Yaşam

Patlamış Mısır Nasıl Patlar?

instagram takipçi hilesi

” Patlamış mısır nasıl patlar?” birçok kişinin aklına genellikle mısır yerken gelen bu sorunun yanıtına gelin birlikte cevap bulalım.

misir nasil patlar 3

Patlamış mısırın öyküsü beş bin sene öncesine, Amerika Kıtası’nın keşfine kadar uzanmakta. Amerika yerlileri gıda için kullanılacak mısır ile içi daha sulu olan patlayabilen özelliğe sahip mısırların arasındaki farklı biliyorlardı.

Kolomb, Amerika Kıtası’na ayak bastığı zaman yerlerin mısır kültürünün gördü, ama patlamış mısıra olan ilgi 1510’lu senelerde Güney Amerika’da terör estiren Hernanda Cortes’in Azteklerin dini ayinlerinde ipe dizilmiş patlamış mısırları yemiş olduklarını görmesi ile başladı.

Üstelik kıtanın yerlileri mısırı bir çeşit şişe geçirerek, tekrar tekrar ısıtarak ya da kızgın kuma gömerek değişik biçimlerde patlatarak tüketiyordu.

misir nasil patlar

Patlamış Mısır Nasıl Patlar?

Amerika Kıtası’nın keşfeldilmesinden sonra Avrupa’ya getirilen ürünlerin içerisinde en popülerleri tütün ve patlamış mısırdı. Birincisine çok fazla yağ ve tuz ilave etmezseniz, kesinlikler ikincisinden daha fazla sağlıklıdır.

Fakat tüm mısır taneleri patlamaz. Patlayan mısırların gizemini yaratan iki faktör bulunmaktadır. Mısır tanesinin içerisinden çok güzel bir şekilde ısı geçişine sahip olma özelliği ve müthiş bir mekanik mukavemete özelliği. Yani oldukça sağlam kabuğa sahip olması.

Mısıra dikkatli bakıldığı zaman etrafında su geçirmez ve kalın bir kabuk olduğu görülür. Bunun altında iki tabaka daha bulunmaktadır. Tanenin bu iç kısımlarında bulunan moleküllerin sıralanış şekli, normal mısır tanelerine oranla daha düzenlidir. Bu sayede ısı normal tanelere göre iki misli hız ile içerisinde yayılabilir.

misir nasil patlar 5

Kalın kabul ısıtıldığı zaman, tanenin içi de hızlıca ısınır ve içerisinde bulunan su, basınçlı bir su baharı oluşturur. Isınma süresinin boyu gittikçe artan bu basınç, en son olarak kalın kabukta adeta infilak ederek yırtılmaya neden olur.

Tane ilk boyuttan yaklaşık olarak otuz kat büyür, içi dışına çıkar, yani tanenin içerisinde bulunan yumuşak kısım dışarı çıkarak yenilebilir kısmı ortaya çıkar. Bu özelliği doğal ortamda başka hiçbir üründe görmeniz mümkün değildir. Az da olsa ekmeğin oluşumunu buna benzetebilir.

Bir mısır tanesinin ideal bir oranda patlayabilmesi adına, içinde en az yüzde on dört oranın su bulunması gereklidir. Bunun altında su bulunduran mısırlar yine patlar ancak kısmen açılır ve istenen sonuç alınmaz.

misir nasil patlar 2

Mısırın içerisinde bulunan su miktarını arttırmak adına, kapalı bir ortamda üzerine su damlatılması ve beklemeye bırakılması faydalı olabileceği söylenir ancak bu işlem mısırın içerisinde bulunan su oranını en fazla yüzde bir oranında arttırır.

https://www.youtube.com/watch?v=-XPoVsWWZ08

 

Kaynak
BBCMilliyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu