Şeker Bağımlılığının 6 Kanıtı Nedir?
Şeker Bağımlılığı
Kahvelerden soğuk içeceklere pastalardan keklere kadar pek çok gıda yüksek oranda şeker barındırmaktadır. Yaşamımızın hemen hemen her anında bulunan şekerden kaçınmak, bir bakıma imkansız gibi gözükmektedir. Şeker tüketimini kestikten sonra bedendeki hormon seviyesinde değişkenlik meydana gelecektir. Birkaç saat içinde insülin seviyesi azalarak, bedenin yağ yakımı da hızlanacaktır. Kısa zaman içinde trigliserit ve lipid seviyesi de düşerek şeker ihtiyacınız azalmaya başlayacaktır.
Son dönemlerde dünya genelinde korku saçmaya başlayan şeker bağımlılığı, tatlı içecek ve yiyeceklere karşı psikolojik bir problem halini almaktadır. Alkol ve uyuşturucu kadar bağımlılık yapan şeker, düşündüğünüzde dahi dopamin salgılamanıza neden olabilmektedir.
İşte tüm bunları yaşayabilmenize sağlıklı bir bedene sahip olabilmenize engel oln şeker bağımlılığının 6 kanıtını sizler için listeledik…
Şeker Bağımlılığı Belirtileri:
Suçluluk
Kas Ağrısı
Özlem
Gaz ve Şişkinlik
Yorgunluk
Uykusuzluk
Kaygı
Mide Bulantısı
Baş Ağrısı
Sinirlilik
1) Özlem
Bir an olsun vazgeçilemeyen şeker, zaman içinde istek duyacağınız bir gıda haline gelebiliyor. Şekere karşı istek ve özlem duymak, ona bağımlı olunduğunun ilk işareti olabilir. Kontrol mekanizmasının yitirilmesi ve özlemin giderilmesi, bağımlılık seviyesinin ciddi oranlara ulaşmasına neden olabilir.
2) Yorgunluk
Bağımlılık seviyesi ile ilgili olarak temek enerji kaynağınızın ortadan kaldırılması, kısa zaman içinde enerji eksikliğine neden olmaktadır. Şeker kullanımını bıraktıktan bir gün sonra, halsizlik ve uyuşukluk meydana gelebilmektedir. Hemen ardından bedeninizde ağırlık, beyninizde duygularınızda birtakım karışıklıklar gözlemleyebilirsiniz.
3) Kaygı
Şeker bizlere geçici olarak enerji verdiği gibi, kısa ürede mutluluk da vermektedir. Bir anda yaşamınızdan çıkarabileceğiniz bu besin, beyninizdeki kaygıları arttırmasının yanı sıra pek çok hastalığı da tetikleyebilecektir. Kaygı ile start olan belirtiler, sonrasında baş sallama, el titremesi, diş gıcırdaması ve anksiyete gibi davranışları meydana getirmektedir.
4) Baş Ağrısı
Ciddi orandaki şeker tüketimi yapan bireylerin yaygın olarak yaşadıkları etki olarak tarif edilmektedir. Genel itibari ile rahatlamak adına doğal şeker kaynağı olan meyveleri tüketmek çok daha sağlıklıdır. Fakat şeker bağımlılığına bağlı baş ağrılar akabinde şişkinlik, mide bulantısı, uykusuzluk ve titreme yapmaktadır.
5) Suçluluk
Şekerin kişiye vermiş olduğu zararları bile isteğe tüketmeniz, zaman içinde suçluluk duygusunun ortaya çıkmasına neden olabilecektir. Birtakım rahatsızlıklar ve fiziksel bozuklukların meydana gelmesi, şekere karşı özlem ve nefret arasında ince bir yol izlemenize neden olabilecektir.
6) Sinirlilik
Şeker kullanımı başlangıçta beyinde yer alan serotonin seviyesini arttırsa da alınmaması halinde durumunda depresyon hissine bağlı olarak sinirlilik meydana gelebilmektedir. Bağımlı kişilerde sinire bağlı agresif hareketler, uyumsuzluk ve konuşma bozuklukları gibi sorunlar gözlemlenebilmektedir.