Hastalıklar

Ramsay Hunt Sendromu Nedir, Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

instagram takipçi hilesi

Tıpta Herpes zoster oticus olarak da bilinen Ramsay Hunt sendromu, Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin de görev yapan uzmanlara göre zona hastalığından kaynaklanan bir komplikasyondur. Ramsay Hunt sendromu, halk arasında zona diye bilinen bir hastalığın kulaklarınızdan birinin yakınındaki yüz sinirlerini etkilediği zaman ortaya çıkan bir sendrom türüdür.

Uzmanlar, zona hastalığına suçiçeğine neden olan virüs olan varicella-zoster virüsü neden olduğunu söylüyor. Bu hastalık dünyaca ünlü şarkıcı Justin Bieber‘de görülmesinden sonra daha fazla bilinmeye başladı.

Aynı zamanda uzmanlar zona suçiçeği geçirmiş kişilerde daha sıklıkla görüldüğünü ve uykuda olan varicella-zoster virüsünün yeniden harekete geçtiği zaman fark edildiğini de dile getirdi.  Herpes zoster oticus, varicella-zoster virüsü yüz sinirlerine yayıldığında meydana gelir.

Yoğun kulak ağrısına, kızarıklığa ve yüz sinirlerinde felçlere neden olduğu bilinmektedir. Döküntü en çok kulak çevresinde görülür. Ancak ağız, yüz, boyun ve kafa derisi çevresinde de bulunabilir.

Ramsay Hunt Sendromu

Ramsay Hunt Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Bu sendromun genel olarak belirtileri şunlardır;

  • Şiddetli kulak ağrısı
  • Etkilenen sinirin olduğu tarafta yer alan kulak kanalı, kulak zarı, kulak memesi, dil ve ağız bölgesinde şiddetli ağrı ve döküntü benzeri şeyler
  • Bir tarafta işitme kaybı
  • Baş dönmesi
  • Yüzün bir tarafında, bir gözü kapatma, yemek yeme, mimik yapma, yüzde sarkma ve felç gibi zorluklara sebep olan güçsüzlük

Ramsay Hunt Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Ramsay Hunt sendromuna, su çiçeği ve zona hastalığına neden olan aynı virüs olan varicella-zoster virüsü neden olur. Virüs, iç kulağın yakınındaki yüz sinirini enfekte eder ve bu da sinirin tahriş olmasına ve şişmesine neden olur. Tahriş olan sinir yüzde felce benzer bir görüntüye sebep olur.

Ramsay Hunt Sendromu

Ramsay Hunt Sendromunun Olası Komplikasyonları Nelerdir?

Bu hastalıktan muzdarip olan kişilerde bazı komplikasyonlar meydana gelir. Bunlar;

  • Hareket kaybından kaynaklanan şekil bozukluğu
  • Tat değişikliği
  • Gözde hasar ve görme kaybı
  • Yüz hareketine anormal cevap veren ve yüz şeklinin bozulmasına sebep olan sinirler
  • Kalıcı ağrı
  • Yüz kası ya da göz kapağı spazmları

Tedavi Yöntemleri

Ramsay Hunt Sendromu, çoğunlukla suçiçeği ile mücadelede kullanılanın aynısı olan antiviral ilaçların ve kortikosteroidlerin bir kombinasyonu ile tedavi edilir. Tedavi belirtilerinin başlamasından sonraki üç gün içinde başlatıldığında prognoz en iyisidir. Ancak aynı zamanda, birkaç durumda bir dereceye kadar kalıcı hasar önlenemez.

İşitme kaybı ya da yüzde zayıflık/felç şeklinde kalıcı hasar meydana gelebilir. Diğer komplikasyonlar arasında göz hasarı ve postherpetik nevralji, ağrının iltihaplı sinirlerde diğer tüm belirtiler yatıştıktan çok sonra da devam ettiği ağrılı bir sinirsel durum yer alır.

Tekrar etmek gerekirse bu hastalığın tedavisi için belli başlı ilaçlar kullanılabilir. Durumu göre doktorunuz belki ameliyatta tercih edebilir. Fakat bu tamamen bizim bir tahminimizdir. En iyi kararı kesinlikle doktorunuz verecektir. Bu yüzden yazımızı okuyup kendinize teşhis koymayın. Böyle bir durumda mutlaka alanında uzman bir doktora danışın.

Ramsay Hunt Sendromu

Ramsay Hunt Sendromu İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu