Sosyal Medya Yasası Nedir?
Milyonlarca kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformları için yükümlülük ve yaptırımlara sahip olan yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda gündeme gelmişti. Toplumda tartışma yaratarak gündem olan 9 maddelik sosyal medya yasası ve düzenlemeleri bugün TBMM’nin uzun süren görüşmeleri sonrasında kabul edildi.
Sosyal Medya Düzenlemelerinin Amacı Nedir?
AKP, bu yasal düzenlemenin gerekçesi olarak, kullanıcıların kişisel başvurular veya kamu kurumlarında yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcıları adı verilen yeni bir tanım alanı oluşturmaktadır. Bu düzenlemenin diğer tarafında ise muhalefet, yeni yasaları sosyal medya için yeni bir sansür ve düşünce özgürlüğünün önüne yeni engel olarak görmektedir.
Sosyal Ağ Nedir? Sosyal Ağ Sağlayıcılar Kimdir?
İnternetteki yayınların düzenlenmesi ve işlenen suçlarla mücadele için çıkarılan yasaya “sosyal ağ sağlayıcı” isminde yeni bir tanım eklenmektedir.
Sosyal ağ sağlayıcılar, kullanıcılarının internette etkileşim amacıyla metin, görüntü, konum gibi içerikleri paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek ya da tüzel kişilere denmektedir.
Sosyal Medya Yasası Nedir?
Yasayla birlikte sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilcilik bulundurma zorunluluğu getirilmişti. Kabul edilen yasayla birlikte yaptırımların yürürlük tarihi 3 ay ertelenmiştir. Kişilerin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na içeriklerin yayından çıkarılması ve engellenmesi başvurusuna ilişkin sunacakları ilk rapor tarihi Ocak 2021’den Haziran 2021’ye ertelendi.
Kabul edilen diğer önerge taraflara ilişkin IP adresine bağlı hizmetin başlama ve bitiş zamanı, aktarılan veri miktarı, kimlik bilgilerini içeren “port bilgisi” eklenmiştir.
Erişim Engellemesi ve İçerik Çıkarma Uygulamaları
Kullanıcılar özel hayatın gizliliğinin ihlali, nefret suçu, hakaret ve iftira gibi saldırılar nedeniyle erişim engeli isteyebilecektir. Kullanıcılar, sosyal ağ sağlayıcılara başvurarak, mağduriyetin engellenmesine amacıyla içeriğin kaldırılmasını veya erişimin engellenmesi için bu haklardan yararlanabilecektir.
Unutulma Hakkı Nedir?
Düzenlemeyle engelleme veya çıkarılan içerikler, “kişilik haklarına saldırı” olarak nitelendirildiğinde o paylaşımlar, Google gibi arama motorlarında görünmeyerek tümüyle silinecektir.
Temsilci Bulundurma Zorunluluğu Ne Zaman Başlayacak?
Günlük erişimi 1 milyonu geçen sosyal medya platformlarında yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılar Türkiye’de az bir kişi temsilci bulundurmalıdır. Bu maddenin geçerliliği ve uygulanması 1 Ekim’den itibaren başlayacaktır.
Temsilci bulundurma ya da bildirme yükümlülüğünü yerine getirmeyen sosyal ağlara, para cezasından reklam yasağına birçok yaptırım uygulanabilecektir. İnternet hızının yüzde 90’a kadar daraltılması gibi erişimin engellenmesi gibi kademeli yaptırımlar olacaktır. Yükümlülükleri yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcılarına, BTK tarafından bildirilmesine rağmen yapılmayan uygulamalardan dolayı 10 milyon lira idari para cezası verilecek. Para cezasının tebliğine rağmen 30 gün içinde halen yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda 30 milyon lira daha para cezası uygulanacaktır.