Yemek Tarifleri

En Nefis 8 Osmanlı Şerbeti

Osmanlı Şerbetleri

Türklerin birçok toplulukla etkileşimde bulunması mutfak kültürüne de yansımıştır. Osmanlı mutfak kültüründe İslamiyet inancı nedeniyle alkol tüketilmemesi, şerbet kültürünün oluşmasını sağlamıştır. Hem saray mutfağında hem halk mutfağında a önemli olan şerbetler halen Ramazan aylarında, mevlitlerde, düğünlerde tüketilmektedir. Bu yazımızda nefis Osmanlı şerbetleri derlemesi yaptık.

Osmanlı Şerbetleri

1. Ayva Şerbeti

Osmanlı şerbetleri

Ayva Şerbeti, dünya mutfağında önemli yeri olan ayvadan yapılır ve oldukça faydalıdır. Püf noktası ayvanın çekirdeklerini ve kabuklarını şerbete eklemektir. Bu sayede şerbet hem renk hem kıvam alır.

2. Demirhindi Şerbeti

Osmanlı şerbetleri

Hint hurması ismiyle de bilinen demirhindi meyvesi, sert kabuklu bir meyvedir. Hem mutfakta hem de tıbbı amaçlı kullanılır. Bu lezzetli ve sağlıklı meyve, Osmanlı mutfağı için de önemliydi. Demirhindi şerbeti, demirhindi meyvesi kabuklarından ayrıldıktan sonra suda bekletilmesiyle yapılır. Karanfil ve tarçın da eklenir.

3. Gelincik Şerbeti

Osmanlı şerbetleri

Gelincik şerbeti, özellikle Ege Bölgesi’nde çok eski dönemlerden beri yapılır. Yapımında gelincik çiçeğinin kırmızı petalleri kullanılır. Limon suyu ve limon tuzu da eklenir. Karışım kırmızı renk alana kadar 3 gün ile 1 hafta arası kapaklı, cam kavanozda bekletilir.

4. Gül Şerbeti

gul serbeti

Gül şerbeti pişirmeden yapılır. Gül yaprakları, bal veya şekerle ovulur ve üzerine limon suyu ve içme suyu eklenir. Ardından buzdolabında bekletilerek süzülür. Gül şerbeti için sadece Mayıs ayında açan Muhammediye gülü tercih edilir.

5. Hibiskus Şerbeti

Osmanlı şerbetleri

Ramazan aylarının vazgeçilmez şerbetlerinden biri olan Hibiskus şerbeti, kilo vermek amacıyla da tüketilmektedir. Şerbet için çubuk tarçın ve karanfil beş dakika kadar kaynatılır. Çubuk tarçın alınır ve tencerenin altı kapalıyken hibisküs çiçekleri, limon tuzu ve şeker eklenir. Şerbet soğuk içilir.

6. Kızılcık Şerbeti

kizilcik serbeti

Kızılcık şerbeti, hem şifa deposu, hem lezzetli bir serinletici içecektir. Şerbet yapılırken n kızılcıklar üzerine sıcak su dökülerek bir gece bekletilir ve süzgeçten geçirilir.

7. Koruk Şerbeti

koruk serbeti

Koruk, olmamış üzümdür. Olmamış üzümden şıra ve şerbet yapılır. Koruk suyu, Ortaçağ Avrupası’nda, özellikle de Batı Avrupa’da en yaygın içeceklerden biriymiş. Bu şerbette püf noktası şekerli su soğuduktan sonra koruk suyunu eklemektir.

8. Safran Şerbeti

Osmanlı şerbetleri

Efsane Osmanlı şerbetleri arasında arasında bulunan safran şerbeti hem rengi hem tadı hem de faydalarıyla günümüzde de yapılmaktadır. Enerji verdiği bilinen safran şerbeti, kanser bastırıcı, mutasyon önleyici olarak da bilinir. Bu şerbet hazırlanırken reyhan ve safran yaprakları ile limon suyu ve şeker kullanılır.

Osmanlı şerbeti tarifi için buraya tıklayabilirsiniz.

Osmanlı Şerbetleri ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu