Cilt Sağlığı

Renk Körlüğü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

instagram takipçi hilesi

Renk körlüğü, renkleri açıkça görebilme yeteneğinin azaldığı bir durum olan renk görme eksikliğini ifade etmek için yaygın olarak kullanılan bir terimdir. Bununla birlikte, gerçek renk körlüğü, herhangi bir rengin görülmemesiyle ilgili olarak nadir görülen bir durumdur.

Renkleri algılamakta zorluk çekmenin yanı sıra, renk görme yetersizliği olan bireyler de aralarında ayırt etmeyi zorlaştırabilir. Özellikle zayıf aydınlatma, soluk veya koyu renklerin tanımlanmasını zorlaştırabilir. Renk körlüğünün belirtileri ciddiyetle değişebilir, bazı kişiler görme testi sırasında tespit edilinceye kadar durumu olduğunu bilmiyorlar.

Diğer insanlar, başkalarının algıladıklarından biraz farklı tonlar veya renk tonları algıladıklarını fark edebilir. Nadir durumlarda, bir birey birden fazla rengi yalnızca bir renk olarak algılayabilir.

renk körlüğü 1

Renk Körlüğü Türleri

İki ana renk görme eksikliği türü vardır ve bunlar şunlardır;

  • Kırmızı-yeşil eksikliği: Hastalar belirli kırmızı veya yeşil tonlarını tanımlayamıyorlar. Bu durumun en sık görülen hastalık şeklidir.
  • Mavi-sarı eksikliği: Bir insanın mavi ile yeşili birbirinden ayırt etmesinin zor olduğu daha nadir görülen bir renk görme eksikliğidir. Sarı, gri ya da mor olarak algılanabilir.

renk körlüğü 2

Renk Körlüğü Nedenleri Nelerdir?

Renk görme eksikliği durumlarının çoğunda, durum kalıtsaldır. Bununla birlikte, bazı hastalıklar ve ilaç yan etkileri duruma neden olabilir. Renk görme eksiklikleri, retinadaki renk algısından sorumlu üç tür koni hücresinden birinin veya daha fazlasının işlevsiz veya eksik olduğu durumlarda ortaya çıkar.

Teşhis ve Tedavisi

Çoğu kişide, hafif renk körlüğü, kişi renk görme testi yapana kadar farkedilmez. Daha ciddi durumlarda, kişi haritaları okumakta ve trafik sinyallerini, kitaplarda veya internette resimleri yorumlamakta zorlanabilir.

Günümüzde, retinadaki anormal koni hücreleri sabitlenemediğinde veya değiştirilemediğinden renk körlüğünün tedavisi yoktur. Bununla birlikte, bu durum genellikle sağlık üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahip değildir.

Durumlarından bir şekilde etkilendiklerini tespit eden insanlar, durumlarının neden olabileceği problemlerle baş etmelerine yardımcı olacak adaptasyon yöntemlerini öğrenirler. Örneğin, trafik ışıklarının renklerini ayırt etmekte zorlanıyorlarsa, bunun yerine ışıkların konumlandırılması konusundaki bilgi sahibi olmaya çalışırlar.

Renk körü olan insanlar genellikle bu amaç için üretilmiş özel gözlükleri kullanırlar.

renk körlüğü 4

Renk Körlüğünün Testi Nasıl Yapılır?

Her hangi bir uzman göz doktoruna gittiğinizde ve şikayetlerinizi anlattığınızda size bir kaç test uygulayacaktır. Bu test genellikle rakamlar üzerinden yapılır. Renkli zemin üzerine çeşitli ve birbirlerine yakın tonlarda bazı sayılar yazılır. Doktor hastanın bu sayıları söylemesini ister. Bu testte başarısız olan hastalara renk körlüğü teşhisi konur.

Sizde Renk Körlüğünüzün olup olmadığını test etmek istiyorsanız TIKLAYABİLİRSİNİZ..!

Renk Körlüğü ile ilgili videolar

https://www.youtube.com/watch?v=1LvXuu0PR0o

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu