tohum öncesi yatırım, fikir aşamasında olan gelecek vadeden Startuplara yapılan yatırımdır. Tohum yatırımı ise girişimlerin ürün ve hizmetlerini geliştirmesinin finansmanını sağlar. Girişimler için bu yatırım serisi işin temellerini oturtmak için oldukça önemlidir. A,B ve C yatırım serileri, işinde belirli bir noktaya gelmiş, temelleri sağlam olan girişimler için bir sonraki seviyeye geçişi hızlandırır. Bu yatırım serisiyle girişimler işlerini dünyaya taşıyarak adını dünyaya duyurabilmektedir.
BTM olarak bu yazımızda Startup oluşturma süreçlerini detaylarıyla ele aldık. Siz de yazımızdan ilham alarak başarılı bir Startup oluşturabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.