Serviks rahim ağzının diğer adı olarak adlandırılır. Normal durumdan daha da geniş olduğundan dolayı servikal yetmezliği denilen durum ortaya çıkar. Henüz doğum ancıları olmadan açılmanın başlamasından kaynaklanan durumda erken doğum riski de yaşanmaktadır. Servikal yetmezlikte polip ve miyomların historoskopi ile çıkarıldığı hastalar da kürtaj yaptırmış ve önceden doğum yapan kişilerde, vakumla doğum yapan kadınlar da diğer kadınlara göre daha fazla görülmektedir.
Servikal Yetmezlik Nasıl Belirlenebilir?
Muayene ile kolaylıkla tanısı konulabilir. Adet dönemleri dışındaki zamanda rahim ağzı 8 mm olarak normal değer olarak kabul edilir. 8 den büyük açıklıklar da servikal yetmezlik durumu meydana gelir. Kesin tanı hegar bujisi olarak bilinen test ile belli olur. Hastayı rahatsız etmeden yapılan test hamilelerde daha zor tanının konulmasını sağlar. Genelde gebeliğin 18 ila 22.haftasında görülen servikal yetmezlik durumu erken doğuma neden olur.
Serklaj Nasıl ve Ne zaman Yapılır?
Gebeliğin 12.14. haftasında yaılması uygun olan serklaj bu haftalarda profilaktik serklaj olarak adlandırılır. Gebeliğin daha ileri ki dönemlerinde de yapılması gerekli görülebilir. Eski gebeliklerinde erken doğum yapan kadınlarda serviskin 2 cm veya daha kısa olması durumunda amniyotik kesenin hunileşmesi gibi durumlar için mutlaka acilen serklaj yapılmasına gerek görülür. Serklaj durumuna engel olan durumlar kanama durumu, su kesesinin açılması, amniyotik kesenin iltihaplanması, fetus canlılığını kaybetmesi gibi durumlarda serklaj uygulaması yapılamaz.
Rahim ağzı yetmezliği Teşhisi
Genelde jinokoljik muayene sonucunda ortaya çıkar. Regl durumu dışındaki günlerde vajinal muayene sonucu rahim ağzı 8 mm’ üzerinde ise rahim ağzı yetmezliği durumundan kuşkulanılabilir. Kesin tanı rahim ağzına 8 mm çapında metal hegar bujisi ile yapılan testte ortaya çıkar. İşlem ağrısız ancak oldukça önemli bir tanı yöntemi olarak işlem yapılmaktadır.
Serklaj Dikişleri Ne Zaman Alınır?
İşlem için doğumun ne şekilde yapıldığı önemlidir. Normal olarak 37. haftalarda amniyo sıvısı geldiğinde ve sancılar başladığında dikişler alınır. Severyan doğumlarda ise operasyon sonrası dikişler alınır.
Serklaj İşleminde Risk Faktörleri
- Doğum sancısının başlaması
- Rahim ağzında enfeksiyon gelişmesi
- Amniyo kesesinin yırtılması ve suyun gelmesi
- Dikişler alınmadan doğumun başlaması ve rahim ağzında oluşan yaralanmalar
- Genel anestesi altında oluşan bulantı ve kusma ve başka komplikasyonların oluşması
Serklaj İşlemi Sonrasında Hangi Durumlarda Doktora Gidilmeli
- Geçici doğum sancılarının olması
- Amniyo sıvısının gelmesi
- Kramp ve ağrıı oluşması
- Yüksek ateş
- Vajinal kötü kokulu akıntının olması
- Kusma ve bulantı durumları varsa mutlaka doktora gidilmelidir.