Son 50 Yılda Dünyada En Çok Okunan 9 Kitap
Referanslarda “Tüm zamanların” ifadesi olsa da bu biraz abartı olabilir. Neticede farklı kaynaklarda bu tür çekincelerden ötürü “en azından son 50 yılda” gibi bir detay eklemekte fayda var. Bu kitapları liste haline getirmenin faydası ne olabilir?
Dünyanın merakları, ilgileri ve yönelimlerini öğrenmek için oldukça önemli. Dış dünyayı irdelemek ve anlamak için bu kitaplara göz atılabilir. İşte en az son 50 yılda dünyada en çok yayımlanan, satılan okunan 9 kitap!
1) Başkan Mao’dan Seçme Sözler (Mao Zedong)
Bu kitabın listenin ilk sırada yer almasının nedeni Çin’in milyarlık nüfusu olabilir. Kitap, Çin Komünist Partisi’nin kurucusu olan Mao Zedong’un öğretilerinin ana temalarını içerir: “Yol ne kadar uzun olursa olsun ilk adım atılmalıdır.”
2) Harry Potter Serisi (J. K. Rowling)
İngiliz yazar J.K. Rowling’in yedi kitap olarak yazmış olduğu piyasaya çıktığından beri tüm dünyayı kasıp kavuran bir eser hüviyetindedir. Aynı adla filmler de çekilen kitabın ayrı filmlerin ayrı bir tadı vardır. Bilindiği üzere bütün seri boyunca iyinin (Harry Potter) ile kötünün (Lord Voldemort) karşılaşmasını anlatılır. Açtığı çığır ile edebiyat dünyasına adını altın harflerle yazan muazzam bir seri.
3) Yüzüklerin Efendisi Serisi (J. R. R. Tolkien)
İngiliz yazar, şair ve filolog J.R.R. Tolkien (1892-1973) eli ile yazılarak günümüzde hem yayın sektörünün hem de sinema sektörünün başat isimleri arasına yerini alan Yüzüklerin Efendisi serisi hem kitap olarak hem de film olarak dünya çapında birçok rekor kırmıştır. Tolkien 1937’de “Hobbit”i yayımlamıştır, aslına bakılırsa bu serinin başlangıç kitabıdır. Kısa bir süre içinde popüler olan kitap okurun karşısına meşhur “Orta Dünya”yı çıkarır.
4) Simyacı (Paulo Coelho)
İspanya’dan Mısır Piramitlerine dek uzanan hakikatini ve hazinesini aramaya koyulan bir çobanın öyküsünü içeren bu kitap, felsefi ve masalcı yanı okuru etkileyen en önemli özelliği. Paulo Coelhı kitabı yayınladıktan sora 6 yıl içinde kitap 40’tan fazla ülkede yayınlanarak 30’dan fazla dile çevrilmiştir. “Kendi kişisel menkıbesini gerçekleştirmek insanların biricik gerçek yükümlülüğüdür.”
5) Da Vinci Şifresi (Dan Brown)
Övgüde ve eleştiride son hız tepkiler alan yazarın kitabı satışa sunulduğu ilk haftada büyük bir sükse yaparak kendisini belli etmiştir. New York Times’in çok satanlar listesine 1 numaradan girmeyi başarmıştır. Bir profesörün işlenmiş olan bir cinayetin detaylarını aralamaya uğraşırken karşısına çıkan Da Vinci’nin Mona Lise tablosunun sırrı ile karşılaşır: “Bir sorunun doğru cevabı yoksa, tek bir dürüst yanıt vardır. Evet ile hayır arasındaki gri bölge. Sessizlik.”
6) Alacakaranlık Serisi (Stephenie Meyer)
Soluksuz maceralar, vampirler, aşk, fantazya ve dram… Stephenie Meyer’in yazmış olduğu Alacakaranlık kitap serisi de diğer birçok film gibi beyaz perdeye uyarlanmış ve kitabın ayrı filmin ayrı tutkunlara sahip olan bir yapıttır. Dünya genelinde 40’a yakın dile çevrilen kitap serisi aynı başarıyı sinemada da yakalamayı başarmıştır.
7) Rüzgâr Gibi Geçti (Margaret Mitchell)
Amerikalı yazar Margaret Mitchell (1900-1949) elli yıllık ömründe yazmış olduğu bu eser ile ölümsüzlüğü kazanmıştır. Kitap Amerikan İç Savaşı’nı konu alır, savaşa maruz kalan insanların hayatta kalabilmelerini ve aşklarını anlatmaktadır. Bu yapı itibari ile romantizmi de bünyesinde barındırır. Batı edebiyatının önemli yapı taşlarından biridir: “Sana daha önce de söylediğim gibi, bu, toplumda tek affedilmeyen günahtır. Farklı olursan lanetlenirsin!”
8) Düşün ve Zengin Ol (Napoleon Hill)
Amerikan yazar Napoleon Hill (1883-1970) bu kitabı ile tüm zamanlara damga vurmuş bir eserdir. Kitap adından da anlaşılacağı üzere bir kişisel gelişim kitabıdır. Diğer kişisel gelişim kitaplarına rağmen bu kitabın neden bu kadar satıldığını merak ediyorsanız kitabı almanızı öneririz:”İnançla desteklenen arzunun gücüne inanıyorum.Çünkü bunun sıfırdan başlayan insanları güç ve zenginliğe götürdüğünü gördüm.”
9) Anne Frank’in Hatıra Defteri (Anne Frank)
Anneliese “Anne” Marie Frank’in (1929-1945) kitabı 2 yıl boyunca Hollanda’nın Naziler tarafından işgali sırasında ailesi ile beraber saklanırken tutmuş olduğu günlüğü içermektedir. 1942 ile 1944 yılları arasını kapsayan günlük Kültür ve Bilim Bakanı Bolkestein’in Hollanda halkının Nazilerden görmüş olduğu zulme şahitlik eden bütün belgeleri toplayarak yayınlanması gerektiğini ifade etmesi ile ortaya çıkmaktadır: “Ölüler yaşayanlardan daha çok çiçek alır, çünkü pişmanlık minnetten daha güçlüdür.”