Sağlıklı Yaşam

Soya Küspesi Nedir, İnsan Tüketimi Soya Küspesi Kullanımı

Soya küspesi, öğütülerek ve preslenerek işlenen bütün soya fasulyelerinden yapılır. Ezilmiş soya fasulyesi parçaları daha sonra kurutulur veya olduğu gibi bırakılır ya da kızartılır. Ham soya fasulyesi küspesi, yemin protein içeriğini arttırdığı ve hayvanlar için çeşitli sağlıklı yağlar sağladığı için hayvan yemlerine sıklıkla eklenir. Bazı üreticiler soya fasulyesi küspesinin yağ içeriğinin hayvanların kan kolesterol seviyeleri üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu iddia ediyor.

Soya, binlerce yıl önce Doğu Asya ve Amerika’da oluşmuş bir bitkidir. Çin kökenlidir ve başlangıçta yağ çıkarma için yetiştirilmiştir, ancak daha sonra gıda üretimi için de üretilmiştir. Çiftçiler MÖ 2000 yıllarında tarım Çin’e geldiğinde soya fasulyesi yetiştirmeye başladılar.

Fasulyeler genellikle tam büyüdüklerinde Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir. Kurutulur, kabukları çıkarılır ve öğütülürler.

soya küspesi

Amerika’da soya fasulyesi Illinois, Minnesota, Kuzey Dakota ve Güney Dakota’da yetiştirilir ve üretilir. Amerika’da yetiştirilen soya fasulyesi ağırlıklı olarak Avrupa’ya ihraç edilmekte ve burada en popüler tarım ürünlerinden biri olan hayvan yemi olarak işlenmektedir. Ulusal Tarım İstatistikleri Servisi’nin (NASS) verilerine göre, bu mahsuller yılda yaklaşık 1.45 milyon ton ve yılda 1 milyar dolar (2004’te) veriyor.

Soya Fasulyesi Kullanım Alanları

Çoğunlukla Amerika’da yetiştirilen soya fasulyesi, inek, at ve tavuk gibi hayvanlar için yem olarak kullanılmak üzere ezilerek soya küspesine dönüştürülür. Farklı konsantrasyonlarda bitkisel protein, yağ, vitamin ve mineral içeren üç ana soya küspesi sınıfı vardır.

Özellikle yüksek protein içeriği, düşük yağ içeriği ve fosfor, çinko, bakır ve A, B1 ve E vitaminleri gibi çok çeşitli mineraller içeren atlar için soya küspesine ihtiyaç vardır. Bu at yemi, gıda sınıfı katkı maddeleri kullanılarak daha fazla işlenebilir. at yeminin lezzetini artırmak için soya fasulyesi yağı, nişasta veya diğer yağlar (örneğin: IsoPro-Plus) içermeyen pirinç kepeği çözünürleri yulaf unu olarak. Soya fasulyesi küspesi büyük bir protein kaynağıdır ve bu nedenle hayvan yemlerinde sıklıkla kullanılır. Ek olarak, soya proteini inek sütünün kazeini için tamamlayıcıdır (sütün suyla karıştırıldığında pıhtılaşan kısmı). Bu, soya fasulyesini hayvan diyetlerini iyileştirebilecek popüler bir ek katkı maddesi yapar.

Soya fasulyesi küspesi, bir katkı maddesi olarak daha verimli hale getirmek için soya pulları veya balık yağı veya hayvansal yağlar gibi diğer yenilebilir yağlar ile karıştırılabilir. Bazı üreticiler, kan kolesterol düzeyleri üzerindeki olumlu etkiye bu yöntemle ulaşılabileceğini iddia ediyor. Buna ek olarak, hayvan üreticileri, hayvanları için meralara ekmek için ezilmiş soya fasulyesini mısır, öğütülmüş yulaf ve diğer tahıllarla karıştırırdı. Bunu yaparak, yemin hayvanlar için daha besleyici ve faydalı hale geldiği tespit edildi.

