Sanal Anjiyo Nedir? Kimlere Uygulanabilir?
Sanal anjiyo; klasik anjiyo yöntemine bambaşka bir alternatif sunan ve son dönemde sıkça tercih edilen, oldukça konforlu bir yöntemdir. Gözlem görüntüleme araçları yardımıyla yapılan ve hastaya aynı gün aktif hayatına dönme fırsatı sunan bir işlemdir. BT ve MR teknikleriyle gerçekleştirilmektedir.
Buradaki temel amaç; vücudun iç yapısında yer alan kan damarlarının 3 boyutlu bir şekilde görüntülenmesi ve olası risklerin en gerçekçi yolla tespit edilmesini sağlamaktır. Böylece; damarlardaki tıkanıklıklar, anevrizma oluşumları ve daha pek çok hastalığın teşhisi çok daha kolay hale gelmektedir. Cerrahi bir işlem; kesi, dikiş ya da anestezi olmaksızın tıbbi görüntüleme tekniklerinin en ileri seviyede kullanılmasını ifade etmektedir.
İşte biz de sizlere bu yazımızda; tıp dünyasında kaydedilen en önemli ilerlemelerden bir tanesi olan bu tekniğe dair bilgiler veriyor olacağız. İlgili videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.
Sanal Anjiyo Nedir, Nasıl Yapılır?
Geleneksel anjiyo yöntemine kıyasla ağrısız, acısız, cerrahi girişim gerektirmeden ve anesteziye bağlı komplikasyon riskleri yaşanmadan, 3 boyutlu görüntüleme teknikleri kullanılarak, damarların yapısını inceleme prensibine dayanır.
İşlem sırasında MR ve BT gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Klasik anjiyografi kolun ya da bacağın atar damarından kataterle gerçekleştirilip 30-45 dakikaya yakın bir sürede gerçekleştirilirken, sanal anjiyo toplardamar üzerinden tomografik olarak yapılır ve 15 dakika kadar kısa bir zaman diliminde sonuçlanır.
Radyasyon riskinin geleneksel anjiyoya kıyasla çok daha az olduğu söylenmektedir. İşlemler sırasında kullanılan kontrast maddeler ise aynı özelliklere sahiptir.
Sanal anjiyo yönteminin normal muayeneler esnasında çektirdiğimiz akciğer veya beyin tomografisinden çok da farklı olduğu söylenemez. Hızlı bir tarama tekniğidir, riski az, sonuçları güvenilir ve işlem sonrası süreç de bir hayli konforludur.
Sanal Anjiyo Kimlere Yapılabilir?
Elbette bu işlem her ne kadar güvenilir, risk oranı düşük ve kısa süreli de olsa, nihayetinde bir tıbbi uygulamadır. Bu nedenle belirli hasta gruplarının dışında kalan kimselere yapılması uygun değildir. İşlemin ne zaman ve nasıl yapılacağı ile ilgili de en doğru kararı hiç şüphesiz ki hekiminiz verecektir. Peki hangi gruplara yapılabilir, bir göz atalım..
- Kalp Hastalığı Olanlar
Koroner arter diye tabir edilen kalp damar rahatsızlığı bulunanlar, kalp krizi (enfaktus) hikayesi olanlar, son dönemde kalp ile ilgili şikayetlerinde artış olup, normal muayenede(EKG, Efor, EKO) herhangi bir bulguya rastlanmayan kişiler mutlaka ileri bir tetkik olarak bu yöntemden yararlanmalıdır. 3 boyutlu olarak yapılacak inceleme sayesinde olası risklere karşı erken önlem almak, hayat kurtarıcı bir anlam ifade etmektedir.
- İnme Riski Taşıyan Kişiler
Daha önce damar tıkanıklığına bağlı komplikasyon görülen kişilerin, geçici felç yaşamış bireylerin ve inme tehlikesi bulunanların, bu yöntem sayesinde; (anevrizmaların ya da damarın iç yapısındaki sıra dışı oluşumların tespit edilmesiyle) risk oranı düşürülebilir.
- Damar Tıkanıklığı Şüphesi Olanlar
Damar tıkanıklığına yönelik semptomları olan ve/veya muayene bulgularında damar tıkanıklığı ile ilgili soru işareti bulunan kişilere, sanal anjiyo uygulaması rahatlıkla yapılabilir. Bu işlem sayesinde herhangi bir cerrahi operasyon gerekmeden damarın iç yapısına ait detaylı bilgi edinmek ve ona göre yol almak mümkün olacaktır. Böylece değerlendirme, daha net ve kesin bir şekilde yapılacaktır.
- Damar Genişlemeleri ve Anomaliler
Damar yapısında doğuştan veya sonradan oluşan anormalliklerin ve genişlemelerin tespiti için çok uygun bir yöntem olup, erken teşhis şansı sunmaktadır. Böylece olası komplikasyonların da önüne geçilebilmektedir.
- Cerrahi Riski Yüksek Olan Hasta Grupları
Girişimsel müdahalelere karşı uygun olmayan hastalarda bu yöntem gönül rahatlığıyla uygulanmaktadır. Çünkü hiç bir cerrahi hamle içermeden, yalnızca gözlem görüntüleme şeklinde ilerlenmektedir. Böylece risk en aza indirgenmiş, hastanın konforu en üst düzeyde sağlanmış olacaktır.
- Kontrast Madde Alerjisi ve Böbrek Problemi Olanlar
Klasik anjiyografide kullanılan kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon gösteren veya böbrek fonksiyonlarında düşüklük olan hastalar, bu yöntem sayesinde çok daha rahat ve güvenli bir şekilde kontrol altında tutulabilmektedir.
Çocuklara Ne Zaman Sanal Anjiyo Uygulanır?
- Doğuştan gelen damar anomalileri veya genetik risk durumlarında
- Çocuklardaki kalp hastalıklarının seyrinin takibinde
- İnme riski olan çocuklarda
- Böbrek ya da tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanlarda
- Bir takım bulgu ve belirtiler ışığında damarlarda tıkanıklık şüphesi olan çocuk hastalarda da sanal anjiyo uygulaması yapılabilmektedir.