Resesyon Nedir?
Ekonomik Resesyon Nedir? Resesyon, ekonomik aktivitede birkaç aydan fazla süren önemli bir düşüştür. Resesyonun anlaşılır bir diğer anlamı da durgunluk demektir. Beş ekonomik gösterge olan gayri safi yurtiçi hasıla, gelir, istihdam, üretim ve perakende satışlarda bir düşüş yaşanır.
İnsanlar genellikle resesyonun art arda iki çeyrek ya da daha fazla dönemde GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) büyüme oranının negatif olduğu söylenir. Ancak durgunluk üç aylık gayri safi yurtiçi hasıla raporları çıkmadan sessizce başlayabilir. Bu nedenle uzmanlar diğer dört faktörü ölçüyor ve bu veriler aylık olarak çıkıyor. Bu ekonomik göstergeler düştüğünde GSYİH da düşecektir. Uzmanlar, ekonomik resesyonu, ekonomiye yayılmış ve birkaç aydan fazla süren önemli bir düşüş olarak tanımlamaktadır.
Uzmanlar, ülkenin durgunluk içinde olup olmadığını belirlemek için komisyon üyelerinin beceri, yargı ve uzmanlıklarını kullanır. Bir zirvenin ne zaman meydana geldiğini ve ekonominin ne zaman azalmaya başladığını belirlemek için aylık verileri kullanabilir. Bu da ölçümlerinde daha kesin ve zamanında olmasını sağlar.
Bir Resesyon Ne Gibi Bir Ekonomik Zarara Yol Açar?
Tüketici harcamaları azaldıkça ve şirket kazançları küçüldükçe, zor zamanları aşmak için yeterli mali kaynağı olmayan işletmeler genellikle iflas başvurusunda bulunur ve işçileri işten çıkarırlar. İşsizlik, buna karşılık, ödenmemiş kredilere ve ipoteklere, ev hacimlerine, tüketici harcamalarında daha fazla kesintiye ve daha fazla iş başarısızlığına, yaygın ekonomik sıkıntıya neden olabilecek olumsuz bir geri bildirim döngüsüne yol açabilir.
Küresel Merkez Bankaları ve Devletler Resesyonu Önlemek İçin Ne Yapıyor?
Merkez bankaları normalde yeni yatırımları ve alımları teşvik etmek için daha fazla borç vermeyi teşvik eden faiz oranlarını düşürerek durgunlukla mücadele etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, geçtiğimiz günlerde yayınlanmış bir duyuruda politika faiz oranını 100 baz puan ya da tam puan aşağıya çekti ve 9.75 indirdi.
Merkez bankalarının konuşlandırılacak başka araçları da vardır ve küresel hükümetler, devlet destekli altyapı projeleri, vergi indirimleri ya da daha doğrudan, bireysel hanelere para dağıtımı gibi harcama boşluğunu doldurmak için mali teşviklerle adım atabilirler.
Ancak kafalarda hala soru işaretleri vardır. Corona virüsü salgını önümüzdeki aylarda ne kadar ciddi hale gelecek? Ve insanlar sadece ekonomik teşvik nedeniyle çalışmaya ve para harcamaya devam etmek için hayatlarını riske atacaklar mı? Bu soruların cevaplarını bulabilmek için zaman gereklidir.
Amerika’nın en büyük bankalarından biri olan Bank of America, geçtiğimiz günlerde Amerika ekonomisinin resesyona girdiğini, ekonomik krizin başladığını ve 3.5 Milyon kişinin işinden olabileceğini açıklamıştı.