İş & Finans

Startup Nedir? Girişim ve Startup Arasındaki Farklar Neler?

Startup, belirli bir ürün veya hizmetin bulunmamasına bağlı olarak bir miktar destek alan yeni kurulmuş bir iş modelidir. Başlangıçlar, belirli bir pazar nişini hedefleyen ürün veya hizmetler sunarak hızla büyümeyi amaçlar. Startup, şu anda çok tartışılan bir kavramdır. Bu yazımızda sizlere bu bağlamda merak edilen soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Startup, ABD’de yer alan Silikon Vadisi’nde ortaya çıkan ve daha sonra dünyaya yayılan bir iş modeli akımıdır. Kelime anlamı sıfırdan başlayan şirketler için kullanılan bir terim olarak tanımlanmaktadır. Türkçe’ye yeni girişim olarak çevrilmiştir. Sorunlara çözüm üreten, bu çözümleri uygulayan ve hızla büyüyen firmalardır. Geniş bir kitleyi çekerler ve kullanıcılara sundukları hizmetleri hızlı bir şekilde sunarlar. İlk başlarda startuplar teknoloji ve yazılım alanında faaliyet gösterirken, günümüzde pek çok alanda startuplar kurulabilmektedir.

startup nedir 2

Startup ve Girişimcilik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Pek çok insan girişimcilik ile startup kavramlarının aynı olduğunu düşünmektedir. Aslında girişimciliğin özünde her zaman gelir elde etme gibi bir durum olmuştur. Yani bir işletme tamamen kar amacıyla kurulur. Ancak startuplar için durum böyle değildir.

startup nedir 4

Bir işe başladığınızda koruduğunuz şey kar etmek değil, esas olarak tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamaktır. Yani amaç insanlara fayda sağlamak iken, kâr ikincil bir amaç olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle çeşitli vakıflar, ortak sorunları ele alan pek çok girişimi finanse etmektedir.

Öte yandan örneğin kırılmaz camın geliştirilmesi yeni kurulan bir şirket tarafından yürütülüyor. Ancak bu malzemeden yapılan ürünleri satmak için mağaza açmak istenirse bu kar elde etmek amacı güttüğü için girişimcilik olur. Startup ve girişimcilik arasındaki fark elbette bunlarla sınırlı değil. İki kavram arasında bazı coğrafi farklılıklar da vardır.

Girişimcilik sadece belirli bölgelerde faaliyet göstermektedir. Yerel sınırları vardır diyebiliriz. Fakat bir startup evrenseldir. Bir girişimcilikte kurulan iş fikri kalıcıdır. Startuplar ise genelde geçicidir. Yani bir startupa büyük bir teklif yapıldığında satılabilir. Fakat girişimler genel de kar elde ettiği için kalıcıdır. Yani satılmaz.

Startup Nasıl Kurulur?

Yoldan çevirdiğiniz, tanımadığınız rastgele bir insanın bile aklında bir iş fikri vardır. Am bu fikirleri hayata geçirmek için bir sancılı aşamalardan geçmek gerekmektedir. Bir fikri zamana yayıp planını yapmak ve bu planı uygulamaya koymak çalışkanlık, emek ve en önemlisi de sabır gerektirir.

startup nedir 3

Üzerinde çalışılmamış ve umursanmayan fikirler her zaman yenik düşmüştür. Bu yüzden iş fikrinizi umursayın ve üzerinde çalışın. Genel olarak startup aşağıda yer alan teknik ve düşüncelerden geçmektedir;

  • Çevrenizdeki Neyin Eksik Olduğunu Görmeye Çalışın
  • Unutmamak İçin Fikirlerinizi Her Zaman Not Alın
  • Önden Bir Prototip Yapın ve Prototipinizi İnsanların Denemesinin Sağlayın
  • Geri Bildirimleri Alın ve Bunların Üzerinden Kontrol Edin
  • Kendinize Startup için Güvenilir Ortaklar Bulun
  • Etkili Bir Ekip Ağı Kurun
  • İşinizi Kütüğe Geçirin
  • İş Fikriniz İçin Yatırımcı Bulun ve İlk Sürümü Piyasaya Çıkartın
  • Satışa Hemen Başlayın
  • Kullanıcılarınızı Her Zaman Erkenden Yakalamaya Çalışın.
  • Sürekli Olarak Satış Yapın
  • Büyüyün ve Her Zaman Hem Kendinizi Hem De İşinizi Geliştirin.

Startup İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu