Sağlıklı Yaşam

Regl Depresyonu Nedir? Nasıl Engellenir?

Daha önce regl depresyonu hakkında bir bilgi duymuş muydunuz? Birçok kadın her ay ya da 2 ayda bir bu depresyon türünü yaşıyor. Yapılan araştırmalara göre 100 kadından 70’i regl iken çok melankolik bir ruh haline bürünüyor. Bu ruh hali kadının aklına hem çok manasız düşünceler gelmesine hem de eski sevincinin kaybolmasına yol açıyor.

Regl Depresyonu

Ortalama olarak 20’li yaşlarda sendrom görülmeye başlanıyor. Yaşam kalitesini büyük bir oranda etkileyen bu durum, kişinin günlük hayata devam etmesini engelliyor. Hatta birçok kadın hem yaşadığı ağrının hem de duygusal bozukluğunun etkisiyle işe bile gidemiyor.

Regl ağrılarına iyi gelen bitki çayları hakkındaki yazımızı buraya tıklayın.

Regl Depresyonu Belirtileri

  • Regl depresyonu yaşayan bireylerin yaygın olarak duygularında bir bozukluk meydana gelir. Bir gün öncesine kadar mutlu ve huzurluyken, ertesi gün bambaşka düşüncelerle uyanır. Bu durum en çok kişinin etrafındakilere yansır. Onlara karşı soğuk ve sevgisiz davranışlar sergiler. Hatta çevresindeki kişilerin kendisini sevmediğini düşünerek melankolik bir duruma sokar.
  • Bireylerde ölme hissi ortaya çıkar. Dünyanın boş olduğunu, yaşaması için hiçbir neden olmadığını düşünür. Kendisini hem dünyaya hem de insanlara karşı faydasız hisseder. Değersizlik duygusu kişinin tüm bedenini sarar.

regl depresyonu nedir nasil engellenir 0

  • Sürekli bir ağlama hissi meydana çıkar. En saçma şeyler bile insanın hüngür hüngür ağlamasına yol açar. Hatta daha önce izlenen komedi dizisinde bile ağlayacak bir sahne bulunur.
  • Duygu değişimleri yaşanır. Gülme ve ağlama hisleri iç içe geçer.
  • Bu dönemin belirgin özellikleri arasında her şeyi kafaya takma yer alır. Daha önce yaşanan ve gülüp geçilen olaylar bile kafaya takmak için mantıklı bir sebeptir.
  • Yeme – içme bozukluğu da sıklıkla rastlanan bir durumdur. Buna göre bazı bireylerde aşırı yeme durumu ortaya çıkar. Kişi durmadan bir şeyler yemek ya da atıştırmak ister. Tıpkı bir hamile gibi canı sürekli bir şeyler aşerir. Bazı bireylerde ise iştah kapanır. Hiçbir şey yemek istenmez. Normalde yediğinden daha az yiyerek, dönemin bitişinde minimum 1 kilo vermiş olur.
  • Tabi ki sinirlilik durumunu da unutmamak gerekir. Bu dönemde değişen hormonlar insanın sinirlerinin yıpranmasına yol açar. Kişi, o kadar sinirlidir ki durmadan çevresindeki insanlara ters cevaplar verir. İnsanlara karşı tahammülü kalmamıştır. Sinir ve stres yoğun derecede hakimdir.

Regl Depresyonu Nasıl Geçer?

regl depresyonu nedir nasil engellenir 3 270x405 17

Regl depresyonunu yaşamamak gibi bir durum neredeyse imkansızdır. 1 ya da 2 gün süren bu depresyon durumuyla mücadele edebilmeyi ve etkileri azaltmayı öğrenmek gerekir. Bu dönemde yürüyüş ve yoga gibi sporlar yapılmasını öneririz. Doğayla iç içe zaman geçirmek, insana mükemmel bir stres atma kaynağı sunar.

Şişkinliğe neden olabilecek yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Şişkinliği azaltacak bitki çaylarına yönelinebilir. Bu dönemde kafein ve alkol tüketimini de önermiyoruz.

Bu dönemi aşırı zor geçiren bireyler vardır. Dolayısıyla eşlere ciddi sorumluluklar düşer. Erkeklerin, eşinin yaşadığı bu durumu atlatması için destek olması gerekir. Onu sakinleştirmek için sorunlarını dinlemeli, sarılarak dertlerine ortak olmaya çalışılmalıdır. Bu dönemde onu şımartmak için alınan bir tatlı, tüm krizleri çözmek için iyi bir tercihtir.

Neredeyse tüm erkekler kadınlarda meydana gelen duygu değişimlerine “senin regl zamanın mı geldi? Yine bir regl krizi yaşıyoruz” gibi tepkiler verir. Bu cümleler kadınların en sinirini bozan şeyler arasında yer alır. Kesinlikle bu cümleleri kullanmanızı tavsiye etmiyoruz.

Son olarak yaşadığınız durum hakkında bilgi sahibi olmanız, bilinç kazanmanıza yardımcı olmuştur diye umut ediyoruz. Bilin ki yalnız değilsiniz. Tüm kadınlar bu süreçten geçiyor. Sakinleşin, sosyalleşin… Birkaç gün sonra yeniden eski enerjinize döneceksiniz.

Regl Depresyonu Nedir? Konusu Hakkında Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu