Sabahları Yorgun Uyanmanın Sebepleri Nelerdir?
Sabahları Yorgun Uyanmanın Sebepleri Nelerdir? Sabahları yorgun uyanmak, günlük ev işlerini yapmak istememek ve genel olarak bitkin olmak, işlerin yoğun temposundan ve şehir hayatının hızından değil, aslında ciddi bir hastalığın habercisi olabilir.
Uzmanlar, tiroidden kansere kadar değişen durumların belirtisi olabilen yorgunluğun geçmiyorsa altta yatan nedenin araştırılması gerektiği konusunda uyarıyor. Eğer altta yatan bir durum olduğunu düşünüyorsanız bir doktora başvurun. Fakat yaptıklarınız sebebi ile yorgun uyandığınızı düşünüyorsanız, aşağıda sizler için sıraladığımız şeyleri yapmamaya devam edin. Aynı zamanda listemiz içinde yer alan bazı maddeler de bir hastalıktır. Bunların da tedavisi için bir doktora başvurabilirsiniz. İşte sabahları yorgun uyanmanın sebepleri…
Sabahları Yorgun Uyanmanın Sebepleri Nelerdir?
1) Uyku Ataleti
Yaygın olarak “Hicham sendromu” olarak da bilinen uyku ataleti, uyandıktan hemen sonra yaşadığımız, duyusal-motor ve bilişsel performansın bozulduğu bir duruma sokulduğumuz fizyolojik bir durumdur. Uyku ataletinin yaygın belirtileri, oryantasyon bozukluğu, uyuşukluk ve motor el becerisinde azalma duygularıdır. Bu belirtiler 15 dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Genellikle çoğu insan uyandıktan sonra 15 dakika ile 30 dakika arasında uyku ataleti yaşar.
Uyku ataleti ve belirtileri genellikle uykudan yoksun bırakılmış kişilerde derin uykudan ani bir şekilde ya da normalden daha erken bir saatte bir alarmla uyandırıldığında ortaya çıkar. Her gece yeterli uyku alarak, şekerleme sürenizi 30 dakikanın altına indirerek ve sabahları kafein içerek uyku ataletinin etkilerini sınırlayabilirsiniz.
2) Yatak Problemleri
Her gün yorgunluk ya da kas ağrıları yaşıyorsanız, altta yatan sorun yatağınız olabileceğini unutmayın. Uzmanlar, çeşitli araştırmaların kaliteli bir yatağın iyi bir gece uykusu sağlamada ve sabahları ağrıları ve ağrıları azaltmada nasıl büyük bir rol oynadığını gösterdiğini açıklıyor.
Kötü bir yatak, vücudunuza, özellikle de boynunuza ve omurganıza çok fazla yük bindirebilir. Ayrıca eski bir yataktaki toz akarları gibi yaygın alerjenler, özellikle astımı ve alerjisi olan kişilerde hapşırma ve öksürüğe neden olabilir. Yatağınızı ideal olarak her 10 yılda bir değiştirerek yatağınızın uyku kalitenizi olumsuz etkilememesini sağlayabilirsiniz.
3) Uyumadan Önce Yemek Yemek
Yatmadan önce yediğiniz ve içtiğiniz şeyler, ne kadar kolay uykuya daldığınızı, uykuda kalmanızı ve sabahları ne kadar yorgun hissettiğinizi büyük ölçüde etkileyebilir. Çok fazla kafein tüketmek uykuya dalmayı zorlaştıran en yaygın nedenlerden biridir.
Ayrıca gece boyunca sık sık uyanıp tuvalete gitmenize neden olur. Kahve, çay, alkolsüz içecekler ve çikolata dışında kafeinin de pek çok ilaç ve takviyede bulunduğunu unutmayın. En iyi gece uykusunu elde etmek için yatmadan en az yedi saat önce kafein alımından kaçının. Gün boyunca da kafein alımınıza dikkat edin.
4) Uyku Bozuklukları
Farklı uyku stratejileri denediyseniz ancak hiçbir şey yardımcı olmuyorsa, teşhis edilmemiş bir uyku probleminiz olabilir. Farklı uyku bozukluklarında hem ortak belirtiler hem de belirgin farklılıklar vardır. Bu nedenle, uyku bozukluğunuzu etkili bir şekilde teşhis etmenize ve tedavi etmenize yardımcı olması için bir sağlık uzmanına danışmanız en iyisidir.
Bazı yaygın uyku bozuklukları arasında uyku hareketi bozuklukları, uyku apnesi ve uykusuzluk bulunur. Sahip olduğunuz uyku bozukluğunun türüne bağlı olarak sabahları yorgunluk yaşayabilir, ağız kuruluğu ile uyanabilir, sabahları sürekli zonklayan baş ağrıları çekebilir ya da yeterince uyuyamama sorunu yaşayabilirsiniz.
Sabahları yorgun hissetmek sinir bozucu olsa ve gün boyunca enerjinizi olumsuz etkilese de, daha iyi bir gece uykusu sağlamak için atabileceğiniz adımlar ve oluşturabileceğiniz alışkanlıklar olduğunu unutmayın. Yatmadan önce iyi uygulamalara ve alışkanlıklara sahip olmak, gece uyku kalitenizi olumlu yönde etkileyebilir ve gün boyunca uyanık kalmanıza yardımcı olabilir.
5) Yatak Odası Sıcaklığının Yanlış Olması
Sıcaklık, uykunuzun kalitesi ve sabahları nasıl hissettiğiniz üzerinde de önemli bir etkiye sahip olabilir. Tabii ki, kişisel tercih yatak odanızın sıcaklığının ayarlanmasında büyük rol oynar. Ancak uzmanlara göre, serin bir odaya sahip olmak, iyi bir gece uykusu almak ve zinde uyanmak için en ideal olanıdır.
Daha kolay uykuya dalmak için yatakta çorap giymeyi deneyebilirsiniz. Çünkü sıcak ayaklara sahip olmak kan damarlarınızı genişletmeye ve dolayısıyla dahili termostatınızı ayarlamaya yardımcı olabilir. Ayrıca, yatak odanızın sıcaklığını 15°C ila 19°C arasında tutmanız önerilir.