Sancılı Aybaşı (Dismenore) Nedir? Adet Sancılarında Tedavi Yöntemleri
Sancılı adet kanamaları tıpta dismenore olarak bilinen ve aybaşı kanamasında ilk günlerde ya da birkaç gün sonrasında ortaya çıkabilen ağrılar daha çok 18 ila 24 yaş kişileri etkileyen bir durumdur. Yaş ilerledikçe adet sancılarının da azaldığı görülür. Genel olarak her kadında görülebilen ağrı günlük hayatınızı etkileyebilir. 10 kadından birinde görülen pelvik ağrıları olarak tabir edilen dönem ağrıları bazen sosyal hayatınızı da etkileyecek düzeyde olabilir.
Adet ağrılarından primer dismenore en sık görülen ağrılı dönemdir. pelvis ve rahimde altta sorun olmadığı zamanlarda olan durumdur. Genç kadınlarda ve daha çok 20 yaşındaki kadınlarda ortaya çıkabilen bir durumdur.
Pelvis ile rahim sorunlarından ortaya çıkan ağrı sekonder dismenore olarak bilinir. Bu sorun daha çok 30 yaş ve 40 yaş kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Ağrı genelde göbek altından başlayıp bacakların kasılmasına yol açar terleme ve kusma yüzde sararma meydana gelir.
Ağrılı Aybaşı Nedenleri Nelerdir?
Nedeni belli olmayan adet sancıları birincil dismonere olarak tabir edilir. Rahmin iç yüzey bölgesinde vücut kimyasalları birikip prostaglandinleri oluşturur .kadın üreme organlarında önemli olan prostaglandinlerin kanamanın miktarını dengelemede büyük önemi bulunur.. Bu kimyasalların dengesizliğinde sancıları tetikleyerek (dismonere)adet sancılarını ortaya çıkarır. Fazla prostaglandinler biriktiğinde rahmi zorlayarak giden kanın azalmasına ve ağrıya neden olur.
Sancılı Regl Belirtileri
Genelde regl sancıları adet görmeden 24 saat te başlayıp adet başlarken aralıklı olarak artmaya başlar. Adet dönemi bitene kadar şiddetini artırabilir. Adet bitimine kadar hafifleyen ağrılarla seyreden göğüste hassaslık ,bel ağrısı, bulantı,iştahsızlık baş ağrısı gibi belirtiler adet döneminde yaşanılan belirtilerdir.
Ağrılı Aybaşı Nasıl Tedavi Edilir?
Evde de regl ağrılarını aza indirmenin yolları vardır Sıcak su torbaları ile karnınıza koyarak biraz rahatlayabilirsiniz ancak ileri derecede ağrı şiddetini artırıyorsa uzman bir doktora gitmeniz de fayda vardır.
Ağrılı Adette İlaç Tedavisi
Krampların etkilerini azaltmak için inflamatuar ve Nonsteroid adlı ilaçların kullanımı prostoglandin üretiminin baskılanmasına yardımcı olur. İlaçların 1 2 gün kullanımı yeterlidir. Reçetesiz olarak kullanılabilen ilaçlar bazı yan etkilere neden olabilir kusma ve bulantı dışında midesi hassas olanlar ve karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerde doktor önerisi olmadan kullanılması sakıncalı olabilir.
Cerrahi
Miyomlardan kaynaklanan ağrılar nedeni ile özel cerrahi işlemler ile rahmin beslenmesini sağlayan laparaskopi ve edometriozis tedavisi ile rahim dışında büyüyen doku bölgelerinin alınması ile tedavi edilebilir. Çok ağrılı vakalarda rahmin alınması söz konusu olabilir.
Hormonal Kontrosepsiyon
Bu tedavi şeklinde vajinal halka, doğum kontrol hapları ve deriye yapışabilen bantların kullanımı ile hormonal kontrasepsiyon ile tedavi yöntemleri sonrası ağrı azalmaktadır. Hormonlar sayesinde prostoglandin düzeyi artarak kanama ile kasılmalar miyom gibi gelişimler yöntemleri ağrıyı azaltır. Bazı vakalarda hormonal rahim içi araçlar önerilebilir.
Bu hormonlar rahimden üretilen prostoglandin düzeylerini azaltarak kasılmaları, kanamayı ve ağrıyı, ayrıca myom ve endometrozis gelişiminin azalmasını sağlar Tedavi süresince kontrol altına alınan ağrı ve kanamalar tedavi kesildiğinde tekrarlayabilir.
Diğer tedavi Yöntemleri
Ağrıyı hafifletmede magnezyum ve B1 vitamini takviyesi faydalı olabilir. Masaj ile rahatlatıcı etkilerinde sağlandığı görülür. Bir başka yöntemde akapunktur tedavisidir. Bazı egzersizlerin yapılması yüzme,yürüyüş, Aerobik ve bisiklet gibi spor aktiviteleri ağrının kesilmesine yardımcı olan uygulamalar olarak yapılabilir. Vücudun rahatlamasını sağlayan sıcak su banyosu ve su torbaları ile ağrının hafiflemesi sağlanabilir.