soya küspesi

Soya fasulyesi küspesi tüm dünyada farklı et ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılabilir, ancak Avrupa Topluluğu, hormon benzeri etkileri nedeniyle yabani ot özü bazlı yemlerde bu kullanımı yasaklamıştır. Bu yemlere maruz kaldıktan sonra hayvanlar istenmeyen şekilde diğer türlerdeki hayvanlarla çiftleşmeye veya dişi gibi davranmaya başladılar. Diğer bir konu ise, insan gıda ürünlerinde değil, sadece hayvan yemlerinde kullanıma uygun olmasıdır.

Hayvan yemlerinin yanı sıra soya fasulyesi unu, soya ununun (tofu olarak da bilinir) protein içeriğini desteklemenin bir yolu olarak da kullanılır. Soya unu, birçok farklı mutfakta bulunan bir malzemedir. Çorbalarda, soslarda ve hatta tatlılarda bulunabilir. Soya fasulyesi küspesi, soya veya diğer hayvansal proteinlere doğal bir alternatif olarak da kullanılabilir.

İnsan Tüketimi için Soya Küspesi?

İridyum galaktonükleik asit (veya IgG), soya fasulyesinden ve bazen de yosundan yapılır. IgG, sofra tuzuna benzer bir görünüme sahip beyaz bir tozdur ve raf ömrünü uzatmak için meyve ve sebzelerin üzerine püskürtülebilir. IgG’nin üretim süreci, soya fasulyesinin yirmi dört saat ılık suda bekletilmesiyle başlar. Bu, fasulyeleri yumuşatır ve işlenmesini kolaylaştırır. Soya fasulyesi suda beklettikten sonra kabuklarından çıkarılır ve işlenerek filizlenir.

Filizler, mahsulde kalan mikropları öldüren sıcak su tanklarında 250 Fahrenheit’te (120 santigrat derece) yaklaşık beş dakika ısıtılır. Daha sonra, yaklaşık 145 derece Fahrenheit (63 santigrat derece) sıcaklıklarda kurutulur ve un benzeri bir kıvamda öğütülmeden önce iyice soğutulur (tutarlılık amaca bağlı olabilir).

Soya fasulyesi filizleri, una benzeyen ince bir toz halinde öğütülebilir veya kek, ekmek ve diğer gıda ürünlerinin pişirilmesi için bir protein kaynağı yapmak için buğday unu gibi diğer fasulye ürünleriyle karıştırılabilir. Soya fasulyesi küspesinin ekmekte kullanılması, yumurta ve sütten süt proteinlerinin çıkarılmasına yönelik mevcut prosesten daha ucuz olabilir.

soya küspesi

Diğer bileşenlerle birlikte toz, unlu mamüllerde veya et ürünlerinde katkı maddesi olarak kullanılabilir.

Besin değerini arttırmak için soya sosuna da eklenir. Bu, insan tüketimi için etkili ve güvenli olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymasına rağmen, onu diyet takviyelerinde kullanım için potansiyel bir seçim haline getirir. İnsan tüketimi için soya küspesi kullanmanın başlıca avantajlarından biri, büyük bir protein kaynağı olması ve insan gıdalarındaki protein içeriğini artırmak için kullanılabilmesidir.

Soya fasulyesi ile karşılaştırıldığında, soya fasulyesi küspesi daha fazla protein ve birçok vitamin ve mineral içerir. Ek olarak, algler (bazen deniz fasulyesi olarak da bilinir), deniz suyunun hemen açıklarında yaşayan diatomlar gibi fotosentetik organizmalardan yetiştirilir. Tam olgunlaştıklarında hasat edilirler ve endüstrinin ihtiyaçları doğrultusunda kuru toz haline getirilirler. Toz balık unu için potansiyel bir alternatiftir çünkü memeliler, sürüngenler, kuşlar ve balıklar dahil her tür hayvanla kullanılabilir.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu