Yaşam

Sıcak Hava Balonlarının Bu Kadar Alçaktan Uçmasının Nedeni Nedir?

instagram takipçi hilesi

Sıcak hava balonları, gezegenimizin muhteşem manzaralarını seyretmenin tuhaf ve keyifli bir yolunu sunar. Ayrıca normalde tamamen güvenlidirler; ancak çok yükseğe uçmak potansiyel olarak sizi hasta edebilir veya bazı ciddi tehlikeler ile karşı karşıya bırakabilir.

İlk sıcak hava balonu uçuşu, 1783 yılında kendini beğenmiş Fransız bilim adamı Pilatre De Rozier‘in çılgınca görünen icadıydı ve balonu ilk denemesinde düştü. Rozier 1785 yılında derme çatma bir balonla Manş Denizi‘ni geçmeye çalışırken öldü.

sicak hava balonlari 1

İki yüzyıl sonra, çoğu baloncunun benzer felaketlerin meydana gelmesini önlemek için takip ettiği standart bir dizi güvenlik önlemi vardır. Bunlar arasında bir balonun güvenli bir şekilde yüzebileceği maksimum yüksekliğe ilişkin kurallar da yer almaktadır.

Bugüne kadar en yüksek sıcak balon uçuşunda dünya rekorunu elinde bulunduran Vijaypat Singhania neredeyse 70.000 feet’e ulaşarak uzayın en uç noktasını sıyırmış olsa da, genel olarak çoğu balon çok daha alçaktan uçmaktadır.

Normal bir balon tipik olarak Dünya‘nın 1.000 ila 3.000 feet üzerinde kalacaktır ki bu da Avrupa Alpleri gibi daha uzun sıradağların üzerinde güvenli bir şekilde uçmak için çok alçaktır. Bununla birlikte, birçok sıcak hava balonu, özellikle güzel manzaraları takdir etmek için bu yüksekliklerin üzerine çıkmaktadır ancak yalnızca keyifli ve korkusuz bir sürüş sağlamak için uygun şekilde donatıldığında.

Sıcak Hava Balonlarının Bu Kadar Alçaktan Uçmasının Nedeni Nedir?

Yükseklik Tehlikeleri

sicak hava balonlari 2

Modern çağımızda balonlar gökyüzünü ticari jetler ve helikopterler gibi hava araçlarıyla paylaşmak zorundadır. Farklı araçlar farklı zamanlarda gökyüzümüzün farklı kısımlarını kaplar ve başımızın üzerinde vızıldayan sayısız uçan nesneyi yönlendirmeye yardımcı olmak için hava sahası A‘dan E‘ye kadar derecelendirilmiştir ve A en yüksek irtifa seviyesidir. Bunun altında G sınıfı hava sahası, yani çoğu balonun bulunduğu kontrolsüz hava sahası yer alır.

Daha yüksek seviyelerde, her türlü hava aracı Mode S Transponder adı verilen ve balonların normalde sahip olmadığı bir cihaz gerektirir. Bu ekipman hava trafik kontrolünün uçakların yerini tespit etmesine yardımcı olur ve birbirlerine çarpmalarını önler.

Daha yükseklerde uçan balonların da güvenli bir şekilde çalışabilmeleri için iki yönlü telsiz gibi bir dizi güvenlik ekipmanına ihtiyaç duymaları ve normal yüksekliklere ulaşmaya çalışmadan önce izin almaları gerekmektedir. Hala kontrolsüz hava sahasında uçan bazı uçaklar da var, ancak bulut örtüsünün olmaması görünürlüğü artırıyor ve bir uçağın talihsiz kuşlar gibi yanlışlıkla insanları motorlarına çekmesi olasılığını azaltıyor.

Kurallar bir yana, normal bir hava balonunun güvenli bir şekilde 3.000 feet’in üzerine çıkması zaten oldukça zordur. Hava balonları, etrafındaki soğuk havadan daha hafif olan sıcak hava yaratarak çalışır; balonun yükselmeye devam etmesi için pilotun onu ısıtmaya devam etmesi gerekir. Bu da balon tehlikeli bir şekilde aşırı ısınıp yere çakılmadan önce bir aracın ne kadar yükseğe çıkabileceğinin mutlak bir sınırı olduğu anlamına gelir.

Gökyüzü Sınırdır

sicak hava balonlari 3

Sıcaklık kontrollü bir uçak kabininde rahatça oturmadığınız sürece, ne kadar yükseğe tırmanırsanız insanlar için tehlikeli koşullar o kadar artar. Örneğin havanın giderek incelmesi oldukça ciddi bir sorun haline gelebilir. Daha yüksek irtifalarda uçan kuşların yeterli oksijen alabilmeleri için özel bir anatomiye ihtiyaçları vardır ve bizim böyle bir lüksümüz yoktur.

Tıpkı bir dağa tırmanmak gibi, 3.000 feet’in üzerindeki yüksekliklere ulaşmak, geri dönmek için yeterince zinde kalmanız gerektiğinde potansiyel olarak tehlikeli olan irtifa hastalığı riskine neden olabilir. Alışılmadık derecede yüksek irtifalarda uçuşa çıkanlar, tıpkı bir dağcı gibi yanlarına oksijen almalıdır. Kötü irtifa hastalığı baş dönmesi, kusma, kafa karışıklığı ve hatta bilinç kaybı veya ölümle sonuçlanabilir.

Daha yükseklerde uçan balonlar için bir başka gerçek tehlike de basitçe hava durumudur. Balonlar zaten açık ve sakin hava koşullarına çok bağımlıdır, ancak daha yükseklerde, vahşi ve rüzgarlı koşulların olasılığı çok daha fazladır. Tehlikenin yanı sıra yolcular için potansiyel olarak kötü bir deneyim olması, yalnızca en donanımlı ve cesur yolcuların stratosfere çıkmaya cesaret edebilecekleri anlamına gelmektedir.

Sıcak Hava Balonlarının Bu Kadar Alçaktan Uçmasının Nedeni İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu