Bilim ve Teknoloji

SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?

SSL Sertifikası, güvenli bağlantı anlamına gelir. Temelde, bu teknoloji bir internet bağlantısının korunmasına ve bir tarayıcı ile bir web sunucusu arasında aktarılan verilerin korunmasına yardımcı olur.

Bu bağlantıdan geçen herhangi bir veriyi şifreleyerek ve güvence altına alarak, herhangi bir veri hırsızlığı veya korsanlığı önlemeye yardımcı olursunuz. Ayrıca, bu bağlantıdan herhangi bir veri çalındığında şifreli olduğu için şifresini çözmek mümkün olmayacaktır.

ssl sertifikası 1

Bir SSL bağlantısının aktif olabilmesi için iki sisteme ihtiyacı vardır. Bir sunucu ve web sitesi tarayıcısı veya sunucudan sunucuya bağlantı düşünün. Bu bağlantıyla, ikisi arasında aktarılan verilerin okunması imkansız olacaktır. Şifreleme algoritmaları, bağlantı üzerinden gönderilen tüm verileri karıştıracaktır, bu nedenle bilgi tehlikeye girerse, şifresini çözmek imkansızdır.

Geçmişte, SSL genellikle banka bilgileri, kredi kartı numaraları ve hassas kişisel bilgiler gibi hassas bilgileri korumak için kullanılıyordu. Ancak, bugün daha katı gizlilik standartlarına sahip olan hemen hemen her web sitesi, herhangi bir kullanıcı bilgisini korumak için bir SSL sertifikası kullanıyor.

ssl sertifikası 2

TLS ve SSL Farkı

SSL ile ilgili muhtemelen gördüğünüz diğer bir terim TLS’dir. TLS, Taşıma Katmanı Güvenliği anlamına gelir. Bunu, SSL’nin yükseltilmiş ve daha güvenli bir sürümü olarak düşünebilirsiniz. Temelde, her ikisi de bir ağ üzerinden kullanıcı verilerini doğrulamaya ve güvenceye almaya yardımcı olan şifreleme protokolleridir. SSL, TLS’nin ilk sürümüdür.

Ancak, SSL sertifikanızı TLS sertifikasıyla değiştirme konusunda endişelenmenize gerek yok. Temel olarak, SSL sertifikası ifadesi, SSL / TLS sertifikalarına atıfta bulunmak için kullanılan genel endüstri terimleridir. Zamanla, TLS, yaygın olarak kullanılan ifade olarak SSL’nin yerini alabilir.

SSL Sertifikası Nasıl Çalışır?

SSL, bir ziyaretçinin tarayıcısı ile siteniz veya uygulamanız arasında çalışır. Yetkisiz kişilerin bilgileri gözetlememesi ve hacklememesi için verilerin geriye ve ileriye doğru şifrelenmesini sağlayan endüstri standardı bir mekanizmadır.

Ayrıca, siber suçluların ziyaretçi trafiğini kendi şifrelemelerini kullanarak kendi sitelerine yönlendirmelerini ve verilerinize bu şekilde erişmelerini önler. Tüm büyük web tarayıcılarında yerleşik SSL özelliği vardır.

ssl sertifikası 3

Sitenizde bir SSL sertifikası ekleme işlemi oldukça basittir.

İlk önce sunucunuza bir SSL sertifikası yükleyeceksiniz. Bir web tarayıcısı sunucunuza bağlanır. SSL sertifikasını görür ve SSL bağlantısını başlatır. Bu daha sonra bir tarayıcı ve sunucunuz arasında geçen herhangi bir bilgiyi şifreleyecektir.

İşte site güvenliğini garanti altına almak için yapılan işlemler

  • Web tarayıcısı sunucuda bir SSL sertifikası bulunduğunu doğruladıktan sonra bir SSL anlaşması meydana gelir.
  • Sunucu daha sonra, mevcut SSL sertifikasının türü, kullanılacak şifreleme düzeyi ve daha fazlası dahil olmak üzere gerekli tüm bilgileri gönderir.
  • SSL sertifikası geçerliyse, güvenli bağlantı başlar.

Bütün bunlar anında gerçekleşir. Oldukça teknik görünebilir. Ancak SSL sertifikasına sahip bir web sitesi açarsanız, yukarıdaki adımların gerçekleştiğini asla farketmezsiniz.

ssl sertifikası 4

SSL Sertiikası ile ilgili videolar

Kaynak
Hostinger

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu