Sağlıklı Yaşam

Sesinizi Etkileyebilecek Durumlar Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Sesinizi Etkileyebilecek Durumlar Nelerdir? Sesimiz bazen istediğimiz zaman çıkmaz. Bunun farkına vardığımız zaman kendimizi kötü hissederiz. Gıcık ya da balgam sebebi ile sesimiz zaman zaman kötü çıkabilir. Fakat bu durum geçicidir.

Sesinizi Etkileyebilecek Durumlar Nelerdir?

Bazı durumlarda ise uzun sürer. Bu durumda altta yatan başka bir problem olabilir. Ses değişikliği ile ağrı ve kanama gibi durumlarda kendisini gösterebilir. Bu aşamada kesinlikle bir doktora başvurmakta fayda vardır.

Sesinizi Etkileyebilecek Durumlar Nelerdir?

Gırtlak Kanseri

Gırtlak kanseri acil tıbbi müdahale gerektiren çok ciddi bir durumdur. Kronik ses kısıklığı, gırtlak kanserini azaltmak ve tedavi etmek için bir kulak burun boğaz doktoru tarafından değerlendirilmeyi gerektirir. Sesteki değişikliklere hemen dikkat edilmesinin erken teşhisi kolaylaştırdığını unutmamak önemlidir. Sesinizi dinlemeyi unutmayın. Çünkü size bir şeyler söylüyor olabilme durumu vardır. Gırtlak kanseri erken evrelerde teşhis edilirse çok yüksek oranda tedavi edilebilir.

Akut Larenjit

sesinizi etkileyebilecek durumlar 4

Akut larenjit, aniden başlayan ses kısıklığı ve ses kaybının en yaygın nedenidir. Çoğu akut larenjit vakası, ses tellerinin şişmesine yol açan viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Ses telleri şiştiğinde farklı şekilde titreşerek ses kısıklığına yol açar.

Bu durum için en iyi tedavi iyi sıvı almak ve dinlenmek ya da ses kullanımınızı azaltmaktır. Akut larenjit atağı sırasında sesin yoğun kullanımı ses tellerinde ciddi yaralanmalara yol açabilir. Çoğu akut larenjit bir virüsten kaynaklandığı için antibiyotikler etkili değildir.

Kronik Larenjit

sesinizi etkileyebilecek durumlar 3

Kronik larenjit spesifik olmayan bir terimdir ve altta yatan bir neden tespit edilmelidir. Kronik larenjite asit reflü hastalığı, duman gibi tahriş edici maddelere maruz kalma ve astım için inhaler kullanan kişilerde ses tellerinde maya enfeksiyonları gibi düşük dereceli enfeksiyonlar neden olabilir. Kemoterapi hastaları veya bağışıklık sistemi iyi çalışmayan diğer kişiler de bu enfeksiyonlara yakalanabilir.

Laringofaringeal Reflü Hastalığı (LPRD)

Laringofaringeal Reflü Hastalığı, yemek borusunda ve boğazda çeşitli belirtilere neden olabilir. Ses kısıklığı, yutma sorunları, boğazda yumru hissi veya boğaz ağrısı, mide asidinin boğazı tahriş etmesinin yaygın belirtileridir. Laringofaringeal Reflü Hastalığının, geleneksel olarak gastroözofageal reflü hastalığına eşlik eden açık mide ekşimesi ve regürjitasyon belirtileri olmaksızın ortaya çıkabileceğini lütfen unutmayın.

Guatr

sesinizi etkileyebilecek durumlar

Guatr, boynun ön kısmında yer alan tiroid bezlerinin şişmesine verilen bir isimdir. İyot eksiliği olan kişilerde daha çok görülür. Eğer ki tiroid bezleri çok fazla büyürse nefes borusu ve ses tellerini etkiler. Bu yüzden de sesinizde bozulma ve azalma olabilir.

Sesin Yanlış ve Aşırı Kullanılması

Konuşmak, çeşitli kas gruplarının kullanımı ile nefes koordinasyonu gerektiren fiziksel bir görevdir. Diğer fiziksel görevlerde olduğu gibi, sesinizi kullanmanın da etkili ve etkisiz yolları olması şaşırtıcı değildir. Aşırı yüksek sesle, uzun süreli ya da verimsiz ses kullanımı, tıpkı yanlış kaldırmanın sırt incinmelerine yol açması gibi, ses zorluklarına yol açabilir. Boyun ve gırtlak kaslarındaki aşırı gerginlik, konuşma sırasında kötü nefes alma tekniği ile birlikte ses yorgunluğuna, artan ses eforuna ve ses kısıklığına yol açar.

Sesinizi Etkileyebilecek Durumlar Nelerdir? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu