Pazarlamanın 4P’si Nedir?
Pazarlamanın 4P’si Nedir? Pazarlama, müşterilere odaklanan ve onların beklentilerini, isteklerini ve davranışlarını anlamayı içeren bir süreçtir. Bu süreç kapsamında, ürün ya da hizmetlerin tasarlanması ve planlanması gerekmektedir. İlk adım olarak, elimizdeki ürünü piyasa koşullarına uygun fiyatlandırmalı ve daha sonra tüketiciye ulaştırmalıyız. Sonrasında ise, ürünün piyasada tutunabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Pazarlamanın dört temel bileşeni olan 4P, pazarlama dünyasında herkes tarafından bilinen önemli bir kavramdır.
Pazarlama ilkelerini özetleyen Philip Kotler, 4P kavramıyla hedef pazarı takip etmek amacıyla kullanılan pazarlama araçlarının toplamını tanımlamıştır. Böylece, 4P kavramı pazarlama dünyasında önemli bir yere sahip olmuştur.
Günümüzde rekabetin ve hızın önem kazandığı piyasalarda, ulusal ve uluslararası pazarların şartları anlık değişimler göstermekte ve ürün yelpazesi sürekli genişlemekte, yenilenmektedir. Bu nedenle, ürün ya da hizmetlerinizin pazarda varlığını sürdürebilmesi için, pazarlama karması elemanları oldukça önemlidir.
Pazarlama karmasının unsurları söz konusu olduğunda karşımıza ilk çıkan kavram 4P kavramıdır. Bu kavram, Philip Kotler tarafından popülerleştirilmiştir ve 1960’larda ortaya çıkmıştır. Kotler’in “Pazarlama İlkeleri” kitabında detaylı olarak açıkladığı 4P kavramı, zaman içinde bazı eklemeler yapılarak genişletilmiştir. Bazı yerlerde 5P veya 7P olarak da anılmaktadır.
4P’nin açılımı şu şekildedir;
- Product ( Ürün)
- Price (Fiyat)
- Place (Dağıtım)
- Promotion (Tutundurma)
Pazarlamanın 4P’si
Product ( Ürün)
Doğal kaynaklardan elde edilen ve üretilen yararlı şeyler bütününe “ürün” denir. Pazarlama açısından bakıldığında, ürünün içeriği, şekli, tadı, kokusu, ambalajı, mekanik özellikleri gibi özellikleri net olmalıdır. Ürün, bir işletmenin hedef kitlesine sunduğu ürün ya da hizmetleri ifade eder ve bir şirketin sağladığı ürün, şirketin türüne ve yaptığı faaliyetlere bağlı olarak farklılık gösterebilir. İşletmelerin sağlam pazarlama temelleri oluşturmak istemesi halinde, ürünün özellikleri ve içeriği doğru şekilde konumlandırılmalıdır.
Price (Fiyat)
Bir ürünün satışında dikkate alınması gereken önemli ölçütlerden biri, ürünün fiyatı, değeri ya da ederidir. Bu bedelin belirlenmesi için birçok etken mevcuttur. Üretim maliyetleri bu etkenlerden bir tanesidir. Bunun yanı sıra, fiyatlandırma kararı verilirken tüketicilerin ürünü almaya ikna olabileceği fiyat aralıkları, hedef kitleye göre fiyatlandırma ve piyasadaki diğer fiyatlar da önemli faktörlerdir.
Place (Dağıtım)
Ürün dağıtımının temel amacı, müşteriye ürünün doğru zamanda ve doğru yerde ulaştırılmasıdır. Ürün ne kadar kaliteli, doğru fiyatlandırılmış ya da iyi bir tanıtıma sahip olursa olsun, eğer müşteriler erişim sağlayamazsa, tüm bu faktörlerin etkisi azalır. Yani, ürünün doğru dağıtımı, başarılı bir satış stratejisi için çok önemlidir.
Promotion (Tutundurma)
Rekabetin artmasıyla birlikte, firmalar arasındaki rekabet de artmaktadır. Bu, pek çok rakip ve ürün demektir. Doğru kanallar kullanılarak ürün tanıtımı yapılmalı ve müşterilere fark ettirilmelidir. Ürünün müşteri tarafından tutundurulabilmesi için hedef kitleye uygun kanallar seçilmelidir. Örneğin, gençlere hitap eden bir ürüne sahip olan firma, gençlere ulaşmak için sosyal medya kanallarını tercih etmelidir. Ancak çocuk sahibi ebeveynlere ulaşmak için farklı kanallar kullanmalıdır. Hedef kitleye bağlı olarak yapılan bu tercihler, ürünün tutundurulması açısından son derece önemlidir. Görünürlük, ürünün satışı için her zaman önemli bir faktördür.