Özgeçmiş Nedir? Etkili Özgeçmiş Nasıl Yazılır?
Özgeçmiş ya da yaygın kullanılan ismiyle CV, iş arayanların başvuruları sırasında kullandıkları kendilerini tanıtan belgedir. Adayların işe uygunluğunun anlaşılabilmesi için işe alım sırasında önemli rol oynar.
Özgeçmişte adayların adres, telefon, öğrenim durumu gibi bilgilerle daha önceki iş deneyimleriyle ilgili bilgiler yer alır. Doğru ve etkili bir şekilde hazırlanan özgeçmiş, işverenleri doğru etkiler ve aday hakkında olumlu karar vermesini sağlar.
Özgeçmişinizi hazırlarken doğru ifadeler kullanmanız ve sonradan sıkıntı yaratacağı için yanlış bilgiler vermemek oldukça önemlidir. Bu nedenle eğer hala bir cv niz yoksa ya da mevcut cv nizi güncellemek istiyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Etkili ve doğru bir özgeçmiş hazırlayabilmek için dikkat etmeniz gereken hususlar:
- Kişisel bilgilerinizi eksiksiz verin.
Kişisel bilgiler, işverenin sizi ilk etapta tanıyabilmesi için en önemli bilgilerdir. Bu nedenle bu bilgilerde eksiklik veya bir yanlışlık olmamalıdır. Özelikle iletişim bilgilerinin doğruluğu görüşme sonrası size ulaşabilmeleri açısından çok önemlidir. Daha kolay iletişim sağlayabilmek için telefonun yanında e-posta adresinizi de belirtmeniz size fayda sağlayacaktır.
- Doğru eğitim bilgileri verin.
Eğitim bilgileri sizin başvurduğunuz pozisyona uygun olup olmadığını gösteren öncelikli kriterdir. Bu yüzden özgeçmişinizde doğru eğitim bilgileri vermeniz şarttır. Özellikle son öğrenim gördüğünüz okul bilgisi önemlidir.
- İş deneyimlerini dürüstçe bildirin.
İş deneyimleri, işverenlerin adayların özgeçmişlerine bakarken en çok önem verdikleri bölümdür. Çünkü adayların daha önce yaptıkları işlere ve çalıştıkları bölümlere bakarak işe uygun kişi olup olmadıklarına karar verirler. İşe alınabilmek için verdiğiniz abartılı bilgiler daha sonra işe başladığınızda sizin için sıkıntılar yaratabilir. Bu nedenle sırf işi alabilmek için iş deneyimlerinizi abartılı olarak yazmamalısınız.
- Sahip olunan kurs ve sertifika bilgilerini ekleyin.
Gittiğiniz kurslar ve sahip olduğunuz sertifikaların önemsiz olduğu kanısındaysanız çok yanılıyorsunuz. Çünkü birçok işveren öğrenim durumuyla birlikte gidilen kurslar ve sertifikalara bakarak kişinin kendini geliştirme isteğini ölçer. İşe alınma durumunuzu etkileyecek olan bu bilgileri muhakkak özgeçmişinizde belirtmelisiniz.
- Yabancı dil bilgilerini ekleyin.
Günümüzde yabancı dil bilgisi iş görüşmelerinde sizi bir adım öne geçirmektedir. Çünkü artık birçok alanda işverenler yabancı dili olan çalışanlar tercih etmekteler. Bu bilgileri özgeçmişinize yazarken de yine abartıdan kaçınmalısınız. Çünkü daha sonra yabancı dile ihtiyacınız olan bir duruma düştüğünüzde zor durumda kalabilirsiniz.
- Burs ve ödüller kısmına da yer verin.
Aldığınız burslar ve ödülleri de özgeçmişinize mutlaka ekleyin. Çünkü bu bilgiler başvurduğunuz pozisyonla ilgili olmasa da işverenin sizi ve yapabileceklerinizi anlaması açısından önem taşırlar.
- Hobileri ve ilgi alanlarını unutmayın.
Hobiler ve ilgi alanları sizi siz yapan bilgilerdir. Sosyal yaşantınızda hangi alanda daha aktif olduğunuzu anlamaları konusunda işverene yardımcı olurlar ve işe alınmanızda olumlu rol oynayabilirler.
- Sosyal medya bilgilerine yer verin.
Eğer kullandığınız sosyal medya hesapları varsa bunları da özgeçmişinize eklemekten çekinmeyin. Günümüzde özgeçmişler işverenler için yeterli olmadığında başvurulan önemli bir seçenektir. Sosyal medya ortamında sergilediğiniz samimi tutum işverene olumlu mesajlar verebilir.
- Özgeçmişi profesyonel biçimlerde düzenleyin.
Özgeçmişinizde her ne kadar öncelikli olan içerik olsa da şekil olarak da özenli ve düzenli bir biçimde hazırlanmalıdır. Karmaşık ve dağınık yapıdaki bir özgeçmiş işveren tarafından elenmenize neden olabilir. Düz yazı şeklinde bir özgeçmiş hazırlamak yerine internet ortamından kolayca ulaşabileceğiniz şablonlardan yardım alabilirsiniz.