Sağlıklı Yaşam

Salep Nedir ? Faydaları Nelerdir ?

instagram takipçi hilesi

Özellikle kışın soğuk havalara en iyi gelen içecektir.İçinde bulundurduğu maddelerle oldukça faydalı bir bitkidir. Lezzetinin yanında sağlımıza da iyi gelen salep bitkisini ve faydalarını bir inceleyelim.

maxresdefault 2

Orkideler ailesinden gelen toprak altında bulunan küçük tohuma benzer bir bitkidir. Toprak altında yumrular halinde bulunan salep işlenerek toz halinde içecek olarak kullanılır. Yabani orkide olarak da bilinir. Otsu bir bitki olan salebin gövdesi dik ve silindirimsi bir yapıya sahip yaprakları ise başak şeklinde olan mor veya kırmızı renkli bir bitkidir. Kökünde iki adet yumru bulundurur ve yoğun nişastayla birlikte polisakkarit ( glikoz içerikli madde ) maddesi içerir.

Farklı coğrafyalarda yetişebilen salep bitkisi Türkiye’de de bulunmaktadır. En lezzetlileri Kastamonu Taşköprü ve Yozgat Akdağ yöreleri de yetişmektedir.

12 2

Faydaları nelerdir ?

Gıcık ve öksürüğe iyi gelir. Birebir öksürük üzerinde bir etkisi yoktur. Ancak doğal , bitkisel olması ve sıcak tüketilmesi sayesinde boğaz enfeksiyonlarının önüne geçebilir.

Vücuttaki yağların yakılmasını sağlar.Kendi içinde bulundurduğu maddelerle ve sütle pişirilmesi sayesinde tam bir protein deposudur.Bu sayede vücuttaki yağların erimesine katkı sağlar ve kilo verme de etkilidir.İçerdiği proteinlerle aynı zamanda kemik ve kas gelişimine de katkı sağlar.

Enerji verir.Yorgunluk ve halsizlik gibi durumlarda tavsiye edilen bir içecektir.
Baş ağrılarına iyi gelir.
Sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği giderir.

Genellikle çiçek açma mevsiminde toplanır.Kök ve yumruları iyice yıkandıktan sonra kurutma işlemi gerçekleşir. Toplama işleminde ana yumru denilen yere dokunulmaz yan yumrular toplanır. Ana yumrular bir sonraki dönem tekrar çiçek açar. Kurutulan salep toz haline getirilmek için değirmenlerde dövülür.

Nasıl yapılır ?

Toz halindeyken lezzetsiz olan salep  pişirildiğinde lezzet kazanır.
-1 litre süt,
-1 tatlı kaşığı saf salep tozu,
-1 tatlı kaşığı toz şeker,
-İsteğe bağlı olarak pişirilirken vanilya ve tarçın
Üzeri için toz tarçın eklenerek lezzetli bir içecek elde edebilirsiniz.
Osmanlı zamanının da önemli içeceklerinden olan salep sütle pişirilir ve tarçınla birlikte ikram edilir.

slpvia1

Ülkemizde  yetiştiriciliği devlet kontrolünde gerçekleşmektedir. Alınan verimlere göre ülkemizce de talep görerek yetiştiriciliği gün geçtikçe artmaktadır.

Salep Nasıl Yapılır? – Saf Salep İle Ev Yapımı Salep Tarifi

Kaynak
şifalıyumurtalı ekmek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu