Oruç tutmak sadece manevi açıdan rahatlama ve dinin gerektirdiği bir sorumluluğun yanı sıra, oruç tutmanın vücuda faydaları oldukça fazla. Bu faydaları bilimsel açıdan da kanıtlanmıştır.
Orucun vücudumuza faydalarına bakalım:
1. Sabah erken beslenmek enerji yükseltir.
Sabah karşı özellikle de sahur yaptığımız zamanlarda tansiyonumuz oldukça düşük seviyededir. Bu sıralarda yediğimiz yemek düşen tansiyonu dengeler ve kan şekerimizi yükseltir. Bu şekilde doğru yapılan beslenme sayesinde gün içinde daha enerjik oluruz.Tabi bunun yanı sıra uyku düzenine dikkat etmemiz gerekir.
2. 11 Ay gündüz çalışan sindirim sistemi , ramazan ayı süresinde (1 ay) gece çalışır.
Bu sayede metabolizma ve kan dolaşımı , hormon aktiviteleri farklılaşır.
3. Kan şekeri (glikoz) ayarlamaları değişir.
Gündüz boyunca beslenmemizden ortaya çıkan kan şekeri değişikliklerini kontrol etmeye yarayan hormonun yoğunluğu azalır. Aynı zamana enzim sistemleri ve bunun gerçekleşmede yardımcı olan organ aktivitlerinin yoğunluğu da azalır. Kısacası daha bu organlar daha çok dinlenir .
4. Erken yaşlanmayı geciktirme özelliği vardır.
Açlık sırasında hücrelerin kendini yeme durumu (otofaji ) , meydana gelir. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarıyla gerçekleştirmeye çalışır. Bu sayede de hücre, ilk olarak kendi çöpünü ve patojen bakterilerini sindirmekle bunu karşılar. Böylelikle de erken yaşlanmayı önler.
Otofoji nedir?
Açlık sırasında özelikle , hücrelerini kendini yeme durumudur. Bağışıklık sistem hücrelerinin kendi bedenin değişen ,bozulan olumsuz durumlara neden olan kendi hücreleri yiyerek ortadan kaldırılması durumudur da denilir. Vücudumuzun geri dönüşüm mekanizmasıdır.
5. Şeker hastalığı, kanser gibi kronik hastalıklara yakalanmayı azaltır.
Otofaji,az önce de yukarıda da açıkladığım gibi açlık sırasında daha çok meydana gelen bir durumdur. Otofoli sayesinde bozulan hücrelerin geri dönüşümünde , ayrıştırmadan sonra yararlı kısımlarından elde edilen yeni hücrelerin yaratılma durumu ortaya çıkar. Böylelikle vücut diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkları kendi içinde çözüm yaratabilir. Sonuç olarak sağlıklı metabolizmayı koruma altına alır.
6. Ruh olumsuzluklarından arınmaya neden olur.
Oruç maneviyatın üst makamlarındandır. İyiliği düşünme eylemi oluşur ve bu duru ruhumuza iyi gelir. Olumsuz davranışlara olan yatkınlık azalır.
7. Sosyal birlikteliği arttırır.
İftara ve sahura dostlarınıza gittiğiniz olmadı mı? Genelde kışın eskiden olan komşuluk ziyaretleri gibi iftar ve sahur oturmaları sosyal birlikteliği artırıyor. Dünya sağlım örgütü bu durumu şu şekilde açıklamıştır; sağlık sadece bedensel aktivite değil, ruhsal aktivitelerle de oluşur.
8. Stres ve Kaygıyı azaltıyor.
Oruç , psikolojik yönden olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Ramazan boyunca oruç tutarken , vücutta en çok çalışan organ beyin olur. Diğer organların çalışması azalır ve beynin daha fazla çalışmasına bu durum yardımcı olur. Bu yüzden de stres ve kaygıyı azaltmada yardımcı oluyor.
9. Öğrenme ve hafızaya yardımcı olur.
Oruç esnasında aç kalan mideden salgılanmakta olan açlık hormonları sayesinde öğrenme ve hafızaya olan olumlu etki yükselir.
10. Dikkat sorunları, parkinson ve bunama gibi hastalıkların oluşmasını engeller.
Oruç tutarken, beyinde oluşan sinir büyümelerinde artış olur. Bu sayede yeni oluşan sinir hücreleri sayesinde dikkat sorunları, parkinson ve bunama gibi hastalıkların oluşmasını engeller. Bu yukarıdakiler gibi kanıtlanmış bir durumdur.
11. Öfke kontrolünü sağlar.
Oruç tutarken oluşan olumlu psikolojik faydalardan biri de öfke kontrolünü sağlamaya yardımcı olmasıdır. 11 ay boyunca yapılan davranışların farkına varması ve tekrarlana bu kısır döngünün değişmesi için adım atmasına da faydası olur. Daha olumlu ve pozitif bir insan olur. Bu duruma ek olarak, sabırlı olmasından dolayı da etki ettiği vurgulanmıştır.
12 .İletişim sorunlarında düzelmeler sağlar.
Oruç tutarken iletişim sorunlarının da düzelmesine olumlu yönde katkı sağlar.
13. Kilo vermeyi sağlıyor.
Günlük hayatta (oruç tutmazken), çok fazla kalorili gıda alıyoruz. Bu durum vücudumuzun hastalıkları atlatmak için yaptığı çabayı azaltıyor ve hatta bu görevi yerine getiremez hale gelebiliyor. Oruç tutarken bu durum dengelenmeye başlıyor. Vücut daha önemli olan fonksiyonlarını hatırlıyor ve bunlara yoğunlaşıyor. Aynı zamanda da gün içinde alınan kaloriyi de azalttığı için kilo vermeye de yardımı oluyor.
14. İradeyi güçlendiriyor.
İnsanların maddi ve manevi sıkıntıları çoğu , aşırılığa kaçmayı önleyemediğinden kaynaklanmaktadır. Bu isteklerin dengelenmesi ve bazı taşkınlıkların frenlenmesi için bilinç altının sürekli denetlenmesi gerekiyor. Bu da tabi ki de en iyi şekilde irade eğitimiyle mümkün olabiliyor. Bu yüzden oruç tutarken iradenin güçlenmesi ve eğitim görmesi meydana gelir.
BONUS: 2016’da Japon bilim adamı ve biyolog Yoshinori Ohsumi, Orucun faydalarını kanıtlayan çalışmasıyla , Nobel Tıp ödülü almıştır.
Not: Yukarıda belirtilen orucun faydaları ,farklı kaynaklarımın araştırma sonuçlarına dayanıyor. Öylesine yazılmış değildir. Aşağıdan kaynaklarımdan ilgili araştırmacıların yazılarına ulaşabilirsiniz . Sizin de bildiğiniz veya bizim burada yer vermediğimiz bir fayda varsa aşağıdan yazmayı unutmayın!