Yaşam

Papağanlar Nasıl Beslenir, Nasıl Bakılmalı?

instagram takipçi hilesi

Papağanlarda bakım ve beslenme hakkında tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik. Papağanlar sahiplerine alıştıkları zaman onların en yakın arkadaşı ve dostu olurlar. Oldukça arkadaş canlısı ve sahiplenici bir evcil hayvan olarak bilinirler. Ancak sevimli dostunuzun daha uzun süre ve sağlıklı bir yaşam sürmesi için onun bakımına ve beslenmesine de dikkat etmelisiniz.

papağanlar

Evde besleyebileceğiniz papağan türleri içerisinde Sultan ve Jako papağını en çok tercih edilen papağan türleridir. Özellikle bu iki ırk papağan hem ev hayatına daha kolay adapte olabildiği hem de sahiplerine daha kolay alışabildiği için tercih edilmektedir. Papağanlarda bakım ve beslenme için önerilerimize göz atarak sizler de sevimli dostunuza daha iyi şartlarda yaşama olanağı sunabilirsiniz.

Papağanlarda Bakım Nasıl Yapılır?

Papağanlarda bakım için bazı noktalara dikkat ederek onun daha rahat ve daha temiz bir şekilde yaşamasına yardımcı olabilirsiniz.

papagan bakimi nasil yapilir

  • Öncelikli olarak kafesinin temizliğine dikkat etmenizde yarar olacaktır. Papağanlar biraz daha iri bir kuş türü oldukları için diğer muhabbet kuşu tarzındaki kuş cinslerine göre kafesini daha hızlı bir şekilde kirletebilmektedirler. Ayrıca papağanın kafesinin temiz olmasını sağlamanız onun bakterilerden de uzak durmasını sağlayacak ve sağlığını da koruyacaktır.
  • Kafes temizliğini en fazla 3 günde bir olacak şekilde yapmaya özen göstermelisiniz. Özellikle kabuklu yemişler ile beslenen papağanların attıkları kabuklardan dolayı kafesin içi daha nemli bir hal alabilir. Bu da parazit üretecektir. Bunu engellemek için kafesini düzenli olarak temizlemelisiniz.
  • Papağanların bakımı için bir diğer önemli konu da kafesin içerisindeki oyuncaklarıdır. Sürekli olarak kafesin içerisindeki oyuncakların yerlerini değiştirmenizde yarar olacaktır. Bu sayede sevimli dostunuz kafesin içerisinde iken sürekli olarak farklı alanlara da giderek hareket edebilecektir.
  • Papağanların pençe bakımı profesyonellik isteyebilmektedir. Eğer tırnaklarını olması gerekenden daha derin ve kısa bir şekilde keserseniz kafese tutunamayacaktır. Bu da onların sağlığını tehdit edebilir. Bunun için pençe bakımına ayrı bir önem vermeli ve gerekli gördüğünüzde veterinere götürerek tırnak ve pençe bakımını yaptırmalısınız.
  • Papağanlarda bakım periyodunda gaga bakımına ayrı bir önem vermeniz sevimli dostunuzun sağlığını da yakından etkileyecektir. Eğer papağanların gagaları fazla uzarsa yemişleri rahat bir şekilde tutamayacak ve bunun için de beslenemeyeceklerdir. Bunun için her zaman papağanların gagalarının belirli bir uzunlukta kesilmesi gerekir.
  • Rengarenk tüyleri ile dikkat çeken papağanların tüy bakımında hassas davranılması gerekir. Özellikle papağanlar psikolojik olarak bile olumsuz etkilendikleri zaman tüyleri dökülebilmekte veya rengi solabilmektedir. Bunun için hem sevimli dostunuza iyi davranmalı ve hem de onunla sürekli ilgilenmelisiniz. Ayrıca papağanların tüylerinin renginin solmaması için bakım spreylerini de kullanabilirsiniz.
  • Yukarıda bahsettiğimiz bakım önerileri dışında papağanınız ile sürekli konuşmanız, ona yeni ezberler yaptırmanız ve ilgilenmeniz onun da size alışmasını sağlayacaktır. Oyun oynamaktan ve sizi dinlemekten keyif alacak olan papağanların ilgi ve sevgi ile kendilerini daha sağlıklı hissettiklerini de unutmayın.

Papağanlar Nasıl Beslenir?

Papağan beslemek isteyen veya besleyen pek çok kişi papağanların genellikle çekirdek veya buna benzer kabuklu yemişleri yediklerini düşünmektedirler. Ancak papağanlar bu yemişleri sadece atıştırmalık olarak tüketmeyi severler. Her şeyden önce papağanın sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için onun beslenmesine ve bakımına çok önem vermelisiniz. Evde beslediğiniz papağanınız her ne kadar sizin gözünüzde rahat bir yaşam sürüyor gibi duruyor olsa da onun doğal ortamından uzak kaldığını bilmelisiniz.

  • Doğada yaşayan papağanlar genellikle sıcak iklimlerde bulunmaktadırlar. Egzotik meyveler ve tohumlar ile beslenmeye alışık olan genetik bir yapıları vardır. Bunun için sizler de evinizde papağan beslemek istiyorsanız onun seveceği ve doğadaki beslenme düzenine yakın bir şekilde yiyecekleri tercih etmelisiniz.
  • Papağanların günlük beslenme listesi içerisinde sadece meyveler değil sebzeler de bulunmaktadır. Özellikle A vitamini açısından zengin içeriğe sahip olan sebzeleri ve meyveleri sıklıkla verebilirsiniz. Yağlı besinler ve çeşitli tohumlar ile yemişler de yine papağanınızın günlük beslenme listesi içerisinde kesinlikle yer almalıdır.
  • Papağanlar çok iştahlı bir kuş türüdür. Bunun için ne verirseniz yemek isteyeceklerdir. Ancak ona verdiğiniz her besin sağlığı için yararlı olmayabilir.
  • Papağanın beslenme düzenini hazırlarken onun sağlığına katkı sunacak vitamin ve mineral açısından zengin besinleri vermeye özen göstermelisiniz.
  • Örneğin Sultan papağanı genellikle meyve ağırlıklı olarak beslenen bir papağan türüdür. Şeftali, mango, kavun ve muz yemeyi oldukça severler. Ancak Sultan papağanını meyve ile beslerken meyvelerin çekirdeklerinin çıkartılmasına dikkat edilmelidir.
  • Sultan papağanı başta olmak üzere diğer tüm papağan türlerine vereceğiniz meyve ve sebzelerin temiz ve yıkanmış olmasına da dikkat etmelisiniz.
  • Papağanlar ayrıca lahana, havuç, kabak ve brokoli gibi sebzeleri de yiyebilmektedirler. Tatlı patates gibi sebzeleri ise haşlayarak sevimli dostunuzun günlük yemek listesi içerisine ilave edebilirsiniz.
  • Kuru yemiş yemek konusunda sınır tanımayan tüm papağan türleri özellikle kabak çekirdeği, çekirdek ve ceviz yemişlerini sıklıkla tüketebilmektedir. Yemişlerin papağanlara günlük olarak belirli bir oranda verilmesi gerekmektedir.
  • Papağanların beslenmesi için sebze ve meyve dışında profesyonel papağan yemleri de tercih edilmelidir.

Aradığınız Papağan kanatlıalemi.com’da!

Evinizde size arkadaşlık ve dostluk yapacak bir papağan beslemek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Kanatlıalemi.com adresimizde tüm papağan türlerini bulabilirsiniz. Üstelik kaçırılmayacak avantajlar ile yavru veya yetişkin papağanlara sahip olabilirsiniz. Özellikle papağan türleri için sizler de kanatlıalemi.com sitesini tercih edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu