Sigara İçmenin Zararları
Her ne kadar sigara içmenin zararları diye bir çok yerde konu geçse de veya içenler sürekli bu konuyla ilgili uyarılar alsa da bu bağımlılıktan kurtulmaları zaman alıyor diyebiliriz. Sigara içenlerin çoğunun savunması “Ben çok içmiyorum”, “ Bir zararını görmedim” gibi sıradan cümleler olsa da sigara bireyin günlük hayatını ve vücudunu çok kötü yönde etkiliyor. Özellikle iç organlarda büyük değişiklikler yaşatan sigarayı bırakmak ve sigara içmemeye alışmak 21 gün olarak biliniyor.
Sigara İçmenin Zararları
Kötü Koku
İçen kişi farketmiyor olsa da sigara kıyafetlere, saça, sakala veya ağızda büyük kokular bırakır. Bu kokular genelde çevre tarafından farkedilir.
Cilt Bozukluğu
Sigara erken yaşlanmayı, kırışıklığı ve cilt karalığını ortaya çıkarır. Genelde ciltte lekeler, izler ve akneler bırakır. Ne kadar cilt bakım ürünleri kullanıyor olsanızda sigaranın bıraktığı izler geçmez.
Nefes Borusunda İltihaplanma
Gırtlak ve nefes borusunda tıkanmalar, iltihaplanmalar oluşur. Ağızda ve diş etlerinde hastalıklar meydana gelir. Ses tellerininde zarar görmesiyle konuşma kaybına yol açar.
Kalp Hastalıkları
Kalp ve damarlarda ciddi şekilde rahatsızlıklar doğurur. Sigara içen bireylerin kalp krizi riski daha fazladır. Kalp ve damar tıkanıkları, tansiyon yükselmeleri de yaşanabilir.
Felç Kalma Riski
Beyinde felç kalma, alzheimer gibi ciddi rahatsızlıklar görülür. Sigaradan alınan her nefeste 50 bin hücre ölümü gerçekleşir.
Göz Hastalıkları
Gözlerde katarakt ortaya çıkar. Miyop, astigmat gibi ciddi rahatsızlıklarla birlikte ileri yaşlarda körlüklerde meydana gelir.
Mide Hastalıkları
Midede ve yemek borusunda kanamalar meydana gelir. Ülser riskini arttırır. Aynı zamanda mide kanserini de tetikler.
Kısırlık Yapar, Cinsel İktidarsızlık Doğurur
Rahim ve yumurtalıklara oldukça kötü etkiler eder. Çocuk düşürme, sakat veya eksik doğum yaptırabilir. Erken menopoz, rahim kanseri gibi hastalıkları oluşturur. Aynı zamanda cinsel organlarda iktidarsızlık, ereksiyonda azalma, döllenme yetersizliği veya testislerde iktidarsızlık da doğurur.
Eller, Parmaklar ve Kollar
Ellerde, parmaklarda sararmalar meydana gelir. Tırnaklarda zayıflama gözükür. Kol ve bacaklarda çeşitli damar hastalıkları da oluşur. Aynı zamanda burger hastalığına kadar varan hastalıkları da oluşturur.
Stres
Sigara içenler ne kadar stresin azaldığına inansada aslında tam tersidir. Vücutta yorgunluk, uykusuzluk, gerilim veya performans düşüklüğü yaratır. Reflekslerde de azalma yaşanır.
Akciğer Hastalıkları
Akciğerlerde kansere yakalanma riski çok fazladır. Bronşit, amfizem gibi rahatsızlıklar meydana getirir. Sigara içilmesi solunum yollarında örtücü olan yapıyı ve hücreleri bozar. Sigaranın içinde bulunan zararlı kimyasallar direkt olarak akciğere işler.
Sigaranın Neden Olduğu Kanser Türleri
* Akciğer kanseri
* Ağız kanseri
* Burun kanseri
* Dudak kanseri
* Boğaz kanseri
* Gırtlak kanseri
* Yemek borusu kanseri
* Mesane kanseri
* Böbrek kanseri
* Karaciğer kanseri
* Mide kanseri
* Pankreas kanseri
Sigaranın içinde yaklaşık olarak 4000 tane kimyasal madde bulunur. Bunlardan en zararlı olanları bütan, polanyum, metanol, nikotin, arsenik, amonyak, DDT, toluen, hidrojen siyanür, radon, naftalindir.