Yaşam

PRP Tedavisi Nedir? Saç Dökülmesini Önler Mi?

instagram takipçi hilesi

PRP tedavisi, her geçen yıl artan bir popülerlikle tercih edilen bir işlemdir. Bu işlemi etkili kılan temel unsur trombositlerdir. Çünkü trombositler vücutta çeşitli önemli roller üstlenir. Bunların arasında, yaralanma bölgesinden eski ve hasarlı hücreleri temizlerken aynı zamanda yeni hücrelerin büyümesini destekleme önemli bir rol oynar.

PRP, vücudun iyileşme süreçlerini düzenleme, hızlandırma ve bireyin daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olma yeteneği sunar. Adından da anlaşılacağı gibi, trombosit açısından zengin plazma, yüksek trombosit konsantrasyonuna sahip bir plazma hacmini ifade eder. PRP üretmek için doktor, kolunuzdaki bir damardan küçük bir miktar kan alacaktır.

Ardından, santrifüj işlemine başvurulur. Bu makine, trombositleri ve bir miktar plazmayı ayırarak işlemi gerçekleştirir. İşlem, trombosit konsantrasyonu hedef miktara ulaşana kadar tekrarlanır, bu miktar tedaviden tedaviye değişebilir. Tüm üretim süreci genellikle 15 dakika kadar sürer.

PRP, dünya genelinde 50 yılı aşkın bir süredir tercih edilmektedir. İlk olarak hastaların açık kalp ameliyatından kurtulmalarına yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiştir. Ancak, onarıcı özellikleri belirlendikten sonra hızla diğer tıp alanlarına yayılmıştır. Özellikle 80’li ve 90’lı yıllarda, PRP spor tıbbında önemli bir rol oynamaya başlamış ve birçok profesyonel sporcu, sakatlanma sonrası daha hızlı iyileşme sağlamak için PRP tedavisine başvurmuştur.

Son 10 yılda, bir dizi FDA onaylı PRP tedavisi geliştirilmiştir. Bu tedavilerin birçoğu, yaşlanmayı geciktirici bir etki sağlamak amacıyla PRP’yi kullanan kozmetik uygulamalardır. Yanıklardan ülserlere ve burkulmuş ayak bileklerine kadar çeşitli alanlarda PRP uygulamaları yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

PRP tedavisi, saç dökülmesini en aza indirirken aynı zamanda saç tellerinin güçlenmesini sağlar. PRP’nin saç çıkar mı sorusuna dolaylı olarak evet denilebilir, çünkü hasarlı bölgedeki hücrelerin yeniden yapılanması uzun vadede saçın bu bölgede çıkmasını mümkün kılar.

prp tedavisi nedir 3

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kendi kanından elde edilen Platelet Rich Plasma (PRP), cilt altına küçük miktarlarda enjekte edilerek uygulanmaktadır. Bu sayede, kan dolaşımıyla taşınabilecek miktarın çok ötesinde trombositler, hızlı bir yenilenmeyi desteklemek amacıyla onarılması gereken bölgeye taşınır. PRP uygulaması, uygulama yapılan bölgedeki kolajen yapısını güçlendirerek etki gösterir.

İşlemin ilk aşaması, trombositleri ve plazmayı kanınızdan ayırmak için yukarıda açıklanan adımları takip etmektir. Bu aşama tamamlandıktan sonra, çekilen PRP bir şırıngaya alınarak uygulama bölgesi için hazırlanır. Tedavi öncesinde, plazmanın en yüksek kalitede olmasını sağlamak için sağlıklı beslenme önerilmektedir. Vücudunuz plazmasını yaklaşık her üç günde bir yeniler.

Bu nedenle tedavi öncesi dönemde sağlıklı beslenmeye özellikle dikkat edilmelidir. Problemin niteliğine bağlı olarak, PRP uygulaması birkaç bölgeye küçük enjeksiyonlarla uygulanabilir. Derin enjeksiyonlar için, işlemi daha konforlu hale getirmek amacıyla önce bir anestezi iğnesi uygulanabilir. Genellikle, PRP uygulaması bir saatten daha kısa bir sürede tamamlanır.

Genetik faktörler, çevresel etkiler, yaşa bağlı değişiklikler, stres, alkol ve sigara kullanımı metabolizmayı olumsuz yönde etkileyebilir ve hücre yenilenmesini yavaşlatabilir. PRP, uygulandığı dokuda üretimi artırarak rejenerasyon etkisi yaratır. Trombositlerin onarıcı etkileri bu süreçte önemli bir rol oynar. PRP tedavisinin temel amacı, yenilenmeyi desteklemektir.

prp tedavisi nedir 2

PRP Tedavisi Güvenli Mi?

PRP tedavisi, şu anki bulgu ve belgelere göre en güvenli müdahale yöntemlerinden biridir. İlk olarak, PRP otolog bir yapısaldır, yani aktif bileşeni kişinin kendi vücudundan elde edilir. Donör materyali veya dışarıdan alınan kanın riskleri söz konusu değildir. İkinci olarak, PRP’nin cerrahi müdahalelerle karşılaştırıldığında genellikle daha olumlu sonuçlar doğurduğu gözlemlenmiştir.

PRP, ameliyat gerektiren ciddi bağ yırtıkları gibi belirli durumları tedavi edemeyebilir. Ancak daha hafif problemler için PRP, iyileşme sürecini ameliyat komplikasyonları olmadan hızlandırabilir. En önemlisi, kronik ağrıyla başa çıkmak için etkileyici bir tedavidir.

Opioidler ve diğer ağrı kesicilerin ciddi yan etkilere neden olabileceği göz önüne alındığında, PRP tamamen doğal bir yöntemdir ve vücudun kendi iyileşme sürecini destekler. Uzman bir profesyonel tarafından hijyen standartlarına uygun bir şekilde uygulandığında, PRP uygulamasının hiçbir yan etkiye sebep olmadığı bilinmektedir.

PRP tedavisi, bireyin kendi kanından elde edildiği için güvenli bir prosedürdür. PRP uygulamasının ardından geçici hafif kızarıklıklar gözlenebilir. Ancak, hamile kadınlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, enfeksiyon geçmişi olanlara, kanser ya da kan hastalığı öyküsü bulunanlara PRP diz tedavisi, PRP saç tedavisi ve benzeri işlemler önerilmemektedir.

prp tedavisi nedir 4

PRP Tedavisi Saç Dökülmesini Önler Mi?

PRP ve mezoterapi uygulamaları, doğrudan saç köklerine yapıldığından, hızlı sonuçlar elde edilmesi ve tedavi başarıları göz önüne alındığında, son yıllarda önemi artan ve popülerleşen tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. PRP tedavisinde, bireyin kendi kanı alınarak işlemden geçirilir ve platelet ile büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılarak saç köklerine enjekte edilir.

Mezoterapi ise saç için gerekli aminoasit, vitamin ve mineral açısından zengin içerikleri dışardan hazır flakonlarda içerir ve enjeksiyon yoluyla saç köklerine verilir. Her iki tedavi yöntemi de mevcut saçları güçlendirir, saç dökülmesini azaltır ve saç çıkmayan kıl foliküllerinden saç çıkışını destekler. Saç dökülmesini tamamen durdurmaz.

Ancak normalden fazla miktardaki saç dökülmesini en aza indirerek daha güçlü ve sağlıklı saçların oluşmasını destekler. Hastalar, genellikle üçüncü seanstan itibaren bu işlemlerin faydasını görmeye başlarlar. Bu etki kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında devam eder.

PRP Tedavisi İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu