Parfüm Nedir? Nasıl Yapılır?
Parfümler, yüzyıllardır kadın erkek tüm insanlar tarafından kullanılan hoş koku veren ürünlerdir. Kötü kokuları gizlemesi ve çekiciliği arttırması sebebiyle hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Öyle ki her zaman rahatça yanımızda taşıyabilmemiz için çanta boyları bile mevcuttur.
Biz de bu yazımızda vazgeçemediğimiz bu hoş kokuların tarihçesine ve nasıl yapıldığına değineceğiz. Siz de severek kullandığınız parfümleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Haydi o zaman başlayalım.
Parfüm Nedir?
Değişik güzel esansların çeşitli kimyasal maddelerle bir araya getirilerek hazırlanan hoş koku veren sıvılara parfüm adı verilir. Her parfümün kokusu birbirinden farklıdır. Her tarza hitap edebilmek ve farklı seçenekler sunabilmek adına doğadaki her türlü bitki ve esans kokusundan faydalanılmaktadır.
Genel adıyla parfüm olarak anılan losyonlar, kolonyolar ve deodorantlar hem bize hem de etrafımıza hoş koku veren kendimizi daha mutlu ve rahat hissetmemizi sağlayan ürünlerdir. Önceleri kullanımı yaygınlaşmadığı için ulaşması zor olan parfümler, sektörün gelişmesiyle birlikte birçok satış noktası açılarak hemen her yerde ulaşılabilir hale gelmiştir. Hatta artık parfümler artık tamamlayıcı ürünleriyle birlikte satılabiliyor. Çünkü aynı kokuda olan vücut losyonu ve deodorantları kullanmak parfümünüzün kalıcılığını arttırıyor.
Birçok kişi parfümlerin ter kokusunu önleyici olduğunu düşünüyor. Fakat bu parfümlerle ilgili en bilinen yanlıştır. Ter kokusunu önleyici deodorant, roll on vb ürünler vardır. Bu durum parfümler için geçerli değildir. Terlemeyi engellemek ya da ter kokusunu bastırmak için parfümü koltuk altlarında kullanmak, kokuyu önlemek yerine aksine terin parfümle karışması nedeniyle daha kötü bir koku oluşmasına neden olacaktır.
Parfümler, genellikle cildin belirli bölgelerinde ve giysilerde kullanılan hoş kokulardır. Doğru bölgelere uygulamak parfümün kalıcılığını ve doğru kokuyu yaymasını sağlar.
Parfümün Tarihçesi
Parfüm kelimesi, Latincede kokulu duman anlamına gelen perfumum kelimesinden dilimize yerleşmiştir. Geçmişine baktığımızda ise oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. 5000 yıl önce Mısırlılar güneşin doğuşundan batışına kadar Güneş tanrıları Ra’ya adamak için koku otları yakmaktaydılar. Ölenleri ise kokulu yağlarla mumyalar, mezarların içine de yine parfümler ve güzel kokulardan elde edilmiş kremler gömerlerdi. Günlük hayatlarında ise kokulu yağları sıkça kullanmaktaydılar.
Çağdaş anlamda ilk parfüm ise 14.yy’da 1730 yılında yapılmış ve Macar kraliçesine sunulmuştur. 16. Yy’da cam sanatındaki gelişmelerle birlikte parfüm alanında da büyük ilerleme kaydedilmiştir. Bu zamanlarda parfüm en çok Fransa’da üretilmiş ve tüketilmiş, 17. yy ve 18. Yy dönemlerinde ise ciddi gelişmeler olmuştur. 20. Yüzyılda ise parfümler ve parfüm şişeleri sanat dalı özelliği kazanmıştır.
Parfüm Nasıl Yapılır?
Parfüm yapımında en çok kullanılan ham madde güldür. Gül esansı kullanılarak yapılacak parfümler için güller sabahın erken saatlerinde toplanır ve işlenerek gülün kokusunu taşıyan yağlar elde edilir. Elde edilen bu yağ, çeşitli işlemlerden geçirilerek ve kimyasal maddeler eklenerek esanslar elde edilir. Öncelikle esans konsantre halinden yararlanılarak çoğaltılır.
Daha sonra farklı miktarlardaki alkolle birleştirildikten sonra şişelenir. 15ml’lik boydaki şişelere kadar olan parfümler çoğunlukla gerçek esanslardır ve bu nedenle fiyatları oldukça pahalıdır. Parfüm şişeleri de birbirinden farklı şekil ve tasarımlarla özel olarak üretimi yapılan ürünlerdir. Ünlü birçok marka kristal şişe üretimi yapmaktadır.
Evde Yapılabilecek Parfüm Önerileri
Kimyasal madde içermeleri sebebiyle dışarıdan alınan parfümleri kullanmak istemiyorsanız evde kendi parfümünüzü hazırlayabilirsiniz. Bunun için vereceğimiz tariflerden faydalanabilirsiniz.
İlk tarifimiz için gerekli malzemeler;
- Misk ( Misk yerine elma, limon, iğde çiçeği ya da sevdiğiniz herhangi bir çiçek kullanabilirsiniz )
- Çam kozalağı
- 2 kahve fincanı saf su
- Küçük bir şişe alkol
İlk aşama olarak çiçekleri ince ince kıyıyoruz ve bir kabın içine alarak sıvılaşana kadar eziyoruz. Aynı adamı çam kozalağı için de uyguluyoruz. Çiçekten elde ettiğimiz yağı bu karışıma ilave ediyoruz. Daha sonra su ve alkolü ekleyip elde ettiğimiz karışımı bir şişeye koyarak 6 hafta hiç açmadan bekletiyoruz. Beklettikten sonra daha şık bir şişeye alarak parfümünüzü kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hem Ekonomik Hem Doğal Ev Yapımı Parfüm
- Malzemeler;
- 200 gram saf su
- 25 gram alkol
- Bir tutam lavanta
Bu malzemeleri karıştırarak bir şişenin içine koyun. Soğuduktan sonra içine 3 damla lavanta çiçeği yağı ekleyin. İşte bu kadar basit. Parfümünüz kullanıma hazır.