Yaşam

Şiddete Eğilimin Nedenleri Nelerdir?

Şiddete Eğilimin Nedenleri Nelerdir? Yaşamın maalesef ki her noktasında karşılaştığımız toplumsal problemlerin başında yer alan bir durumdur. Toplumda kadından çocuğu ve hayvanlara kadar şiddet uygulanabiliyor.

Şiddete Eğilimin Nedenleri Nelerdir?

Şiddette uğrayan kişi korku, çaresizlik, şüphe, suçluluk, kaygı, huzursuzluk ve endişe gibi bir çok psikolojik sorunu da beraberinde yaşamaktadır. Şiddete uğrayan kişi bu durumların daha da fazla ilerlememesi için psikolojik destek alması gerekmektedir.

Oyunlar Saldırgan Davranışlara Yol Açar mı?

Video oyunları 10 milyar dolarlık bir sektördür. Sektör yeni oyun sistemleri ve güncellenmiş teknolojiyle hızla genişlerken, en gerçekçi ve interaktif oyunları yaratmak için sıkı bir rekabet yaşanmaktadır. Savaş oyunlarından araba hırsızlıklarına kadar, bu oyunların birçoğu grafik şiddet eylemleri içermektedir. Maalesef ki bu oyunların çoğu çocuklar tarafından oynanıyor.

siddete egilimin nedenleri 2

En popüler oyunlardan bazıları, öldürülen insan ya da hayvanların şiddet içeren görüntülerini içeriyor. Cinsel istismar, uyuşturucu kullanımı ve suç teşkil eden davranışlar da sıklıkla tasvir edilmektedir. Bazı ebeveynler video oyunlarının çocukları üzerinde hiçbir etkisi olmadığını iddia ederken, birçok uzman şiddet içeren oyunların çocuklar üzerinde yaratabileceği zararlı etkiler konusunda uyarıda bulunuyor.

Çocuğunuzun oynadığı oyunları ve izlediği videoları kontrol altında tutarak bu tarz şiddet içeren oyunlardan uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle küçük çocuklar şiddeti içeren oyunlar oynadığı zaman sanki bunun normal bir şeymiş gibi algılıyor ve oyunda gördüklerini uygulamaya başlıyor. Eğer ki ailesi bunu fark edemez ve önlem alamazsa ilerleyen yaşlarda başta arkadaşlarına daha sonra da eşine ve çocuğuna şiddet uygulamaya başlıyor. Bu yüzden çocukların oynadıkları oyunlardan izledikleri videolara kadar hepsini kontrol etmeniz büyük önem taşımaktadır. Bilgisayar oyunları, göz ardı edilmemesi gereken önemli bir konudur.

Şiddet Çeşitleri Nelerdir?

Şiddetin çeşitleri şunlardır;

  • Fiziksel şiddet: İtme, tokat atma, yumruk atma, bıçaklama ya da silahla yaralama
  • Cinsel şiddet: Taciz ve tecavüz gibi girişimler
  • Psikolojik şiddet: Küfür, hakaret ve aşağılama
  • Ekonomik şiddet: Zorla çalıştırma, para vermeme, para karşılığın başka işlere zorlama, borçlanmaya zorlama
  • Siber şiddet: Mesajlar ile rahatsız etme, görüntülerini izinsiz yayma

Şiddete Eğilimin Nedenleri Nelerdir?

siddete egilimin nedenleri 3

Şiddet eğiliminin nedenleri genellikle bireysel psikobiyolojik faktörlerin ve dış çevrenin etkileşimi olarak ortaya çıkabilir. Şiddet eğilimlerinin nedenlerinin daha ayrıntılı sınıflandırılması gerekirse; biyolojik, psikososyal, sosyoekonomik, psikiyatrik ve diğer faktörler olarak ayrılmaktadır.

  • Biyolojik faktör; uzman psikologların yaptığı araştırmalara göre birçok kişide şiddetin nedenlerinden biridir. Özellikle limbik sistem, frontal loblar, endokrin bozukluklar veya nörotransmiterler biyolojik şiddetin nedenleri olarak öne sürülmüştür.
  • Psikososyal faktörler, gelişimsel ve çevresel faktörler olarak karşımıza çıkmaktadır Örneğin; kalabalık yaşam, rahatsızlık veren sıcak ortamlar veya çocuklukta yaşanan şiddet, hepsi şiddete katkıda bulunabilir.
  • Sosyoekonomik faktörler; ırk, ekonomik eşitsizlik ve aile yapısının bozulmasına yol açabilecek ekonomik sorunlar şiddetin nedenleri olarak gösterilmektedir.
  • Psikiyatrik faktörler; paranoid ya da psikotik olmayan bozukluklar bireylerde şiddet içeren davranışlara yol açabilir.
  • Diğer faktörler ise; uyuşturucu, alkol bağımlılığı veya yetişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da buna katkıda bulunabilir.

Şiddete Eğilimin Belirtileri Nelerdir?

siddete egilimin nedenleri 4

Şiddete eğilimin belirtileri de kişiden kişiye değişir. Bu belirtiler kişinin şiddete eğilimli olup olmadığını anlamak için gereklidir ki bu genellikle sakinliğini kolayca kaybetme, öfkesini kontrol edememe, istismar ve şiddetin yaşandığı bir aile ortamında büyüme ve şiddet davranışının kurbanı olma durumudur.

Şiddet ve şiddet eğilimleri genellikle aile ortamında mevcuttur. Bu evli çiftlerde sıklıkla olur ve stres, öfke, içsel stres ve dürtüsellik gibi durumların sonucudur. Özellikle 16-25 yaş arası erkeklerde görülen şiddet eğilimleri mutlaka tedavi gerektirir.

Şiddete Uğrayan Kişiler Nereye Başvurmalı?

Şiddete uğrayan kişiler aşağıdaki kurumlara başvurabilir;

  • Polis merkezleri, jandarma karakolları
  • Aile Mahkemeleri
  • Sağlık kuruluşları
  • Cumhuriyet Savcılığı
  • Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)
  • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri
  • Belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri
  • Baroların Adli Yardım Büroları
  • Kadın Örgütlenmeleri

Şiddete Eğilim Nasıl Tedavi Edilir?

Şiddete eğilimi olan kişilerin kesinlikle bir psikoloğa gitmesi gerekmektedir. Psikolog kişinin neden şiddete başvurduğunu ve bunu yapmasının sebeplerini öğrenmeye çalışacaktır. Kişinin durumuna göre farklı terapi ve ilaç tedavileri uygulanabilir. Son yıllarda Neurofeedback tedavisi şiddete eğilimi olan kişilerde olumlu sonuç vermektedir.

Şiddete Eğilimin Nedenleri İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/results?search_query=%C5%9Fiddete+e%C4%9Filimin+nedenleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu