Sağlıklı Yaşam

Ballı Süt İçmenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Ballı süt, özellikle kış aylarında sıkça tercih ettiğimiz içeceklerden biridir. Hem kendimiz, hem de çocuklarımız için hazırladığımız bir bardak sıcak sütün içerisine bir veya iki tatlı kaşığı bal ekleyerek tükettiğimiz bu besin kaynağı, vücudumuza pek çok fayda sağlıyor.

Kış mevsimi geldiğinde sıcak içecekler çok daha sık tüketilir oluyor. Süt ve bal karışımı ise bazılarımızın yatmadan önceki uyku ritüellerinden biri haline gelmiş durumda..! Boğazımızı yumuşatan, vücudumuzu gevşeten ve kalsiyum ihtiyacımıza hizmet eden bu içecek hakkında ne kadar bilgiye sahibiz, hiç düşündük mü?

ballı sütün faydaları ve zararları

İşte biz de bu yazımızda size; balla sütün birleşiminden doğan bu besin maddesinin, faydalı ve zararlı taraflarından söz edeceğiz. Konuya ilişkin videolara ise yazımızın sonunda ulaşabilirsiniz.

Ballı Sütün Faydaları Nelerdir?

  • Yatmadan önce ısıttığımız ve bir bardağa doldurduğumuz süte bir tatlı kaşığı bal ekleyip tükettiğimizde uykuya dalma hızımız çok daha çabuk olacaktır. 400’ün üzerinde yetişkinle yapılan bir bilimsel araştırma neticesinde, süt tüketenlerin, tüketmeyenlere oranla uykuya dalmakta daha az zorluk yaşadığı gözlemlenmiştir.
  • Süt hepimizin bildiği gibi önemli bir kalsiyum kaynağıdır. Kemik erimesiyle mücadelede de öncü bir besindir. Bal ise iltihap tedavi edici ve hücre onarıcı etkiye sahiptir. İkisinin bir arada tüketilmesi kemik sağlığına büyük oranda koruyucu katkı sağlamaktadır.
  • Yarım veya tam yağlı sütler kalp dostudur. Kalp ve damar sağlığı üzerinde iyileştirici etkileri tespit edilmiştir. Damarlarda yaşa, strese ve genetik faktörlere bağlı olarak zamanla biriken plakları temizlemesinin yanı sıra, iyi kolesterol düzeyini de yükseltir. Dolayısıyla damar tıkanıklığı ihtimalini azaltan bir besindir diyebiliriz.

balli sutt

  • Yapılan bilimsel çalışmalar doğrultusunda balın, içeriğindeki bileşenler sayesinde LDL (kötü kolesterol) ve trigliserit seviyelerini düşürdüğü, kalp hastalıklarına yakalanma olasılığını ise en aza indirdiği ortaya konmuştur.
  • Kış mevsiminde sıkça görülen, grip, soğuk algınlığı, bronşit ve tonsilit adı verilen bademcik iltihabı gibi hastalıklarda, ballı süt içmenin ağrıları dindirdiği ve semptomları hafiflettiği belirtilmektedir. Ayrıca kuru öksürük ve balgamın aylarca sürebildiği durumlarda da yine bu içeceğe başvurulmaktadır.
  • Ses kısıklığı gibi sorunlarda da yine oldukça fayda sağlayan bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Sakinleştirici etkisi ile günün yorgunluğunu ve stresini atmak için de yine ballı sütten yararlanmak mümkündür.
  • Sindirim sistemini destekleyerek mide ağrılarına iyi geldiği bilinir. Hatta bazı yayınlar, ballı sütün doğal bir probiyotik olduğunu ve bağırsak florasını koruduğunu vurgulamaktadır.
  • Cilt üzerindeki zararlı toksinlerin atılmasına, cildin yenilenmesine, tazelenmesine ve kırışıklıklarla mücadeleye destek olan bir içecektir.
  • Sabahları ballı süt tüketildiğinde protein alınmış olur ve bu da vücuda enerji vererek bütün günü zinde bir şekilde geçirmeyi sağlar.
  • Antioksidan kaynağıdır. Bu da demek oluyor ki; hücre yenileyici etkisinin yanı sıra, vücudumuzu serbest radikallere karşı da korur ve hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasına yardım eder.

Ballı Sütün Zararları Nelerdir?

Elbette her faydalı içeceğin fazla veya yanlış tüketilmesi halinde bir takım olumsuz etkileri de mevcuttur. Peki bunlar nelermiş, bir göz atalım…

balli suttt

  • Laktoz toleransı düşük kişilerin özel laktozsuz süt tercih etmeleri gerekir. Aksi durumda vücutta alerjik reaksiyonlar görülme ihtimali yüksektir. Ayrıca bal da yine faydalı olduğu kadar alerjik bir besindir. Dolayısıyla arı ürünlerine alerjisi olanların bu konuda dikkatli olmaları tavsiye edilir.
  • Egzama, akne ya da sivilce gibi problemleriniz varsa, bu etkiyi arttırma ve iyileşmeyi geciktirme ihtimaline karşı ballı süt tüketimine ara vermeniz gerekebilir.
  • Şeker hastalarının sütü sade olarak içmeleri istenir. Bunun nedeni ise balın, yüksek oranlarda şeker ve kalori içeriyor olmasıdır. Şeker düzeyiniz normal sınırların üzerinde seyrediyorsa, ballı süt içerken bir daha düşünmelisiniz.
  • 12. ayını doldurmamış olan küçük çocuklara, sakinlik sağlamak veya hastalıklardan korumak amacıyla bazı aileler ballı süt verebiliyor. Ancak bunun yanlış bir tutum olduğunu hemen belirtelim. Çünkü 1 yaşın altındaki bebeklerde; inek sütü gaz problemine, bal ise bolitizm adı verilen ciddi bir sağlık sorununa yol açabilmektedir.
  • Her şeyin azı karar, çoğu zarar mantığından yola çıkarak, ballı süt tüketiminde de doz aşımı yapmamaya özen göstermelisiniz. Günde 1 bardak yeterli olacaktır. Yüksek dozda içilen ballı sütün, uzun vadede karaciğer yağlanması ve obezite gibi bir takım hastalıklara zemin hazırlayacağı unutulmamalıdır.

Ballı Süt İle İlgili Video

İlginizi çekebilir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu