Yemek Tarifleri

Osmanlı Saray Mutfağından 8 Ramazan Çorbası

Bolluk ve bereket ayı Ramazan’da sofralar en özel yemeklerle donatılır. Osmanlı’da Ramazan yemekleri genellikle terbiyeli veya et sulu bir çorbayla başlarmış. Özellikle hamur işleri, bakliyatlar ve etlerle hazırlanan ve pişirilmesi uzun süren çorbalar tercih edilirmiş. Bu çorbalar farklı baharatlarla zenginleştirilirmiş. Sizin için Ramazan menülerinin baş tacı olan, Osmanlı Saray mutfağı çorbaları derlemesi yaptık.

Osmanlı Saray Mutfağı Çorbaları

1. Çeşm-i Nigar Çorbası

Osmanlı Saray mutfağı çorbaları

Çeşm-i Nigar Çorbası, mercimek çorbasının özel bir çeşididir. Süt, limon suyu ve yumurta sarısından oluşan terbiye ile hazırlanır. Üzerine tereyağında yakılan nane ve pul biber dökülür. Her çeşit mönünün başlangıcı olabilecek bu çorba, klasik mercimek çorbasına göre daha lezzetlidir.

2. İlikli Padişah Tenceresi

Osmanlı Saray mutfağı çorbaları

Bu çorba Osmanlı Saray mutfağında genellikle Ramazan’a özel olarak yapılırmış. Sığır eti ve sığır kemiği ile yapılan bu çorbanının pişirilme süreci biraz uzundur. Et ağırlıklı Ramazan Mönülerine yaraşır bu lezzette hoş kokulu aromatik defne yaprağı bitkisi ve kereviz, pırasa havuç gibi sebzeler kullanılır.

3. Bademli Çorba

Osmanlı Saray mutfağı çorbaları

Osmanlı mutfağında iftar sofraları için yapılan çorbalardan biri de badem çorbasıymış. İçerisinde un, süt, kavrulmuş badem, muskat cevizi, karabiber gibi malzemeler vardır. Bademli çorba şık görünümlüyle iştah açıcıdır.

4. Yoğurtlu Tutmaç Çorbası

Osmanlı Saray mutfağı çorbaları

Yoğurtlu tutmaç çorbası, hızlı ve pratik hazırlanan bir çorbadır. Biraz un, et suyu ve yoğurtla hazırlanır ve nane ve kırmızı biberli tereyağlı sos ile servis edilir. Kızartılmış kruton eklemek de mümkündür.

5. Düğün Çorbası

dugun corbasi

Osmanlı Saray mutfağı çorbaları arasında en çok tercih edilenlerden biri de düğün çorbasıymış. Düğün çorbası, kuzu eti ile hazırlanır ve un, yumurta, salça limon suyu ve soğan suyu eklenir. Biberli sos eklenip kuru reyhan veya kuru maydanoz ile servis edilir.

6. Harem Usulü Patlıcanlı Çorba

harem usulu patlicanli corba

Ramazan için hazırlanan özel çorbalardan biri de harem usulü patlıcanlı çorbadır. Tavuk eti, tavuk suyu, ateşte közlenmiş patlıcan, havuç ve çalı fasulye gibi malzemelerle yapılır. Çiğ süt kreması ve un kullanılarak hazırlanması nedeniyle kıvamı yoğundur.

7. Meyir Çorbası

meyir corbasi

Aşurelik buğday, nohut, kuru fasulyeli bu çorba, ayranla hazırlanır. Soğuk tüketilir. Et suyu ile yapılan çeşidi sıcak tüketilir. Tereyağı ve pul biberli sos ile bir kaşık kadar pekmez eklenerek servis edilir.

8. Şirdan (Şirden) İşkembe Çorbası

iskembe corbasi

Günümüzde değerini koruyan Osmanlı mutfağı çorbalarından biri de işkembe çorbası. Fatih Sultan Mehmet döneminde bu çorba çok pişirilirmiş. Bu çorba bazı yörelerde soğutulup jöle kıvamına gelince servis edilir. Bazı yörelerde ise  yumurta sarısı, yoğurt, süt de eklenir.

Osmanlı Saray Mutfağı Çorbaları ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu