Sakura Nedir? Japon Kültüründeki Önemi
Sakura, Japon çiçeklerinin en güzeli olarak bilinen kiraz çiçeği için kullanılan Japonca bir terimdir. Özellikle, prunus serrulata ya da Japon kirazı, Japonya‘nın yanı sıra Kore ve Çin‘e özgüdür.
Japonya’da, yere bağlı olarak, her ağacın çiçekleri sadece birkaç hafta süren Mart sonu ile Mayıs başı arasında çiçek açar. İlk çiçek açan ağaçlar Ocak ayında Okinawa‘da bulunurken, Nisan ayı başında Tokyo çiçeği açar.
Sakura’nın Japon Kültüründeki Etkisi
Sakura ağaçı, Japon sanatından çok bilinen pembe-beyaz çiçekleri açar. Sakura’nın Japonya’da çok büyük bir kültürel önemi yoktur. Ancak muazzam bir ekonomik etkisi vardır. Sakura mevsiminde, vitrinler kiraz çiçeği süslemeli ürünler ile doldurulur. Kiraz kelimesi ağacın adının bir parçası olmasına rağmen, ekili sakuralar genellikle meyve vermez, fakat çok önemli bir çiçektir.
Kiraz çiçeği Japonya’da o kadar popülerdir ki, her baharda hanami denilen bir gelenek bile vardır. Burada insanlar sakura’nın dallarının altında açık hava partileri yaparak çiçeklerin açmasını kutlarlar.
Japon kültüründe sakura, yaşamın geçici doğası ile ilişkilidir. Bunun nedeni, kırılgan çiçeklerin çok kısa bir süre sürmesidir. Bu inanç, diğer dillere çevrilmesi zor olan ancak bir şeylerin süreksizliğine duyarlılığı ifade eden ve böylece güzelliklerinin farkındalığını artıran Budist “farkında olmadan mono” nosyonundan gelmektedir..
James Wong, popüler Sakura‘nın gelecek nesil ağaçlarını dölleyemediğini keşfetmiştir. Böylece tüm çiçek bahçeleri aslında insan yapımıdır. James, 30.000 sakura ağacının bulunduğu Yoshino Dağı‘nı ziyaret eder. Hatta her yıl yeni örnekler ekleyerek ağaçların hayatta kalmasını sağlayan özel sakura bahçıvanlar grubuna katılıyor. Ağaç, başka bir türün köklerine aşılanarak yetiştirilir.
Japonya’da sakura ağaçlarını izlemek için en iyi yerlerden bazıları Hakodate City’deki Goryokaku Fort Park, Hokkaido, Akita‘daki Kakunodate ve Tokyo, Ueno Park ve Shinjuku Gyoen Park‘taki iki parktır.
Şehir Hastanesi’ne Adı Verildi.
İstanbul’un Başakşehir ilçesinde geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzō Abe tarafından açılışı yapılan Başakşehir Şehir Hastanesi‘ne Çam ve Sakura Şehir Hastanesi adı verildi. Türkiye’nin bu jestinden sonra Japon Başbakan yaptığı açıklamada Türkiye’ye bu jesti için teşekkür etti ve Türkiye’ye finansal yardımda bulunacaklarını iletti.
Aynı zamanda zorlu corona virüsü salgını sürecinde toplam da 82 ülkeye yardım gönderen Türkiye’ye sağlık malzemeleri konusunda da gerekli desteklerin verileceği açıklandı. Sağlık konusunda iki ülkenin tüm dünyaya örnek olduğu ifadelerine de yer verildi.