OtomobilYaşam

Otoyol Hipnozu (Highway Hypnosis) Nedir?

otoyol 2

Her zaman olduğu gibi aynı saatte işten çıktınız ve arabanıza bindiniz. Bu kez her gün iş çıkışında yaptığınız gibi eve değil de bir dostunuz ile görüşmeye gideceksiniz. Kontağı çevirdiniz ve arabayı hareket ettirdiniz… İşte ne oldu ise ondan sonra olmaya başladı, tam anlamı ile film koptu. Kendinizi bir anda evinizin önünde arabanızı park ederken buldunuz. Üstelik iş yerinden çıkıp eve gelesiye kadar geçen süre ve yolculuk ile ilgili herhangi detay anımsamıyorsunuz. Neler oldu? Aynı anda hem bilinçsiz hem de bilinçli olunabilir mi?

Otoyol Hipnozu Nedir?

otoyol 9

Otoyol hipnozu, bilinçaltının ve bilincin farklı durumlara konsantre olması ile beynin otomatisite (kendi kendine çalışan, hiçbir şeyden etkilenmeyen) özelliğinin ortaya çıkmasından dolayı meydan gelmektedir. Otoyol hipnozu yaşamakta olan bir kişi, arabasını güvenli bir biçimde sürebilmek için, gereken bütün uyarıları algılayarak, doğru zihinsel işlemleri yapmasına rağmen, esas olarak bilinçli zihni sürüşten tamamı ile farklı konuya ya da konulara odaklanmıştır. Otoyol hipnozu (beyaz çizgi ateşi) genel itibari ile uzun süreli yolculuklarda kendisini göstermektedir.

Otoyol Hipnozu İle İlgili Bilimsel Litaratür!

otoyol 8

Otoyol hipnozu kavramı ilk olarak 1921 yılında yyaımlanmş olan bir makalede “yol hipnozu” olarak ele alınmış, araba sürüşü esnasında kişinin, tek bir noktaya kilitlenerek, trans benzeri bir duruma evrilmesi olarak tarif edilmiştir. Sonrasında otoyol hipnozu 1929 yılında Walter Mitty eli ile gerçekleştirilen bir çalışmada “Gözleri açıkken uyumak” olarak tanımlanmıştır.

otoyol 7

1950’li yıllarda nasıl oluştuğu bir türlü anlaşılmayan trafik kazaları bu fenomen hastalık ile açıklanmaya başlanmıştır. Terim ilk kez 1963 yılında  “otoyol hipnozu” olarak G.W. Williams tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Ernest Hilgard teorisini geliştirdiği sırada, otoyol hipnozunu farklı bir farkındalık hali olarak nitelendirmiştir.

otoyol 3

Kimi teorisyenler bilincin hipnotik bir ayrışma yaşayabileceğini tezlerinde iddia etmişlerdir. Öyle ki bilincin bir bölümü hipnoz altına giriyorken, diğer kısmı otomatik bir biçimde yapmış olduğu işi gerçekleştirmeye devam edebilmektedir. Kişi bu zaman diliminde tamamen (bellek yitimi, idrak yitimi) veya kısmi amnezi yaşayabilmektedir.

Otoban Hipnozu Konusunda Dikkatli Olmak hayat Kurtarabilir!

otoyol 6

Otoyol hipnozu yaşanıldığı esnada, araba kullanma ile ilgili işlemler genel itibari ile doğru bir biçimde yerine getirilse de çok küçük bir hatanın ölümcül düzeyde sonuçları olabileceğinden ötürü bu bilinç durumuna girme konusunda oldukça dikkatli olmalıyız. Uzun yolculuklara çıkılacağı zaman yorgun ve uykusuz olmamak ve ağır yemek yememek oldukça önemlidir. Yolculuk esnasında temiz hava solumak ve müzik dinlemek yardımcı önlemler arasında sıklıkla tavsiye edilmektedir.

Otoyol Hipnozu İle İlgili Videolar

Kaynak
olaganüstükanitlar.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu