Sera Nedir? Faydaları Nelerdir?
Sera Nedir? Faydaları Nelerdir? Pek çok insan uzun yollarda giderken illa ki bir seranın yanından geçmiştir. Gördüğümüzde de seraları hep merak etmişizdir. Özellikle Antalya ve Mersin gibi illerde seralara çok sık şekilde rastlarız. Basitçe söylemek gerekirse sera, bitkilerin yetiştirildiği bir yapıdır. Genellikle duvarları ve plastik ya da cam gibi ağırlıklı olarak şeffaf bir malzemeden oluşan bir çatısı vardır.
Bu da ışığın içeri girmesine izin verir ve çeşitli bitkilerin yetiştirilmesi için ideal olan düzenlenmiş bir iklimin yaratılmasını kolaylaştırmaya yardımcı olur. Günümüzde, küçük ev seralarından mahsul yetiştirmek için kullanılan büyük endüstriyel yapılara kadar çeşitli boyutlarda bulunabilen birkaç farklı sera türü vardır.
Sera, bitkileri kötü hava koşullarından korumak için inşa edilirken ısı ve nemi kontrol ederek optimum bir yetiştirme alanı yaratır. Bir sera tipik olarak çiçek, ürün ve gelişmek için özel koşullar gerektiren diğer bitkileri yetiştirmek için kullanılan plastik veya camla kaplı bir çerçeve binadır. Seralar, polietilen kaplı bir günlük kendin yap projelerinden binlerce dolara mal olan prefabrik binalara kadar her şekil ve boyutta olabilir.
Sera Çeşitleri Nelerdir?
Fiziki görünümlerine göre
- Çatısız seralar: Arazi engebeli ise kullanılır.
- Tek çatılı seralar: Arazi düz ancak küçük ise kullanılır.
- Çok çatılı seralar: Arazi düz ve büyük ise kullanılır.
Yüksekliklerine göre
- Alçak çatılı seralar: Yetiştirilecek ürün kısa boylu ise ve bölge soğuk bir bölge ise kullanılır.
- Yüksek çatılı seralar: Yetiştirilecek ürün uzun boylu ise ve bölge sıcak bir bölge ise kullanılır.
Seranın Faydaları Nelerdir?
Seralar en yaygın olarak ev bahçıvanları, botanikçiler ve ticari bitki yetiştiricileri tarafından bitkileri için yetiştirme ortamını kontrol etme aracı olarak kullanılır. Seraların aşağıdakiler gibi çok sayıda fayda sağlarlar. Bu faydalar şunlardır;
- Seralar, iklim üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağladıkları için bitkilerinizin yetiştirme ortamlarındaki eksikliklerin üstesinden gelmek için kullanılabilir.
- Bu yapılar, özellikle sert hava koşulları olmak üzere dış mevsimsel iklim değişikliklerinden etkilenmeyen yıl boyunca bitki büyümesine olanak tanır.
- Seralar büyüme mevsimlerini uzatarak bitkileri kışın sonlarında veya ilkbaharın başlarında yetiştirmenize ve daha sıcak havalar geldiğinde nakletmenize olanak tanır.
- Özellikle marjinal ortamlarda belirli ürünlerin yıl boyunca yetiştirilmesine olanak sağlarlar.
- Seralar tohumların çimlendirilmesi gibi hassas işlemler için kullanılabilir.
- Hatta doğal ortamlarının dışında hayatta kalamayacak egzotik bitkileri yetiştirmek için bile kullanılabilirler.
Seralarda Sağlanan Yapay Koşullar Nelerdir?
Isıtma: Bitkilerinizin ihtiyacı olan ısıyı üzerini örterek sağlayabilirsiniz. Ancak bu yeterli olmayabilir. Bu durumda, ısıtma sistemi seranın içine kurulur. Bu sistemler sera içerisindeki sıcaklığı istenilen aralıkta tutar.
- Havalandırma: Sera içerisindeki nem havalandırma sistemi ile sağlanmaktadır. Havalandırma yoluyla bitkiler de döllenir.
- Sulama ve Gübreleme: Seraya giren bitkiler için sulama zamanını ve uygun sulama yöntemini belirleyerek, gerekirse bitkilerin sağlıklı gelişimi için gerekli olan gübre ve sulama sistemini kullanır.
- İlaçlama: Sera içerisine kurulu olan ilaçlama sistemi sayesinde sera bitkilerine zarar veren mikroorganizmalar ile etkin bir şekilde mücadele edebilmektedir. Uygun zamanda bir sulama sistemi ile toprağa püskürtün. Bitkilerin toprak üstü kısımlarını ilaçlıyorsanız, ayrı bir püskürtme sistemi kullanılır.