Sosyal Medya Yöneticiliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Sosyal medya yöneticiliği, son dönemlerin en çok duyulan yeni iş modellerinden bir tanesidir. Medya trendleri konusunda tutkuluysanız ve zamanınızın çoğunu İnstagram, Twitter ve Facebook‘ta geçiriyorsanız, sosyal medyaya olan sevginizi bir kariyere dönüştürmeyi düşünüyor olabilirsiniz.
İyi haber şu ki, sosyal medya çevredeki en hızlı büyüyen endüstrilerden biri ve bu alanda çalışma konusunda istekli olanlar için pek çok kariyer fırsatı bulunmaktadır.
En popüler sosyal medya işlerinden birkaçı, dijital strateji uzmanı, topluluk yöneticisi ya da sosyal medya yöneticisi olmaktır. Bu rollerin, bir izleyici kitlesinin nasıl dahil edileceğini anlamak ve bir şirketin etrafında olumlu bir etki yaratmak gibi ortak noktaları olsa da, bir markanın sesini tam olarak duyurmak ve yönetmekle ilgileniyorsanız, o zaman rol sosyal medya yöneticisi olmaktır.
Sosyal Medya Yöneticisi Ne Yapar?
Sosyal medya yöneticiliği ile uğraşan bir kişi, bir şirketin sosyal medya stratejisini geliştirir ve sosyal kanallarını yönetir. Buna genellikle Facebook, İnstagram, Twitter, Snapchat, YouTube, TikTok ve Pinterest gibi sosyal medya mecralarıdır.
Sosyal medya yöneticiliği yapanlar, bir markanın sesi olmanın yanı sıra beğeniler, tıklamalar ve paylaşımlar gibi etkileşim metriklerini takip ederek kampanyalarının sonuçlarını analiz ederler. Bu sayede eksiklerini daha çabuk görüp, daha hızlı aksiyon alırlar.
Bu kişiler, sosyal medya algoritmalarına da hakim oldukları için, ne zaman paylaşım yapılacağını, günde kaç paylaşım yapılacağını, paylaşımların hangi kitleye hitap edeceğini iyi bilirler. Bu sayede direkt hedef kitle ile iletişim kurarlar.
Sosyal medyada var olmak son yılların en önemli konularından bir tanesidir. Bu yüzden de bir sosyal medya yöneticisinin üstlendiği görev, bir marka için çok önemlidir.
Sosyal Medya Yöneticiliği Yapan Bir Kişinin Sorumluluklarından Bazıları Nelerdir?
Sosyal medya yöneticilerinin birincil sorumlulukları arasında ilgi çekici gönderiler hazırlamak, kampanya performansını analiz etmek ve şirketin sosyal kanalları aracılığıyla insanlarla ile iletişim kurmak yer alır. Her şirketin günlük sorumlulukları arasında şirket sesinin her zaman duyulur olmasını ve tüm sosyal platformlarında güçlü bir topluluk duygusu sahip olmasını sağlamak yer alır.
Bir sosyal medya yöneticisi, tüm sosyal medya stratejilerine liderlik yapar. Pazarlama mesajlarının nasıl derleneceğine, nasıl birleştirebileceğine ve topluluğun şirkete nasıl güvenebileceğine çözümler üretir. Bir müşterinin size güvenmesinin em önemli unsurlarından bir tanesi otoriterdir. Otorite, sizin bilinirliğinizdir. Sosyal medya yöneticileri, sizin sosyal medyadaki otoritenizi arttırmak için çalışırlar.
Sosyal Medya Yöneticilerinin Karşılaştığı Zorluklar Nelerdir?
Sosyal medya ağırlıklı olarak zamanında ve alakalı içeriğe dayandığından, en iyi trendleri takip etmek zor olabilir. 7/24 bir iş olarak tanımlanmaktadır. Çünkü sektörünüzde her zaman neyin trend olduğunu bilmenizi gerektirir.
Sosyal medya yöneticilerinin karşılaştığı diğer zorluklardan biri, metriklerin nasıl etkili bir şekilde kullanılacağını ve bu ölçümlere göre kampanyaların nasıl optimize edileceğini anlamaktır. Ancak bu zorlukların sosyal medya yönetimini ezici ya da sıkıcı hale getirmesinden korkuyorsanız, bu işe hiç başlamayın. Yaptığınız her strateji işe yarayacak diye bir kural yoktur çünkü.
Hızla büyüyen ve değişen bir alan olan sosyal medya, yeni trendleri ortaya çıkarmak ve bunlardan yararlanmaktan heyecan duyanlar için harika bir kariyer yoludur. Bu, üstlenmek ilginç olacak bir iş gibi görünüyorsa, sosyal medya yöneticisi olmak sandığınızdan daha zor olabilir.