Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Kişilik bozuklukları diğer adıyla Borderline olarak bilinen, kişilerin sağlıksız bir şekilde düşünmesine ve davranmalarına sebep olan zihinsel bir bozukluktur. Tanımlanmış birçok türü bulunur. Bunlardan biri ise Pasif Agresif kişilik bozukluğu olarak adlandırılır. Pasif-agresif davranışlara sahip kişiler, kendilerini güvenli şekilde ifade edemeyerek istek ve düşüncelerini saklar ve basit konuları dahi kabul edip sonradan o konuları sabote etmeye yatkın olurlar.
Pasif Agresif kişilik bozukluğunun belirtileri nelerdir, tedavisi mümkün müdür sorularının cevabını bu yazımızda sizler için vermek istedik…
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğu Nedir?
Pasif Agresif kişilik bozukluğuna sahip insanlar, kişilik bozuklukları hastalıkları kategorisinde bulunan zihinsel bozukluğa sahip kişilerdir. Pasif agresifler, otoriteleri küçük görüp mantıksız bulan, düşmanca konuşan, açık bir şekilde davranışlarında bozukluğu belli etmeyip sonradan davranışlarıyla kendisini belli edenlerdir. Bilerek ya da bilmeyerek gizli bir şekilde yaptıklarıyla çevrelerine zarar vermektedirler. Öfke duygularını düşmanca ifade etmeyerek kasıtlı halde sonradan ortaya koyarlar.
Tedavisi için çok iyi biçimde teşhis edilmesi bu bozukluk durumuna sahip kişiler için oldukça önemlidir. Kişileri pasif agresif yapması için birçok etken bulunmaktadır. Dışarı alaycı, lakap takma, önemsememe gibi ifadeler kullanan bu kişiler içlerinde öfke duysunu çok büyük bir şekilde bulundurur ve bastırırlar. Bu sebeple daha sonrada bu öfkenin dışa vurumu daha tehlikeli bir biçimde çıkar.
Derinlerde yatan bir korkuları, çocukluk dönemi travmaları, güçsüzlük ve çaresizlik hislere sahip olmaları bu bozukluğu zemin hazırlamaktadır.
Pasif Agresif Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığa sahip olan kişilerin en büyük özellikleri kendi kendilerini kandırma ustası olmalarıdır. Biyolojik olarak cinsel ve saldırganlık dürtüleriyle donanan bu kişiler, saldırganlık dürtülerini yanlış veya çevresine en zarar veren şekilde ortaya çıkarır. Başkalarını suçlamaya çok fazla yatkın olurlar.
Yapmak istemedikleri şeyleri yapılması istendiğinde kızarlar, surat asarak tartışmaya girerler. Sıklıkla itiraz ederler. Eksiklik ve yetersizlik duygusunu zihinlerinde çokça taşırlar. Her şeye ilk olarak hemen hayır deme eğiliminde olup sonradan fikir değişikliklerine giderler.
İyiliği ve sevgi gösterilerini ceza amaçlı esirgemeyi tercih ederler. Başkalarının ilişkilerini ve işlerini bilerek ya da bilmeyerek sabote etmeyi hedeflerler.
Üstlendikleri işleri ertelemek, son ana bırakmak, sorumluluk alarak üstlendikleri işleri eksik yapmak ve bunu inkar etmek gibi özellikleri de baskın olmaktadır.
Pasif Agresiflerle Mücadele ve Tedavi Yöntemleri
İlk olarak Pasif Agresif kişilik bozukluğuna sahip olduğunu düşünülen kişilerin davranışları incelenerek doğru teşhis yapılması en önemli ilk adımdır. Bu kişilere karşı açık ve direkt olunmalıdır. Kendi başlarına normal olduklarına inandıkları için bu kişilik bozukluğu bulananlar kendilerine tedavi yöntemi aramaya yanaşmazlar. Bu sebeple birçok hasta tedavi edilemez.
Kişilik bozukluklarının türlerine bağlı olarak değişmesine rağmen bu hastalar psikoterapi (danışmanlık) tedavisi görebilmektedir. Ortaya çıkabilecek aşırı atakları ve davranışları için ilaç kullanmaya başlayabilirler. Kişilik bozukluğuna sahip kişilerin tedavisinin yapılmaması durumunda durumlarının kötüye gidebileceği göz ardı edilmemelidir. Bu kişiler ilerleyen rahatsızlıklarıyla alkol veya uyuşturucu kullanmaya başlayarak, şiddete meyilli olma ihtimalleri taşımaya başlarlar. Kendisine veya çevresindeki insanlara zarar vermeden gerekli uzman yardımları almaları gerekmektedir.