Sağlıklı Yaşam

Sırt Ağrısı Tedavisi

Yapılan birçok araştırma sonucunda uzmanlara göre her beş kişiden biri sırt ağrısı çekmektedir. Günlük yaşantımızda hemen hepimizin hayatında yer edinen bu sorun hayatımızı doğrudan olumsuz yönde etkilemektedir. Sırt ağrısı için de, diğer hastalıklarda olduğu gibi görülmeye başlandığı an tedavi için harekete geçmek gerekir. Aksi takdirde tedavi edilemeyecek düzeyde ağrının ilerlemesi söz konusu olabilir.

Birçok gelişmiş ülkede sırt ağrısı önemli bir sorun haline gelmiştir. Kişinin sosyal hayatını mahvettiği gibi iş gücünü de gözle görülür biçimde düşürür.

bu 5 hastaligin belirtisi sirt agrisi h1487400007 8da671

Sırt Ağrısı Neden Oluşur?

Sırt ağrıları, sırtımızdaki omurganın iki tarafından da gerilmesi nedeniyle oluşur. Buna sebep olan en büyük etken stres olarak görülür. Stres anında boynumuzdaki “C” harfi şeklindeki omurgamız düzleşir. Sırta giden sinirlerin uçları daralır ve sinirler baskıya uğrar.

Bu baskı ile sırttaki kaslar gerilir ve ağrı duyarız. Kaslardaki bu gerilme uzun süre devam ederse kas topaklanmaları, tıptaki adıyla “fibrozit” oluşur.

Fibrozitler sonucunda biraz ağır eşyalar kaldırdığımızda, klimaya maruz kaldığımızda veya uzun süre masa başında oturduğumuzda sırtımızda dehşet ağrılar hissederiz. Farkında olmadan sırtımız kamburlaşır ve yürürken, otururken sıkıntılar yaşarız.

Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

fft99 mf2911826

Sırt ağrısının tedavisi için öncelikle ağrının sebebi bilinmelidir. Uzman doktorlarla görüşülüp, maruz kalınan ağrı açıkça tarif edilmelidir. Ardından MR, BT, EMG gibi tıbbi cihazlarla teşhis konur ve tedaviye başlanır.

Tedavi süresince sırtta oluşan tüm kas topaklanmaları yokedilmelidir. Bunun için kas gevşeticiler, lokal merhemler kullanılır.

Bunun yanında stres de ortadan kaldırılmalıdır. Hasta bir süre dinlenmeli ve sinirlerini gevşetecek aktivitelerde bulunmalıdır. Stres ortadan kalktıktan sonra tedavi çok daha hızlı ilerleyecektir.

Tedavinin ardından doktorun uygun gördüğü egzersizler düzenli olarak yapılmalıdır. Kaslar devamlı olarak gevşek tutulmalı, böylelikle tekrar aynı sorunla karşılaşılmamalıdır.

Bunun yanında masa başında çalışılıyorsa 30 dakikada bir ayağa kalkıp yürümeli, küçük egzersizler yapılmalıdır. Çok uzun süre yatılmamalı, aynı zamanda oturulmamalıdır. Televizyon izlerken, gazete okurken baş rahat bir koltuğa veya yastığa dayanmalıdır.

Uyurken kullanılan yastık, aşırı yüksek olmamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu