RAM Nedir? Ne İşe Yarar?
Alternatif olarak ana bellek, birincil bellek veya sistem belleği olarak adlandırılan RAM (rastgele erişim belleği), bir bilgisayarda bilgilerin depolanmasını ve alınmasını sağlayan bir donanım aygıtıdır. RAM, genellikle bir tür bellek modülü olan DRAM ile ilişkilendirilir. Bilgilere sırayla bir CD veya sabit sürücüdeki gibi rastgele erişildiğinden, erişim süreleri çok daha hızlıdır. Bununla birlikte, ROM’dan farklı olarak, RAM geçici bir hafızadır ve verileri erişilebilir kılmak için güç gerektirir. Bilgisayar kapalıysa, RAM’deki tüm veriler kaybolur.
Türleri
Bilgisayarın evrimi üzerine farklı RAM varyasyonları vardır. Genel olarak kullanılan RAM türleri aşağıdakilerdir;
DRAM (Dinamik Rasgele Erişim Belleği): Dinamik terimi, belleğin sürekli yenilenmesi gerektiğini belirtir veya içeriğini kaybeder. Dinamik Rasgele Erişim Belleği (DRAM), genellikle bilgisayar aygıtlarındaki ana bellek için kullanılır. Bir PC veya akıllı telefonun 4 GB RAM veya 16 GB RAM’e sahip olduğu biliniyorsa, bu değerler cihazdaki DRAM veya ana hafızaya atıfta bulunur.
Daha spesifik olarak, modern sistemlerde kullanılan DRAM’lerin çoğu senkron DRAM veya SDRAM’dir. Üreticiler diğer yandan arasıra bilgisayar veya sunucu tarafından kullanılan SDRAM türünü tanımlamak için DDR kısaltmasını kullanır. DDR, çift veri hızı anlamına gelir ve hafızanın bir saat döngüsünde ne kadar veri aktarabileceği anlamına gelir. Genel olarak, bir cihazın daha fazla RAM’i varsa, cihaz o kadar hızlı çalışır.
SRAM (Statik Rasgele Erişim Belleği): DRAM tipik olarak ana bellek için kullanılırken, bugün SRAM sistem önbelleği için daha sık kullanılmaktadır. SRAM’in statik olduğu söylenir çünkü saniyede binlerce kez yenilenmesi gereken dinamik RAM’in aksine yenilenmesi gerekmez. Sonuç olarak, SRAM, DRAM’den daha hızlıdır. Bununla birlikte, her iki RAM tipi de değişkendir, yani güç kapatıldığında içeriklerini kaybederler.
Bellek, RAM ve Depolama Arasındaki Fark
Bazen, insanlar her ikisi de megabayt (MB), gigabayt (GB) ve terabayt (TB) cinsinden ölçülebildiklerinden, bellek ve depolama arasındaki fark konusunda kafaları karışır.
Yaygın kullanımda, RAM terimi ana bellek ile eş anlamlıdır. Burası bir bilgisayar sisteminin aktif olarak kullandığı verileri sakladığı yerdir. Sabit sürücüler, ağ depolama aygıtları veya bulut depolama gibi depolama sistemleri, bir sistemin daha sonra erişmesi gereken verileri kaydettiği yerdir.
Bilgi işlem sistemleri RAM’den çok hızlı bir şekilde veri alabilir. Ancak bir cihaz kapatıldığında, bellekteki tüm veriler kaybolur. Birçok kişi beklenmedik bir elektrik kesintisi veya sistem çökmesinden sonra üzerinde çalıştıkları bir belgeyi kaybetme deneyimine sahip oldu. Bu gibi durumlarda, veriler geçicidir, sistem belleğinde depolandığı için kaybolmuştur.
Buna karşılık, depolama yavaş, ancak cihaz kapatıldığında verileri koruyabilir. Bu nedenle, örneğin, bir belge elektrik kesintisi veya sistem çökmesinden önce bir sabit sürücüye kaydedilmişse, kullanıcı sistem tekrar çalışmaya başladığında hala onu alabilecektir. Depolama genellikle gigabayt bazında RAM’den daha ucuzdur.